Η σύνθεση του Φεστιβάλ Καννών 2023 περιλαμβάνει ταινίες του Γουές Άντερσον και του Τοντ Χέινς

Ταινίες των Γουές Άντερσον, Τοντ Χέινς και Κεν Λόουτς θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.

Ταινίες των επιστρέφων νικητών Wim Wenders, Hirokazu Kore-Eda, Nuri Bilke Ceylan και Nanni Moretti θα διεκδικήσουν το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ.

Όμως ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν θα διαγωνιστεί στο φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 27 Μαΐου. Αντίθετα, η πολυαναμενόμενη ταινία του «Killers of the Flower Moon», με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και για τη δολοφονία των Ινδιάνων Όσατζ στην Οκλαχόμα τη δεκαετία του 1920. εμφανίζονται εκτός συναγωνισμού. Ο Thierry Frameaux, καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη ότι το φεστιβάλ ήθελε οι “Killers of the Flower Moon” να παίξουν διαγωνιστικά, αλλά ο Σκορσέζε τον απέρριψε.

Η διαγωνιστική ταινία του Wes Anderson είναι “Αστεροειδής Πόλη», σχετικά με μια διάσκεψη δοκίμων στο διάστημα που διακόπτεται από εξωγήινους. Ο Todd Haynes θα δείξει το “May December”, μια ιστορία αγάπης για έναν νεαρό άνδρα και το ανώτερο αφεντικό του, που υποδύεται η Julianne Moore.

Ο δύο φορές νικητής του Χρυσού Φοίνικα Κεν Λόουτς παρουσιάζει το «The Old Oak», για τους Σύρους πρόσφυγες, με επίκεντρο τη ζωή της εργατικής τάξης στη Βρετανία. Έφτασε σε μια οικονομικά υποβαθμισμένη αγγλική πόλη ορυχείων.

Μια κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον Σουηδό σκηνοθέτη Ruben Ostlund θα επιλέξει τον νικητή. Ο Ostlund κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα πέρυσι για το “Triangle of Tragedy”, μια σάτιρα του διεθνούς μεγιστάνα. Έλαβε επίσης το βραβείο του 2017 για το «The Square», μια αποστολή από τον Art World.

READ  Preakness Stakes 2023: Ζωντανές ενημερώσεις, ώρα έναρξης, αποδόσεις στοιχήματος

Από τους 19 τίτλους του διαγωνισμού, πέντε σκηνοθετούνται από γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των βετεράνων των Καννών Jessica Hausner και Alice Rohrwacher και της γαλλοσενεγαλέζης νεοφερμένης Ramata-Doule Sy.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει αρκετούς τίτλους υψηλού προφίλ εκτός συναγωνισμού. Το φεστιβάλ θα ανοίξει με το «Jeanne du Barry», ένα δράμα εποχής για μια φτωχή γυναίκα που γίνεται εραστής του βασιλιά Λουδοβίκου XV της Γαλλίας. Αφού κέρδισε μια δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της πρώην συζύγου του Amber Heard, ο Johnny Depp αναλαμβάνει τον πρώτο του μεγάλο ρόλο.

Άλλες ταινίες υψηλού προφίλ που πρόκειται να προβληθούν στην 76η έκδοση των Καννών είναι «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Dial of Destiny,» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μάνγκολντ – η τελευταία ταινία της σειράς περιπέτειας του Χάρισον Φορντ για έναν καθηγητή αρχαιολογίας που ταξιδεύει στον πλανήτη – και το «Μια παράξενη ζωή» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, τη δεύτερη ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη στα αγγλικά. Η ταινία, με πρωταγωνιστές τον Ethan Hawke και τον Pedro Pascal, είναι ένα σύντομο γουέστερν για μια επανένωση δύο νικητών.

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, ο οποίος κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 1984 για το «Παρίσι, Τέξας», έχει δύο ταινίες στην επίσημη επιλογή. Στην κύρια εκδήλωση, θα δείξει το “Perfect Days”, το οποίο ο Fremaux είπε ότι αφορά έναν θυρωρό στην Ιαπωνία που οδηγεί μεταξύ εργασιών ακούγοντας ροκ μουσική. Εκτός του διαγωνισμού, ο Βέντερς θα δείξει ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ για έναν από τους πιο σεβαστούς καλλιτέχνες της Γερμανίας, τον Άνσελμ Κίφερ.

Αν και μόνο 52 ταινίες επιλέχθηκαν την Πέμπτη, ο Frémaux είπε ότι 2.000 ταινίες υποβλήθηκαν στο φεστιβάλ. Αξιοσημείωτη ανάμεσά τους είναι η «Κατεχόμενη Πόλη» του Steve McQueen για το Άμστερνταμ υπό τους Ναζί. Ο Frémaux είπε ότι ο McQueen, ο σκηνοθέτης των “12 Years a Slave” και “Widows”, έχει δημιουργήσει μια “πολύ έντονη” ταινία που διαρκεί αρκετές ώρες. Αλλά, πρόσθεσε ο Frémaux, κοιτάζοντάς το, «Δεν θα κοιμηθείς».

READ  Το συμβούλιο που ευθυγραμμίζεται με τον DeSantis ψήφισε να μηνύσει τη Disney

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *