Η Microsoft θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, δημιουργό του ChatGPT

Η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πραγματοποιεί μια «πολυετή, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» επένδυση στο OpenAI, το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Σαν Φρανσίσκο πίσω από το πειραματικό διαδικτυακό chatbot ChatGPT.

Οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν συγκεκριμένους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, αλλά ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε στη Microsoft Θα επενδυθούν 10 δισ Στο OpenAI.

Η Microsoft έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI και η νέα συμφωνία είναι μια σαφής ένδειξη της σημασίας της τεχνολογίας του OpenAI για το μέλλον της Microsoft και του ανταγωνισμού της με μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Meta και η Apple.

Με τις βαθιές τσέπες της Microsoft και την τεχνητή νοημοσύνη αιχμής του OpenAI, οι εταιρείες ελπίζουν να παραμείνουν μπροστά. Δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη – Τεχνολογίες που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο, εικόνες και άλλα μέσα σε απόκριση σε σύντομες οδηγίες. Μετά την έκπληξή του στα τέλη Νοεμβρίου, το ChatGPT — Ένα chatbot που απαντά σε ερωτήσεις με σαφή, καλά στίξη πεζογραφία – έγινε το σύμβολο ενός νέου και πιο ισχυρού κύματος AI

Το OpenAI, προϊόν έρευνας πάνω από μια δεκαετία σε εταιρείες όπως η Google και η Meta, είναι έτοιμη να ανακατασκευάσει όλες αυτές τις τεχνολογίες. Διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης όπως η Αναζήτηση Google και το Microsoft Bing να κάνω Επεξεργαστές φωτογραφιών και γραφικών όπως το Photoshop.

Η συμφωνία ακολουθεί την ανακοίνωση της Microsoft την περασμένη εβδομάδα ότι έχει αρχίσει να απολύει υπαλλήλους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας Λάβετε 10.000 δημοσιεύσεις. Ανέφερε ότι οι αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων, των τερματισμών μίσθωσης και των «αλλαγών στο χαρτοφυλάκιο υλικού μας», θα κοστίσουν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περικοπές θα επιτρέψουν στην εταιρεία να επικεντρωθεί σε προτεραιότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, την οποία ονόμασε «το επόμενο μεγάλο κύμα υπολογιστών».

Τη Δευτέρα ο κ. Στην ανακοίνωση της εταιρείας του, ο Nadella διευκρίνισε ότι η επόμενη φάση της συνεργασίας με το OpenAI θα επικεντρωθεί στην εισαγωγή εργαλείων στην αγορά, λέγοντας: «Οι προγραμματιστές και οι εταιρείες του κλάδου θα έχουν πρόσβαση στην καλύτερη υποδομή, μοντέλα και αλυσίδα τεχνητής νοημοσύνης. “

Το OpenAI ιδρύθηκε το 2015 από μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών και ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Sam Altman, προέδρου του start-up builder Y Combinator. Ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. και Ilya Sutzkever, Ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της τελευταίας δεκαετίας.

Ίδρυσαν το εργαστήριο ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Όμως το 2018 ο κ. Αφού ο Μασκ αποχώρησε από το εγχείρημα, ο κ. Ο Altman μετέτρεψε το OpenAI σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειαζόταν για την έρευνά του.

Ένα χρόνο αργότερα, η Microsoft Επένδυσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην εταιρεία; Στα επόμενα χρόνια, δηλαδή Ήσυχα επένδυσε άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα κεφάλαια πλήρωσαν για την τεράστια υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την ανάπτυξη των ειδών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τις οποίες είναι γνωστό το OpenAI.

Η OpenAI βρίσκεται σε συνομιλίες για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την πώληση υφιστάμενων μετοχών σε αυτό που είναι γνωστό ως δημοπρασία. Αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε 300 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το πόσοι εργαζόμενοι συμφωνούν να πουλήσουν τις μετοχές τους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, εκτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2020 κατασκευάστηκε το OpenAI Ένα ορόσημο σύστημα AI που ονομάζεται GPT-3 Να είστε σε θέση να δημιουργήσετε το δικό σας κείμενο, συμπεριλαμβανομένων tweets, αναρτήσεων ιστολογίου, άρθρων ειδήσεων και κώδικα υπολογιστή. Πέρυσι κυκλοφόρησε Δωστο σε αυτηνΕπιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει οπτικές εικόνες περιγράφοντας αυτό που θέλει να δει.

READ  Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο King επαινεί το «θάρρος» της Ουκρανίας στην επέτειο

Βασισμένο στην ίδια τεχνολογία με το GPT-3, το ChatGPT έδειξε στο κοινό πόσο ισχυρό είναι αυτό το είδος τεχνολογίας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δοκίμασαν το chatbot τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας το για να απαντήσουν σε ασήμαντα στοιχεία, να εξηγήσουν ιδέες και να δημιουργήσουν τα πάντα, από ποίηση έως εργασίες διάρκειας.

Η Microsoft έχει ήδη ενσωματώσει GPT-3, DALL-E και άλλες τεχνολογίες OpenAI στα προϊόντα της. Το πιο σημαντικό, το GitHub, μια δημοφιλής διαδικτυακή υπηρεσία για προγραμματιστές που ανήκει στη Microsoft, προσφέρει ένα εργαλείο που ονομάζεται Copilot. Τα αποσπάσματα του κώδικα συστήματος μπορούν να δημιουργηθούν αυτόματα.

Την περασμένη εβδομάδα, επέκτεινε τη διαθεσιμότητα αρκετών υπηρεσιών OpenAI σε πελάτες της προσφοράς υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft και το ChatGPT είπε ότι “προσεχώς θα έρθει”.

Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει τα τελευταία τριμηνιαία της αποτελέσματα την Τρίτη και οι επενδυτές αναμένουν μια σκληρή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών και των πιο προσεκτικών επιχειρηματικών δαπανών, που θα επηρεάσει περαιτέρω τα κέρδη.

Η Microsoft αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ανάπτυξης από τα τέλη του καλοκαιριού και οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν τα νέα οικονομικά αποτελέσματα να δείξουν τη χαμηλότερη ανάπτυξή της από το 2016. Αλλά η επιχείρηση εξακολουθεί να παράγει σημαντικά κέρδη και μετρητά. Συνεχίστηκε Επιστρέψτε χρήματα στους επενδυτές μέσω τριμηνιαίων μερισμάτων και ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο το 2021.

Τόσο η Microsoft όσο και η OpenAI λένε ότι οι στόχοι τους είναι κάτι παραπάνω από το τέλειο chatbot ή βοηθός προγραμματισμού.

Η αποστολή του OpenAI είναι να δημιουργήσει τεχνητή γενική νοημοσύνη, ή AGI, μια μηχανή που μπορεί να κάνει οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Όταν το OpenAI ανακοίνωσε την αρχική του συμφωνία με τη Microsoft το 2019, ο κ. εξήγησε η Nadella. Μηχανές του σήμερα.

READ  Ο Polio Paul, ο οποίος πέρασε τα τελευταία 70 χρόνια σε έναν σιδερένιο πνεύμονα, πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών.

«Είτε πρόκειται για τους κβαντικούς υπολογιστές μας είτε για την επιδίωξή μας για το AGI, νομίζω ότι χρειάζεστε αυτά τα εξαιρετικά φιλόδοξα αστέρια του Βορρά», είπε.

Το πώς να το φτιάξετε δεν είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι ερευνητές. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι συστήματα όπως το ChatGPT είναι ο δρόμος προς αυτόν τον υψηλό στόχο.

Τον τελευταίο καιρό, αυτές οι τεχνολογίες ήταν ένας τρόπος για τη Microsoft να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, να αυξήσει τα έσοδα και να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Google και η Meta.

Η Sunda Pichai ήταν πρόσφατα διευθύνουσα σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Google, της Alphabet Ανακοινώθηκε ο «Code Red».», βελτιώνοντας έργα και δρομολογώντας την ανάπτυξη AI. Η Google σχεδιάζει να κυκλοφορήσει περισσότερα από 20 προϊόντα φέτος και να επιδείξει μια έκδοση της μηχανής αναζήτησής της με χαρακτηριστικά chatbot, σύμφωνα με μια παρουσίαση διαφανειών που εξετάστηκε από τους New York Times και δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια που δεν είχαν εξουσιοδότηση να τα συζητήσουν.

Αλλά οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης συνοδεύονται από μια μακρά λίστα μειονεκτημάτων. Συχνά παράγουν τοξικό περιεχόμενο Λάθος πληροφορίεςΡητορική μίσους και προκατειλημμένες εικόνες κατά των γυναικών και των έγχρωμων ανθρώπων.

Η Microsoft, η Google, η Meta και άλλες εταιρείες είναι απρόθυμες να κυκλοφορήσουν πολλές από αυτές τις τεχνολογίες επειδή κινδυνεύουν να βλάψουν καθιερωμένες μάρκες. Πριν από πέντε χρόνια, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα chatbot με το όνομα Day που παρήγαγε ρατσιστική και ξενοφοβική γλώσσα και την αφαίρεσε γρήγορα από το Διαδίκτυο μετά από καταγγελίες χρηστών.

Ο Nico Grant συνέβαλε στην αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *