Η Ονδούρα διακόπτει τους δεσμούς με την Ταϊβάν, ανοίγει τις σχέσεις με την Κίνα | πολιτικές ειδήσεις

Η Ονδούρα αλλάζει τη διπλωματική πίστη από την Ταϊβάν στην Κίνα, αφήνοντας την Ταϊπέι να αναγνωρίζεται από μόλις 13 κυρίαρχα έθνη.

Η Ονδούρα τερμάτισε τις δεκαετίες διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν προς όφελος των δεσμών με την Κίνα, ωθώντας την Ταϊπέι να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί «εξαναγκασμό και εκφοβισμό» για να προσελκύσει τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους της.

«Η κυβέρνηση της Ονδούρας αναγνωρίζει ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο», δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας.

«Και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλη την Κίνα», ανέφερε.

«Η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της κινεζικής επικράτειας», πρόσθεσε.

Το υπουργείο είπε ότι η Ονδούρα έχει ενημερώσει την Ταϊβάν για την απόφασή της να διακόψει τις σχέσεις της και δεν θα έχει πλέον δεσμούς ή επίσημες επαφές με την Ταϊπέι.

Η κίνηση αφήνει την Ταϊβάν να αναγνωρίζεται από μόνο 13 κυρίαρχα έθνη.

Η Κίνα και η Ταϊβάν έχουν εγκλωβιστεί σε μια μάχη για διπλωματική αναγνώριση από τότε που οι δύο πλευρές χώρισαν εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1949, με το Πεκίνο να ξοδεύει δισεκατομμύρια αναζητώντας αναγνώριση για την πολιτική του «μία Κίνα».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μια από τις επαρχίες της χωρίς δικαίωμα στις σχέσεις μεταξύ κράτους, κάτι που η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ταϊπέι αντιτίθεται σθεναρά.

Οι δεσμοί της Ονδούρας με την Ταϊβάν ήταν πολυαναμενόμενοι και η πρόεδρος Xiomara Castro είπε ότι η κυβέρνησή της θα επαναλάβει τις σχέσεις της με το Πεκίνο μετά το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ονδούρας στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα.

READ  Ο Nasdaq ανεβαίνει μετά την ισχυρή έκθεση για το ΑΕΠ, η Tesla σημείωσε άνοδο 8%

Μετά την ανακοίνωση της Ονδούρας, η Κίνα ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχέσεων με την Tegucigalpa.

«Η Κίνα και η Ονδούρα μόλις συνήψαν διπλωματικές σχέσεις», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν είπε ότι η αλλαγή ήταν “μέρος του εξαναγκασμού και του εκφοβισμού της Κίνας”.

«Η Κίνα έχει κυριαρχήσει στον διεθνή χώρο [Taiwan] Μακροπρόθεσμα, η μονομερής στάση θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η Ταϊπέι θα κλείσει την πρεσβεία της στην Ονδούρα και θα αποσύρει τον πρεσβευτή της από εκεί.

Ο Κάστρο και η κυβέρνησή του, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στις αρχές του περασμένου έτους, «είχαν πάντα ψευδαισθήσεις» για την Κίνα, είπε ο Γου.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία κατανόησαν τις σχετικές πληροφορίες και τις χειρίστηκαν προσεκτικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση Κάστρο μας ζήτησε δισεκατομμύρια δολάρια σε τεράστια οικονομική βοήθεια και συνέκρινε τις τιμές για προγράμματα βοήθειας που προσφέρουν η Ταϊβάν και η Κίνα», είπε ο Γου.

Ούτε οι κινεζικές ούτε οι εκθέσεις της Ονδούρας ανέφεραν βοήθεια.

Ο Γου είπε ότι στις 13 Μαρτίου, μια ημέρα πριν από την αρχική ανακοίνωση του Κάστρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας ζήτησε από την Ταϊβάν συνολική βοήθεια 2,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νοσοκομείου και φράγματος και διαγραφή χρέους.

«Αυτό που θέλουν είναι χρήματα, όχι νοσοκομείο», είπε ο Γου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Εντουάρντο Ενρίκε Ρέινα δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων “δεν ήταν δωρεά” αλλά “μηχανισμός αναχρηματοδότησης υπό διαπραγμάτευση”.

READ  Heat εναντίον Nuggets, πώς να παρακολουθήσετε, αποδόσεις, πού να κάνετε ροή και πολλά άλλα

Η Ονδούρα είναι ο ένατος διπλωματικός εταίρος που η Ταϊπέι έχασε από το Πεκίνο από τότε που ο Τσάι ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2016.

Η Ταϊβάν εξακολουθεί να έχει δεσμούς με την Μπελίζ, τη Γουατεμάλα και την Παραγουάη στη Λατινική Αμερική, καθώς και με την Πόλη του Βατικανού. Οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες εταίρους της είναι νησιωτικά έθνη στην Καραϊβική και στον Νότιο Ειρηνικό, μαζί με το Eswatini, παλαιότερα γνωστό ως Σουαζιλάνδη, στη νότια Αφρική.

Παρά την απομονωτική εκστρατεία της Κίνας, η Ταϊβάν διατηρεί ισχυρούς άτυπους δεσμούς με περισσότερες από 100 χώρες, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η κίνηση της Ονδούρας ήταν μια κυρίαρχη απόφαση, η Κίνα «συχνά δίνει υποσχέσεις σε αντάλλαγμα για διπλωματική αναγνώριση που τελικά δεν εκπληρώνονται», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανεξάρτητα από την απόφαση στην Ονδούρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τη δέσμευσή μας με την Ταϊβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *