Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin ασπάζεται την ήττα σε National Poll – POLITICO

Το κεντροδεξιό κόμμα Εθνική Συμμαχία της Φινλανδίας επρόκειτο να αναλάβει την εξουσία στις γενικές εκλογές της Κυριακής, αφού οι ανησυχίες των ψηφοφόρων για τις οικονομικές προοπτικές δυσαρέστησαν τη σοσιαλδημοκρατική κυρίαρχη Sanna Marin, ένα αστέρι της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) υπό την ηγεσία του Πέτρι Όρπο κέρδισε 48 από τις 200 κοινοβουλευτικές έδρες της Φινλανδίας, υποβιβάζοντας το κόμμα του Μαρίν στην τρίτη θέση με 43. Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών ήρθε δεύτερο με 46 έδρες.

Η ήττα του Μάριν θα ήταν το τελευταίο χτύπημα για την ευρωπαϊκή αριστερά, με τον Γερμανό Όλαφ Σολτς να δέχεται πιέσεις εντός και τη Σουηδή Magdalena Andersen να ψήφισε σε γενικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Δανέζα Mette Frederiksen κέρδισε μια δεύτερη θητεία το περασμένο φθινόπωρο μετά από μια απότομη στροφή προς την πολιτική δεξιά.

Ο Μάριν διεξήγαγε μια παραδοσιακά αριστερή εκστρατεία ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής, εναντιούμενος στις περικοπές δημοσίων δαπανών που πρότεινε η κεντροδεξιά και καλώντας τους Φινλανδούς να υποστηρίξουν τις οικονομικές επενδύσεις που είπε ότι θα οδηγούσαν σε περισσότερη απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη.

Αλλά τελικά, οι φόβοι για αύξηση του δημόσιου χρέους, η βαθιά ανησυχία στη Φινλανδία και το μήνυμα του αρχηγού του NCP Orpo για δημοσιονομική πειθαρχία για να κερδίσει τους ψηφοφόρους στο πλευρό του, υπονόμευσαν τις πιθανότητες του Marin.

“Είναι μια μεγάλη νίκη”, είπε ο Arbo στους υποστηρικτές καθώς έκλεισε η καταμέτρηση των ψήφων. «Το μήνυμά μας ελήφθη, η υποστήριξη είναι εκεί και οι Φινλανδοί εμπιστεύονται την Εθνική Συμμαχία».

Ο Orbo πρόκειται τώρα να κάνει την πρώτη του προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση και μπορεί να επιδιώξει να συμπεριλάβει το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών. Μπορεί να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία για να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά αυτό φαίνεται απίθανο, λένε οι ειδικοί, μετά από επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ των δύο για την οικονομική πολιτική τους τελευταίους μήνες.

READ  2024 WNBA Draft Big Board: Kaitlyn Clark, Angel Reese, Paige Beukers και άλλοι

Εάν ο Orbo αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί να δοθεί στον Μάριν η ευκαιρία να σχηματίσει συνασπισμό. Έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φινλανδούς, ένα κόμμα που κατηγορεί ότι κάνει ανοιχτά ρατσιστικές δηλώσεις.

Η αλλαγή στην κυβέρνηση αναμένεται να έχει μικρό αντίκτυπο στη στάση ασφαλείας της Φινλανδίας, με το NCP να παρέχει σταθερή υποστήριξη για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Ενας διάσημος άνθρωπος

Ο Μάριν, ο οποίος ανέλαβε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 2019, είναι δημοφιλής προσωπικότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο χειρισμός του στην πανδημία του Covid θεωρήθηκε αποτελεσματικός και η πρωτοβουλία του να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έγινε δεκτή.

Αφού γυρίστηκε να χορεύει και να τραγουδά με φίλους σε ένα πάρτι το περασμένο καλοκαίρι, έχει διατηρήσει σταθερή υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων παρά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι δεν έχει σοβαρότητα.

Οι 43 έδρες των Σοσιαλδημοκρατών στο κοινοβούλιο αντιπροσώπευαν 3 περισσότερες από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2019, και προσπάθησε να το παρουσιάσει ως μια νίκη.

«Είμαι ευγνώμων που η υποστήριξή μας έχει αυξηθεί και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περισσότερες εντολές», είπε ο Μάριν μετά τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα του NCP αυξήθηκε κατά 10 έδρες, ενισχυμένο από την υπόσχεση της Orpo να επιβάλει δημοσιονομική ρύθμιση.

Καθώς η Φινλανδία επιδιώκει να ανακάμψει από την πανδημία, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε στο 73% από 66% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έδειξαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Ο Όρπο πρότεινε ότι θα επικεντρωθεί στην αναστροφή της αναμενόμενης επιβράδυνσης μόλις κλείσουν οι κάλπες.

READ  Σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη, στη βόρεια Ελλάδα, σκοτώνει 29 και τραυματίζει 85

«Ξεκινάμε τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με κύριο θέμα την οικονομία», είπε η Orpo.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *