Η Ταϊβάν προειδοποιεί για τη «σειρά προκλήσεων» της Κίνας, λέει στις ΗΠΑ να μην περάσουν την κόκκινη γραμμή

  • Η Ταϊβάν λέει ότι δεν θα ανεχθεί “επαναλαμβανόμενες προκλήσεις” από την Κίνα
  • Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην περάσουν την κόκκινη γραμμή στην Ταϊβάν
  • Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν και ο Πρόεδρος του αμερικανικού κοινοβουλίου σχεδιάζουν να συναντηθούν στις ΗΠΑ

ΤΑΪΠΕΙ/ΠΕΚΙΝΟ, 7 Μαρτίου (Reuters) – Η Ταϊβάν δεν θα ανεχθεί “επαναλαμβανόμενες προκλήσεις” από την Κίνα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας του νησιού, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η Ταϊβάν είναι η “πρώτη κόκκινη γραμμή”. αμερικανικές σχέσεις.

Οι εντάσεις σχετικά με τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, έχουν αυξήσει τη διπλωματική και στρατιωτική πίεση του Πεκίνου τα τελευταία τρία χρόνια για να αναγκάσει την Ταϊπέι να αποδεχθεί την κινεζική κυριαρχία.

Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, και ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν σχεδιάζει να συναντήσει τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters. .

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Τσίου Κουο-τσενγκ είπε ότι δεν γνώριζε για προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Τσάι και Μακάρθι.

Τελευταίες ενημερώσεις

Δείτε άλλες 2 ιστορίες

«Οι Κινέζοι κομμουνιστές χρησιμοποιούν οποιαδήποτε δικαιολογία για να στείλουν στρατεύματα», είπε ο Chiu. «Αλλά δεν πρόκειται να πούμε «Φέρτε το», θα ακολουθήσουμε μια ήρεμη και ορθολογική προσέγγιση».

Πρόσθεσε ότι αν και ήλπιζε ότι αυτό δεν θα συμβεί, ο στρατός της Ταϊβάν ήταν έτοιμος να πολεμήσει.

«Εάν οι Κινέζοι κομμουνιστές κινηθούν ξανά, η δουλειά των ενόπλων δυνάμεων είναι να αντεπιτεθούν», είπε ο Τσίου. “Δεν θα επιτρέψουμε επαναλαμβανόμενες προκλήσεις εναντίον μας. Είναι απαράδεκτο”.

READ  Ο δανεισμός ψηφιακού βιβλίων του Internet Archive παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα, σύμφωνα με τους κανόνες των δικαστών των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν δεν έχει ανακοινώσει την επίσκεψη της Τσάι στις Ηνωμένες Πολιτείες και προηγουμένως είχε κάνει στάσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική καθοδόν προς χώρες που διατηρούν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε την Τρίτη ότι θα ανακοινώσει τυχόν ταξίδια του προέδρου στο εξωτερικό σε εύθετο χρόνο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή. Ο ΜακΚάρθι επίσης δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τον Τσάι.

Στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ είπε ότι ήταν «γελοίο» για τους Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι η Ταϊβάν δεν είναι εσωτερικό θέμα της Κίνας.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ο πυρήνας των βασικών συμφερόντων της Κίνας, το θεμέλιο της πολιτικής βάσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», είπε σε μια ετήσια ομιλία για την Κίνα. Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμετάκλητη ευθύνη για την υπόθεση του ζητήματος της Ταϊβάν».

Η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται για την «ειρηνική επανένωση», αλλά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, είπε ο Τσιν.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σταθερή αποφασιστικότητα και τη μεγάλη ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αρνείται κατηγορηματικά τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας, αν και έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με το Πεκίνο, και λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Πηγή είπε στο Reuters ότι εάν η συνάντηση των ΗΠΑ πραγματοποιηθεί – πιθανότατα τον Απρίλιο – δεν θα αποκλείσει απαραίτητα το ενδεχόμενο να έρθει ο McCarthy στην Ταϊβάν στο μέλλον.

READ  Η Γερμανία συνέλαβε έναν Ιρανό υπήκοο που θεωρείται ύποπτος ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση

Τέσσερις άλλες πηγές – συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών αξιωματούχων και ανθρώπων που γνωρίζουν τη σκέψη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ταϊβάν – δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές ανησυχούν βαθιά ότι η μελλοντική επίσκεψη του ΜακΚάρθι θα μπορούσε να κλιμακώσει απότομα τις εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν. δικές τους προεδρικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Αναφορά από τους Ben Blanchard και Ryan Wu. Επιμέλεια: Gerry Doyle και Stephen Coates

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *