Η First Republic επιτυγχάνει συμφωνία διάσωσης: Ζωντανές ενημερώσεις για τις τράπεζες και το χρηματιστήριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα την Πέμπτη, εμμένοντας στο προηγούμενο σχέδιο καταπολέμησης του πληθωρισμού, αλλά είπε ότι η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν εδραίωσε την πορεία προς τα εμπρός.

Από την κατάρρευση τριών μεσαίου μεγέθους τραπεζών στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές ανησυχούν για άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης ελβετικής δανείστριας Credit Suisse, και για την ικανότητα του κλάδου να αντέχει σε υψηλότερα επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που καθόρισε νομισματική πολιτική από τότε που ξεκίνησε η αστάθεια το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής “παρακολουθούν στενά τις τρέχουσες πιέσεις στην αγορά”, δήλωσε η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Η Τράπεζα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπως είναι απαραίτητο για την προστασία της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

Παρά την πρόσθετη αβεβαιότητα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν παρεκκλίνει από το επιτόκιο μισής ποσοστιαίας μονάδας που αρχικά έλεγαν ότι θα ερχόταν στις αρχές Φεβρουαρίου. Η τράπεζα είπε ότι θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% την Πέμπτη, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008.

«Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε η κυρία Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί η «σωστή» επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2 τοις εκατό της τράπεζας. Οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5,3% φέτος και ελαφρώς πάνω από τον στόχο του 2% το 2025.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Εάν οι οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας υλοποιηθούν μετά την υποχώρηση της τρέχουσας αβεβαιότητας στην αγορά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμα «πολύ περισσότερο έδαφος» για να σφίξουν τη νομισματική πολιτική, είπε η κα Λαγκάρντ. Αν όμως είναι μεγάλο.

Τους τελευταίους μήνες, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τον επόμενο στόχο επιτοκίων της, καθώς έριξε φως στον δρόμο για τους επενδυτές.

READ  Πόλεμος στη Γάζα: Το πλοίο πρώτων βοηθειών φεύγει από την Κύπρο

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν οι προβλέψεις ήταν οριστικά στις αρχές Μαρτίου, πριν από την τελευταία αναταραχή της αγοράς, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετώπισαν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στη λήψη των αποφάσεών τους, είπε η κ. Λαγκάρντ.

«Υπήρχε προϋπάρχουσα αβεβαιότητα, αλλά σίγουρα ενισχύθηκε από τις πιο πρόσφατες οικονομικές πιέσεις που είδαμε τις τελευταίες ημέρες», είπε η κα Λαγκάρντ. «Είναι δύσκολο για την 26μελή επιτροπή του διοικητικού οργάνου να λάβει μια απόφαση με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι μια σταθερή απόφαση», είπε, αλλά στη συνέχεια σημείωσε ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να δουν πώς εξελίχθηκε η κατάσταση.

Στη Φρανκφούρτη, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκαν την Πέμπτη. «Είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπως είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η τράπεζα.χρέος…Michael Probst/Associated Press

Καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν αναστατωμένες αυτή την εβδομάδα, οι traders μείωσαν τα στοιχήματά τους για το πόσο θα αυξήσουν τα επιτόκια οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες φέτος εν μέσω ανησυχιών για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse με έδρα την Καλιφόρνια. Οι αναλυτές έχουν αρχίσει να εικάζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να μην προχωρήσει με υψηλότερα επιτόκια όπως αναμενόταν, καθώς οι αγορές ανησυχούν για την υγεία πολλών τραπεζών, ιδιαίτερα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, και την ικανότητά τους να αντέχουν υψηλότερα επιτόκια.

Τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να καθορίσουν τα επιτόκια.

Η ευρωζώνη δεν είχε άμεση έκθεση στις τραπεζικές συναλλαγές της Silicon Valley, αλλά οι τραπεζικές ανησυχίες πλησίασαν πολύ περισσότερο την Τετάρτη, όταν η τιμή της μετοχής της Credit Suisse έπεσε σε ιστορικό χαμηλό μετά την ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι υπήρχε «ουσιαστική αδυναμία» στους ελέγχους χρηματοοικονομικών αναφορών. Ο μεγαλύτερος μέτοχος δεν πληρώνει περισσότερα κεφάλαια για ρυθμιστικούς λόγους.

READ  Η NC εγκρίνει την επέκταση του Medicaid, αντιστρέφοντας τη μακρά αντίθεση

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Credit Suisse δήλωσε ότι θα εξαγοράσει μέρος του χρέους της με δανεισμό έως και 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ή περίπου 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Μετά από ώρες, οι μετοχές της Credit Suisse εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς έκλεισαν σχεδόν 20% υψηλότερα στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε την Πέμπτη ότι διαθέτει τα εργαλεία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην περιοχή, αλλά είπε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό «με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας».

Είναι ένα νέο εργαλείο, το εργαλείο προστασίας μετάδοσης, το οποίο δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της «ανεπιθύμητης, άτακτης δυναμικής της αγοράς» που απειλεί την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να εφαρμόζει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική.

Η κεντρική τράπεζα «καταπολεμά τα δύο προβλήματα της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με δύο ξεχωριστά μέσα», έγραψε σε σημείωμα ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτό, πρόσθεσε, γιατί «το βαθύ πληθωριστικό πρόβλημα δεν έχει αλλάξει ακόμη».

Αναμένει ότι η τράπεζα θα αυξάνει τα επιτόκια κατά ένα τρίμηνο κάθε τρίμηνο στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5%, χαμηλότερα από προηγούμενη πρόβλεψη 4%. Η αναταραχή στην αγορά «θα μπορούσε να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό – και συνεπώς την ανάπτυξη και τελικά τον πληθωρισμό», είπε ο κ. πρόσθεσε ο Κράμερ.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα «εξαρτώνται από τα δεδομένα», συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεδομένων. Η τράπεζα θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο δανεισμό προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν προκύψουν περαιτέρω περιορισμοί και το βαθμό σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην οικονομία.

READ  Αγορές Ασίας-Ειρηνικού, Πρακτικά Fed, Πληθωρισμός, PMI, Λιανικές πωλήσεις Σιγκαπούρης, Υπηρεσίες Caixin
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη: «Δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουμε τώρα ποια είναι η πορεία προς τα εμπρός.χρέος…Heiko Becker/Reuters

Τον περασμένο μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ δήλωσαν ότι περίμεναν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, καθώς παρέμειναν δεσμευμένοι να αποτρέψουν τις παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις ακόμη και όταν ο πληθωρισμός κορυφώθηκε. Οι τιμές καταναλωτή στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8,5 τοις εκατό τον Φεβρουάριο, ελαφρώς μειωμένες από τον Ιανουάριο και από το ανώτατο όριο του 10,6 τοις εκατό τον Οκτώβριο.

Πέρα από τον ονομαστικό ρυθμό πληθωρισμού για την ευρωζώνη στο σύνολό της, οι λεπτομέρειες είναι πάρα πολλές για ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής. Ορισμένες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, ανέφεραν υψηλότερο πληθωρισμό. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του πόσο ενσωματωμένος είναι ο πληθωρισμός σε μια οικονομία, αυξήθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι χαμηλότερες συνολικές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ώθηση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2 τοις εκατό της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν στον λεγόμενο πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει εάν οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να αυξάνονται και καθιστούν δυσκολότερο την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό σε διαρκή βάση. Μέτρα όπως ο πληθωρισμός των μισθών και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρακολουθούνται στενά και οι τρέχουσες τάσεις του βασικού πληθωρισμού δεν επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ είπε: «Βλέπουμε κάποιες μικρές βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς, αλλά προφανώς όχι πολύ».

Ενώ οι αγορές είναι αναστατωμένες και η έκταση των επιπτώσεων στον τραπεζικό τομέα είναι ακόμη άγνωστη, οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να επιμείνουν, κινδυνεύοντας να εκτροχιαστούν από τους στόχους τους για μείωση του πληθωρισμού.

Όμως η κα. Η Λαγκάρντ προσπάθησε να απωθήσει τις υποδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κήρυξε πρόωρα τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού. «Δεν έχουμε υποχωρήσει στη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό», είπε. “Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το ψήφισμα παραμένει”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *