Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας λέει ότι η προσγείωση στο φεγγάρι έγινε πολύ γρήγορα και συνετρίβη

ΤΟΚΙΟ, 25 Απριλίου (Reuters) – Η ιαπωνική ISpace Inc ( 9348.T ) είπε ότι η πρώτη ιδιωτική απόπειρα προσγείωσης σε φεγγάρι απέτυχε μετά την απροσδόκητη επιτάχυνση του προσεδάφισης Hakuto-R Mission 1 (M1) και συνετρίβη. Σεληνιακή επιφάνεια.

Καθώς το αεροσκάφος πλησίαζε το φεγγάρι, το υψομετρικό του σύστημα μπορεί να υπολόγισε λάθος την απόσταση από την επιφάνεια, είπε η startup.

«Τελείωσε από καύσιμο για να πυροδοτήσει τους προωθητές του και έπεσε σε ελεύθερη πτώση προς την επιφάνεια», είπε ο επικεφαλής τεχνολογίας Ryo Uji σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Ήταν η δεύτερη οπισθοδρόμηση για την εμπορική ανάπτυξη του διαστήματος μέσα σε μια εβδομάδα αφότου ο πύραυλος Starship του SpaceX εξερράγη θεαματικά λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την εξέδρα εκτόξευσης.

Μια ιδιωτική εταιρεία δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσγειωθεί στο φεγγάρι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα είναι οι μόνες χώρες που έχουν διαστημόπλοιο μαλακής προσγείωσης στο φεγγάρι, με την Ινδία και μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία να έχουν επίσης αποτύχει τα τελευταία χρόνια.

Η IceSpace, η οποία παραδίδει ωφέλιμα φορτία όπως ρόβερ στο φεγγάρι και πουλά σχετικά δεδομένα, εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μόλις πριν από δύο εβδομάδες, με μια φρενίτιδα ενθουσιασμού γύρω από τις προοπτικές της να επταπλασιάσει τις μετοχές της.

Αλλά οι παραγγελίες πώλησης αυξήθηκαν την Τετάρτη λόγω απογοήτευσης. Μετά τη μη διαπραγμάτευση της ημέρας, η μετοχή υποχώρησε 20%.

Ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Hirokazu Matsuno, είπε ότι ενώ ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι η αποστολή δεν πέτυχε, η χώρα ήθελε να «συνεχίσει» να επιχειρεί στο διάστημα επειδή οι προσπάθειές της ήταν σημαντικές για την ανάπτυξη της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.

READ  Δείτε πώς τα ατμοσφαιρικά ποτάμια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Βόρεια Καλιφόρνια

Η Ιαπωνία, η οποία έχει θέσει ως στόχο να στείλει Ιάπωνες αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020, έχει βιώσει κάποιες αποτυχίες πρόσφατα. Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία έπρεπε να καταστρέψει τον νέο της πύραυλο H3 μεσαίας ανύψωσης, αφού έφτασε στο διάστημα τον περασμένο μήνα, αφού ο κινητήρας του δεύτερου σταδίου απέτυχε να αναφλεγεί. Ο πύραυλος Epsilon με στερεά καύσιμα απέτυχε επίσης μετά την εκτόξευση τον Οκτώβριο.

Φρένα σε πίστα σκι

Το σκάφος προσεδάφισης M1 φάνηκε να προσγειώνεται αυτόνομα στη 1:40 π.μ. ώρα Ιαπωνίας (1640 GMT Τρίτη), τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευση με πύραυλο SpaceX από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Κοντά στα 90 μέτρα (295 πόδια) από την επιφάνεια της Σελήνης.

Μέχρι τη στιγμή της αναμενόμενης προσγείωσης, ο έλεγχος της αποστολής είχε χάσει την επαφή με το προσγειωμένο σκάφος και οι μηχανικοί παρακολουθούσαν με αγωνία τη ζωντανή μετάδοση καθώς περίμεναν την επιβεβαίωση της μοίρας της αποστολής που δεν ήρθε ποτέ.

Το αεροσκάφος ολοκλήρωσε οκτώ από τους 10 στόχους αποστολής στο διάστημα, οι οποίοι θα παράσχουν πολύτιμα δεδομένα για την επόμενη προσπάθεια προσγείωσης το 2024, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Takeshi Hakamada.

Περίπου μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση, το M1 ύψους 2,3 μέτρων ξεκίνησε τη φάση καθόδου του, σφίγγοντας σταδιακά την τροχιά του από τα 100 km (62 mi) σε περίπου 25 km πάνω από την επιφάνεια, ταξιδεύοντας με σχεδόν 6.000 km/h (3.700 mph). )

Σε τέτοιες ταχύτητες, είπε ο Ujiye, η επιβράδυνση του προσεδάφισης στη σωστή ταχύτητα ενάντια στη βαρύτητα του φεγγαριού θα ήταν σαν να πατάς τα φρένα ενός ποδηλάτου στην άκρη μιας πίστας για άλματα σκι.

READ  Το CDC ξεκινά έρευνα μετά από 35 θετικά τεστ για Covid μετά από συνέδριο CDC

Θα χρησιμοποιούσε ένα δίτροχο, μεγέθους μπέιζμπολ ρόβερ κατασκευασμένο από την Japan Aerospace Exploration Agency, Tomei Co Ltd ( 7867.T ) και στόχευε σε ένα σημείο προσγείωσης στην άκρη του Mare Frigoris στο βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης. Sony Group Corp (6758.T). Σχεδίαζε επίσης να στείλει ένα τετράτροχο rover που ονομάζεται Rashid από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το σκάφος έφερε μια πειραματική μπαταρία στερεάς κατάστασης κατασκευασμένη από τη Niterra Co Ltd ( 5334.T ) μεταξύ άλλων συσκευών για να αξιολογήσει την απόδοσή τους στο φεγγάρι.

Το έργο ασφαλίστηκε από την Mitsui Sumitomo Insurance Co, μια μονάδα της MS&AD Insurance Group ( 8725.T ), και η Ispace είπε ότι ενδέχεται να λάβει κάποια αποζημίωση.

Έκθεση Kantaro Komiya; Μοντάζ από τους Sang-Ron Kim και Stephen Coates

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *