Ημέρα της Νίκης της Μόσχας: Η Ρωσία αποσύρει την ετήσια παρέλαση καθώς ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία δέχεται αυξανόμενη πίεση

(CNN) Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε μια πολεμική ομιλία Παρέλαση της Ημέρας της Νίκης Στη Μόσχα, η οποία κατηγόρησε τη Δύση ότι εξαπέλυσε έναν «πραγματικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας, το Κρεμλίνο επέδειξε μια στρατιωτική ισχύ που έρχεται σε αντίθεση με την εκστρατεία απώθησης πριν από την απρόκλητη εισβολή του. Ουκρανία.

Χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους της Κόκκινης Πλατείας της Μόσχας την Τρίτη στο πλαίσιο της ετήσιας παρέλασης της Ρωσίας. Έκθεση πατριωτισμού Αναφέρεται στον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 8 Μαΐου 1945, (9 Μαΐου ώρα Μόσχας) η Γερμανία υπέγραψε το όργανο της παράδοσης στο Βερολίνο, τερματίζοντας τις εχθροπραξίες στην Ευρώπη. Η Σοβιετική Ένωση υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιαδήποτε άλλη χώρα – περίπου 27 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες πέθαναν.

Την πιο σημαντική ημέρα στο ημερολόγιο του Πούτιν, την έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό για να συγκεντρώσει τη λαϊκή υποστήριξη, να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ της χώρας και να αντεπιτεθεί στις ιστορικές αδικίες που έχει συσσωρεύσει η Δύση στο έθνος του.

Ο Πούτιν πέρασε μεγάλο μέρος της ομιλίας του την Τρίτη στοχεύοντας τη Δύση και τους συμμάχους της Ουκρανίας, η οποία αντέδρασε κατά της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ένας πραγματικός πόλεμος έχει εξαπολυθεί εναντίον της πατρίδας μας», είπε ο Πούτιν την Τρίτη, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι η Δύση προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Εχουμε νικήσει τη διεθνή τρομοκρατία και θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς ανάλογα και τη δική μας ασφάλεια. Η Ρωσία δεν έχει μη φιλικές χώρες στα δυτικά ή στα ανατολικά.

“Ως η πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη θέλουμε να δούμε ένα μέλλον ειρηνικό, ελεύθερο και σταθερό. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ιδεολογία ηγεμονίας είναι από τη φύση της μίσος, εγκληματική και θανατηφόρα”, πρόσθεσε.

READ  Ο Nadim Zahavi απολύθηκε από τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου για το φορολογικό ζήτημα

“Το ουκρανικό έθνος έχει γίνει όμηρος μιας συνωμοσίας υπό την ηγεσία ενός εγκληματικού καθεστώτος υπό την ηγεσία των δυτικών αφεντικών του. Έχει γίνει πιόνι στα σκληρά και εγωιστικά τους σχέδια”.

Ωστόσο, υπό το φως δύο πρόσφατων επιθέσεων με drone στο Κρεμλίνο, των βαθιών διχασμών μεταξύ ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων για πολεμικές τακτικές και της ουκρανικής εαρινής επίθεσης, οι εντάσεις στη Μόσχα είναι υψηλές πριν από τη δεύτερη πορεία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της.

Πολλές περιοχές της Ρωσίας — πολλές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία — έχουν περιορίσει τις προετοιμασίες για την εκδήλωση της 9ης Μαΐου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και έλλειψης στρατιωτικού εξοπλισμού για προβολή.

Ρώσοι στρατιώτες βαδίζουν προς την Κόκκινη Πλατεία για να λάβουν μέρος στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα την Τρίτη.
Πολλές ρωσικές περιοχές έχουν περιορίσει τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης λόγω ανεπαρκούς στρατιωτικού εξοπλισμού για προβολή.

Ο Πούτιν οδήγησε ιστορικά την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία με επιδείξεις στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων τανκς, πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων πριν από την τελετή κατάθεσης στεφάνων στον Τύμβο του Άγνωστου Στρατιώτη κοντά στο τείχος του Κρεμλίνου. Πέθανε στις μάχες.

Περισσότερα από 10.000 άτομα και 125 μονάδες διαφόρων τύπων όπλων και εξοπλισμού θα παρουσιαστούν συνολικά στην παρέλαση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Πέρυσι το υπουργείο ανακοίνωσε ότι 11.000 άτομα και 131 είδη όπλων συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση, με εναέρια επίδειξη 77 αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Παγκόσμιοι ηγέτες όπως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόμπι Ανάν έχουν παρευρεθεί στη στρατιωτική παρέλαση τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, τέτοιες αναλαμπές ενότητας έχουν ξεθωριάσει τα τελευταία χρόνια, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Κριμαία το 2014 και τον πόλεμο στην Ουκρανία που διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις.

READ  Η διακοπή του Microsoft Cloud επηρεάζει τους χρήστες παγκοσμίως

Η Μόσχα θα βρίσκεται υπό πίεση να ενισχύσει την ασφάλεια και την ενότητά της την Τρίτη μετά την περασμένη εβδομάδα Λέγεται ότι πρόκειται για επίθεση με drone Το πιο ισχυρό σύμβολο του Ρώσου προέδρου έσπασε στο Κρεμλίνο.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αντάλλαξαν αγκαθωτά χαρτονομίσματα με τη Μόσχα αφού η Ουκρανία την κατηγόρησε ότι εκτέλεσε εντολές των ΗΠΑ σε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Πούτιν. Η Ουκρανία και η Ουάσιγκτον αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Η αιτία των εκρήξεων είναι άγνωστη, αλλά η οπτική μιας συμβολικής επίθεσης στο Κρεμλίνο έδωσε στον Πούτιν την ευκαιρία να συγκεντρώσει την υποστήριξη των Ρώσων, καθώς οι επικριτές συνεχίζουν να μιλούν ανοιχτά κατά της ευρείας κλίμακας εισβολής της Μόσχας.

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος ολιγάρχης Αντρέι Κοβάλεφ χαρακτήρισε τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας «έναν τρομερό πόλεμο».

«Όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας», είπε σε ένα βίντεο που μοιράστηκε αργότερα στο Telegram.

Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις μεταξύ ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων έχουν επιδεινωθεί μετά την απείληση του ηγέτη Βάγκνερ Γεβγένι Πριγκόζιν την Πέμπτη ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά του από την πόλη Μπαχμούτ λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης από το Κρεμλίνο.

Εμφανίστηκε ο Πριγκοζίν γυρνάω πίσω Στα σχόλιά του την Κυριακή, ωστόσο, το έντονο ξέσπασμα έδειξε έλλειψη ηθικού ενόψει μιας αναμενόμενης εαρινής επίθεσης από το Κίεβο στο νότο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να σπάσουν ένα βασικό πεδίο μάχης στην ανατολική Ουκρανία.

“Το κακό επέστρεψε”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε τη Δευτέρα να μετακινηθεί η παρέλαση της Ουκρανίας για την Ημέρα της Νίκης μια μέρα νωρίτερα, ώστε να μην συμπίπτει με τους εορτασμούς της Μόσχας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συνέκρινε τη Ρωσία με τη ναζιστική Γερμανία Συγκινητική ημέρα νίκης Ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στους νομοθέτες σε μια προσπάθεια να αποκλειστεί ο Gay από τους εορτασμούς του Κρεμλίνου μια μέρα πριν από τους εορτασμούς.

READ  Το σχολείο της Φλόριντα περιορίζει την πρόσβαση στο ποίημα έναρξης της Amanda Gorman μετά από παράπονα γονέων

Όπως η Ρωσία, η Ουκρανία παραδοσιακά τιμά τη νίκη επί των Ναζί στις 9 Μαΐου, αλλά αυτή η ημερομηνία συνδέεται όλο και περισσότερο με μια παρέλαση στη Μόσχα.

«Είναι στις 8 Μαΐου που ο περισσότερος κόσμος θυμάται το μεγαλείο της νίκης επί των Ναζί», είπε ο Ζελένσκι τη Δευτέρα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να οικειοποιηθεί τη συλλογική νίκη των χωρών του αντιχιτλερικού συνασπισμού και δεν θα επιτρέψουμε τα ψέματα ότι η νίκη θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας ή έθνους».

Συγκρίνοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τους επεκτατικούς στόχους του Χίτλερ, ο Ζελένσκι είπε ότι ο στόχος των δύο καθεστώτων ήταν ο ίδιος — «υποδούλωση ή καταστροφή».

«Δυστυχώς, το κακό επέστρεψε», είπε. «Τότε το κακό όρμησε στις πόλεις και στα χωριά μας, όπως κάνει τώρα, όπως πριν σκότωσε τους ανθρώπους μας, έτσι κάνει και τώρα».

Η Angela Dewan και η Katharina Krebs του CNN συνεισέφεραν στο ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *