Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει σταθερή

Οι επενδυτές παρασύρθηκαν σε δύο κατευθύνσεις την Παρασκευή, καθώς η κατάρρευση μιας μικρής τράπεζας στην Καλιφόρνια δημιούργησε ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού τομέα, ενώ τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδωσαν κάποιους λόγους αισιοδοξίας για την οικονομία.

Το Tollu-Mullu αποδείχθηκε ότι ήταν μια ταραχώδης μέρα. Οι μετοχές άνοιξαν με μικρά κέρδη πριν καταρρεύσουν. Μέχρι το μεσημέρι, ο S&P 500 υποχώρησε περίπου 0,7%.

Παρά την αστάθεια στο χρηματιστήριο, η βασική αιτία παρέμεινε η ίδια: η κύρια ανησυχία της Wall Street ήταν για το πόσο υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ανέβουν και τι θα σήμαινε αυτό για την οικονομία. Ενώ η πίεση στις τραπεζικές μετοχές αντανακλούσε τον πόνο μέχρι τώρα από αυτές τις αυξήσεις επιτοκίων, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας σηματοδοτούσαν τον ρυθμό των μελλοντικών επιτοκίων.

“Η οικονομική ιστορία είναι συνεπής. Η αύξηση των επιτοκίων επιβραδύνει την οικονομία και αυτό βλάπτει την οικονομία των ΗΠΑ”, δήλωσε η Lauren Goodwin, οικονομολόγος στη New York Life Investments. “Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό που συμβαίνει στον τραπεζικό τομέα είναι ενδεικτικό για αυτό που φοβούνται οι επενδυτές ότι θα συμβεί σε άλλα μέρη της οικονομίας».

Εν όψει των ασταθών συναλλαγών την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome H. Οι προοπτικές έγιναν πιο σκοτεινές αυτή την εβδομάδα αφού ο Πάουελ είπε στους νομοθέτες. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τις τιμές των μετοχών και οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής για τον Φεβρουάριο μείωσε κάπως αυτές τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εστίασαν στην επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και στην αύξηση της ανεργίας, εν μέρει επειδή περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό, δύο σημεία δεδομένων που υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει την οικονομία και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό μπορεί να αποδώσουν.

READ  Οι Μάβερικς σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν την ήττα των Γουόριορς διεκδικώντας ένα σφάλμα διαιτητή στο τρίτο δεκάλεπτο

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι τα νούμερα θα μειώσουν την πίεση όταν η κεντρική τράπεζα συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα και τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές κλίνουν προς μια μικρή αύξηση του επιτοκίου κατά τέταρτο της μονάδας, σε αντίθεση με την αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που ευνοήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε η Christina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά της Invesco, σχετικά με την πιθανότητα μεγάλης αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ωστόσο, άλλοι είναι λιγότερο σίγουροι ότι τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας θα βρίσκονται στα χέρια της κεντρικής τράπεζας. Ο Ρον Τεμπλ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Lazard, είπε κάτω από τους τίτλους ότι τα σημάδια των μισθών συνεχίζουν να αυξάνονται και οι ισχυρές προσλήψεις εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία για μέρη του εργατικού δυναμικού. Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, σχεδόν 100.000 περισσότερες από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

«Είναι ακόμα μια καυτή σειρά στη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Coville.

Οι απόψεις των επενδυτών επισημαίνουν την δυνητικά αποφασιστική επιρροή της ανάγνωσης της επόμενης εβδομάδας στον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή για να αποφασίσει τι θα μπορούσε να κάνει η κεντρική τράπεζα όταν συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προστίθενται στις συζητήσεις της Fed καθώς επενδυτές και καταθέτες σπεύδουν να βγάλουν τα χρήματά τους από τη Silicon Valley Bank, μια μεγάλη τράπεζα για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια δήλωσε την Τετάρτη ότι πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αυξήσει τη χρηματοδότησή της σε ένα ζοφερό περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Η έκθεση προκάλεσε μια διολίσθηση στις μετοχές των τραπεζών που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα γενικά και οδήγησε σε κινήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων.

READ  Νικητές του βραβείου Tony 2023: Η πλήρης λίστα

Το πρωί της Παρασκευής, η Silicon Valley Bank ήταν κλειστή Υπό τον έλεγχο της Federal Deposit Insurance Corporation. Ο δείκτης KBW Nasdaq Bank υποχώρησε άλλο 2%, ενώ οι μετοχές άλλων μικρότερων τραπεζών υποχώρησαν απότομα. Η First Republic Bank στο Σαν Φρανσίσκο και η Signature Bank στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν η καθεμία περισσότερο από 20 τοις εκατό. Οι συναλλαγές ήταν πιο σταθερές την Παρασκευή σε μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase και η Bank of America, οι οποίες υποχώρησαν την Πέμπτη.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Βουλής την Παρασκευή και είπε ότι παρακολουθούσε την κατάσταση που αφορά την τράπεζα της Silicon Valley. «Εννοώ, αναφέρετε την τραπεζική στη Silicon Valley και υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με ορισμένες από τις τράπεζες που παρακολουθώ πολύ στενά. Όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικές ζημιές, θα πρέπει να είναι θέμα ανησυχίας.

Άλαν Ράπορτ Έκθεση που συνέβαλε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *