Η NASA επέλεξε το μπλε look του Jeff Bezos για την αποστολή Artemis Moon

Σε μια δεύτερη προσπάθεια, ο Τζεφ Μπέζος και η εταιρεία πυραύλων του κέρδισαν ένα συμβόλαιο για να μεταφέρουν αστροναύτες της NASA στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Κύριος. Η NASA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέθεσε τη σύμβαση στην εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin.

Το Artemis V είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο είναι να επιστρέψει αστροναύτες στη Σελήνη ως μέρος μιας προσπάθειας εξερεύνησης του Νότιου Πόλου. Οι αστροναύτες πρόκειται να προσγειωθούν στο φεγγάρι με ένα όχημα που αναπτύχθηκε από τη SpaceX για τις αποστολές Artemis III και IV.

«Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Σημαίνει ότι έχεις αξιοπιστία. Έχετε αντίγραφα ασφαλείας».

Η NASA θα καταβάλει στην Blue Origin 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Τζον Κουλούρης, αντιπρόεδρος της Blue Origin για τις σεληνιακές μεταφορές, είπε ότι θα συμβάλει “πολύ βόρεια” αυτού του ποσού στην προσπάθεια ανάπτυξης.

Η επιτυχία της συμφωνίας θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πολλά υποσχόμενη χρονιά επιστροφής για την Blue Origin μετά από αρκετές καθυστερήσεις και αποτυχίες. Το νέο του όχημα Shepard, το οποίο ταξιδεύει στο διάστημα αλλά δεν ταξιδεύει σε τροχιά, απέτυχε κατά τη διάρκεια μιας εκτόξευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν υπήρχαν επιβάτες. Η Blue Origin ελπίζει να ανακαλύψει γιατί και να ξεκινήσει εκ νέου νέες πτήσεις του Shepard αργότερα φέτος, μεταφέροντας διαστημικούς τουρίστες και επιστημονικό φορτίο.

Κάποιο από το υλικό που παράγεται από την Blue Origin ενδέχεται τελικά να χρησιμοποιηθεί σε τροχιακή αποστολή τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία ανέπτυξε τους κινητήρες για το ενισχυτικό στάδιο του πυραύλου Vulcan που αναπτύχθηκε από την United Launch Alliance, μια κοινοπραξία μεταξύ των αεροδιαστημικών κολοσσών Boeing και Lockheed Martin.

READ  Η Αγγλία κέρδισε την πρωτοεμφανιζόμενη Αϊτή με 1-0 στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών

Η Blue Origin μπορεί επίσης να προσφέρει μερικές δημόσιες εικόνες του New Glenn, ενός πολύ μεγαλύτερου πυραύλου που εκτοξεύει ωφέλιμα φορτία σε τροχιά.

Για το συμβόλαιο Lunar Lander, οι Blue Origin, Huntsville, Ala., εντάχθηκαν σε άλλες εταιρείες αεροδιαστημικής, συμπεριλαμβανομένων των Boeing και Lockheed Martin. Η Dynetics κέρδισε τη δεύτερη ομάδα με επικεφαλής τη Dynetics, θυγατρική της Leidos της Reston. Ζήτησε τη βοήθεια του εργολάβου αεροδιαστημικής Northrop Grumman για την προσφορά του.

Το 2021, η Blue Origin και η Dynatics απογοητεύτηκαν όταν η NASA ανέθεσε στη SpaceX συμβόλαιο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μιας παραλλαγής του γιγαντιαίου οχήματος Starship της το 2021.

Και οι δύο υπηρεσίες διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση, ειδικά επειδή οι αξιωματούχοι της NASA είχαν αρχικά την πρόθεση να αναθέσουν δύο συμβάσεις.

Αυτό θα ήταν παράλληλο με τις επιτυχημένες προσπάθειες της NASA να αναθέσει τη μεταφορά φορτίου και προσωπικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε ιδιωτικές εταιρείες. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας έχουν πει ότι ο ανταγωνισμός βοηθά στη μείωση του κόστους και παρέχει απολύσεις εάν κάτι πάει στραβά.

Αλλά με την απονομή μόνο ενός στο SpaceX, οι αξιωματούχοι της NASA είπαν ότι δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό τους για ένα δεύτερο προσεδάφιο. Η προσφορά 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της SpaceX είναι η χαμηλότερη ποτέ. Το προτεινόμενο σχέδιο της Blue Origin είχε τιμή 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το σχέδιο που παρουσίασε η Dynetics ήταν ακόμα πιο ακριβό.

Το Γραφείο Λογοδοσίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης απέρριψε τις αντιρρήσεις και των δύο εταιρειών. Η Blue Origin μήνυσε αργότερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και έχασε ξανά.

Πέρυσι, αφού κέρδισε μια μεγάλη ώθηση στον προϋπολογισμό από το Κογκρέσο, η NASA ανακοίνωσε τον αγώνα για ένα δεύτερο σεληνιακό προσγείωση. Η Dynetics και η Blue Origin αποφάσισαν να ανταγωνιστούν ξανά, αν και υπήρξαν κάποιες αλλαγές στις εταιρείες που συμμετείχαν στις προσπάθειες. Ο Northrop Grumman, ο οποίος ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου της Blue Origin, μετακόμισε στην ομάδα Dynatics.

READ  Ο Mitch McConnell νοσηλεύτηκε μετά την κατάρρευση στο ξενοδοχείο

Η Blue Origin πρόσθεσε την Boeing στον όμιλό της. Astrobotic, μια μικρή εταιρεία του Πίτσμπουργκ που αναπτύσσει ρομποτικά σεληνιακά προσγειωμένα. και η Honeybee Robotics, μια εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας που εξαγοράστηκε από την Blue Origin πέρυσι.

Το προσεδάφιο Blue Origin, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει δύο αστροναύτες στον νότιο πόλο της Σελήνης, δεν θα προσγειωθεί στο φεγγάρι για λίγο.

Το αρχικό συμβόλαιο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της SpaceX ήταν να παράσχει ένα προσεδάφιο για την πρώτη προσγείωση στη Σελήνη κατά τη διάρκεια της Artemis III, η οποία έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τα τέλη του 2025, αλλά θα μπορούσε να γλιστρήσει μέχρι το 2026 ή αργότερα. Τον Νοέμβριο, η NASA άσκησε μια επιλογή 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό το συμβόλαιο για τη SpaceX να παράσχει επίσης ένα προσγείωση για το προγραμματισμένο Artemis IV το 2028.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *