Η UBS αγοράζει την Credit Suisse σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την τραπεζική κρίση


Λονδίνο
CNN

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS συμφώνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να αγοράσει την προβληματική αντίπαλό της Credit Suisse σε μια έκτακτη συμφωνία διάσωσης με στόχο να ανακόψει τον πανικό της χρηματοπιστωτικής αγοράς που προκλήθηκε από την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών.

«Η UPS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Ανέφερε ότι η διάσωση θα «προστατεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ελβετική οικονομία».

Η UBS πληρώνει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Credit Suisse, περίπου 60% λιγότερο από ό,τι αποτιμήθηκε η τράπεζα όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή. Οι μέτοχοι της Credit Suisse θα εξαφανιστούν σε μεγάλο βαθμό, λαμβάνοντας το ισοδύναμο μόλις 0,76 ελβετικών φράγκων σε μετοχές της UBS αξίας 1,86 ελβετικών φράγκων την Παρασκευή.

Ασυνήθιστα, η συμφωνία δεν απαιτεί έγκριση από τους μετόχους αφού η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τον νόμο για να άρει κάθε αβεβαιότητα σχετικά με τη συμφωνία.

Ελβετικό χρέος

(CS)
Χάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών με τα χρόνια. Το 2022, σημείωσε τη χειρότερη απώλεια από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη έπεσε κατακόρυφα την περασμένη εβδομάδα αφού παραδέχτηκε ότι είχε «υλική αδυναμία» στη λογιστική της και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τροφοδότησε τους φόβους για ασθενέστερα ιδρύματα σε μια εποχή που τα αυξανόμενα επιτόκια υπονομεύουν την αξία ορισμένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι μετοχές της 167χρονης τράπεζας υποχώρησαν 25% την εβδομάδα καθώς τα χρήματα ξεχύθηκαν από τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται και κάποια στιγμή οι κάτοχοι λογαριασμών έβγαζαν πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις την ημέρα, ανέφεραν οι Financial Times. Ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης σχεδόν 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν κατάφερε να σταματήσει την αιμορραγία.

READ  Η εκστρατεία του Μπάιντεν στοχεύει στη θέση του Τραμπ για την Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicare σε νέα διαφήμιση

Ωστόσο, οι Ελβετοί αξιωματούχοι δήλωσαν το βράδυ της Κυριακής ότι είχαν «γεφυρώσει» μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να επιτρέψουν τον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.

«Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, όσον αφορά την Credit Suisse, είναι μια έκτακτη διάσωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher.

«Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για τη χρηματοοικονομική δομή της Ελβετίας και… για τα παγκόσμια οικονομικά», είπε στους δημοσιογράφους.

Απεγνωσμένες να αποτρέψουν την εξάπλωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τη Δευτέρα, οι ελβετικές αρχές ξεκίνησαν την αναζήτηση μιας λύσης στον ιδιωτικό τομέα, με περιορισμένη κρατική υποστήριξη, εξετάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες το Σχέδιο Β — πλήρη ή μερική εθνικοποίηση.

«Στις πρόσφατες ασυνήθιστες και άνευ προηγουμένου συνθήκες, η ανακοινωθείσα συγχώνευση αντιπροσωπεύει την καλύτερη διαθέσιμη απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehman σε δήλωση.

«Αυτοί είναι πολύ δύσκολοι καιροί για την Credit Suisse, και ενώ η ομάδα εργάστηκε ακούραστα για να επιλύσει ορισμένα σημαντικά ζητήματα παλαιού τύπου και να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική της, είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να φτάσουμε σε μια λύση που θα προσφέρει ένα διαρκές αποτέλεσμα».

Η έκτακτη εξαγορά συμφωνήθηκε μετά από μια ημέρα ξέφρενων διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές στην Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. UPS

(UPS)
Και η Credit Suisse κατατάσσεται μεταξύ των 30 σημαντικότερων τραπεζών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ρυθμιστικές αρχές της χρηματοπιστωτικής αγοράς σε όλο τον κόσμο επικρότησαν την κίνηση της UBS να εξαγοράσει την Credit Suisse.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποστήριξαν την κίνηση και συνεργάστηκαν στενά με την ελβετική κεντρική τράπεζα για να διευκολύνουν την εξαγορά.

READ  Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές μετοχές

«Χαιρετίζουμε τις σημερινές ανακοινώσεις των ελβετικών αρχών για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», ανέφεραν σε κοινή δήλωση η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ. «Επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας των ΗΠΑ. Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ανθεκτικό.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει ανθεκτικός, αλλά η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρούν αρκετά μετρητά για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους εάν χρειαστεί.

«Χαιρετίζω την ταχεία δράση και τις αποφάσεις που έλαβαν οι ελβετικές αρχές», είπε η Λαγκάρντ. «Διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβαν οι ελβετικές αρχές για να «υποστηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με διεθνείς ομολόγους καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις σημερινές ανακοινώσεις και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εφαρμογή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καλά κεφαλαιοποιημένο και χρηματοδοτούμενο και είναι ασφαλές και υγιές».

Τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της UBS και της Credit Suisse βρίσκονται μόλις 300 μέτρα μακριά στη Ζυρίχη, αλλά η τύχη των τραπεζών πρόσφατα πήρε διαφορετικό δρόμο. Οι μετοχές της UBS έχουν αυξηθεί κατά 15% τα τελευταία δύο χρόνια και προβλέπεται ότι θα αποφέρουν κέρδη 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2022. Σύμφωνα με τη Refinitiv, η μετοχή είχε χρηματιστηριακή αξία 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχουν χάσει το 84% της αξίας τους την ίδια περίοδο και πέρυσι σημείωσε ζημιά 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας άξιζε μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

READ  Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν 2%, παρασύρονται από την ιδιοκτησία και την τεχνολογία. Οι ασιατικές αγορές ήταν μικτές

Από το 1856, η Credit Suisse έχει τις ρίζες της στο Schweizerische Kreditenstalt (SKA), το οποίο ιδρύθηκε για να χρηματοδοτήσει την επέκταση και την εκβιομηχάνιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελβετίας.

Εκτός από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, εποπτεύει τον πλούτο πολλών από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και παρέχει παγκόσμιες επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες. Θα έχει περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2022, εκ των οποίων οι 17.000 στην Ελβετία.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα δανείσει 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (108 δισεκατομμύρια δολάρια) στην UBS και την Credit Suisse για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, θα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της συνδυασμένης τράπεζας και ο Κέλεχερ θα διατελέσει πρόεδρος.

Η εξαγορά θα ενισχύσει τη θέση της UBS ως ο κορυφαίος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο με επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα ενισχύσει την ανάπτυξή της στην Αμερική και την Ασία. Η UBS είπε ότι θα δημιουργήσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια εξοικονόμηση κόστους έως το 2027. Η επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. «Η UBS σκοπεύει να εκχωρήσει την επενδυτική τραπεζική της Credit Suisse και να την ευθυγραμμίσει με τη συντηρητική μας κουλτούρα κινδύνου», είπε η Kelleher.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *