Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Μέρες προτού το Υπουργείο Οικονομικών δηλώσει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνουν από χρήματα, οι βασικοί διαπραγματευτές κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την παράταση του ανώτατου ορίου του χρέους και την αποφυγή μιας καταστροφής, δήλωσε ο Πρόεδρος Κέβιν Μακάρθι το Σάββατο.

Η συμφωνία – που αναμένεται να ενισχύσει τη δανειοληπτική δύναμη του έθνους σε αντάλλαγμα για περικοπές δαπανών – πρέπει ακόμα να μετατραπεί σε νομοθετική γλώσσα και να περάσει τόσο από τη Βουλή των Ρεπουμπλικανών όσο και από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου Κέβιν Μακάρθι, εν μέσω απαιτήσεων από το GOP να αποσπάσει περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα να επιτρέψει στο έθνος να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς του.

«Καταλήξαμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία που αξίζει ο αμερικανικός λαός», έγραψε ο ΜακΚάρθι στο Twitter το Σάββατο.

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για να το γράψω απόψε», είπε ο ΜακΚάρθι σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι αναμένει να δημοσιεύσει την ομιλία την Κυριακή και να διεξαγάγει ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη.

Είπε ότι θα μιλήσει ξανά με τον Μπάιντεν την Κυριακή.

Μια πηγή εξοικειωμένη με τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει διετής συμφωνία πιστώσεων και διετή επέκταση του ανώτατου ορίου του χρέους, επιλύει ουσιαστικά το ζήτημα μετά τις εκλογές του 2024. Αυτό περιλαμβάνει απαιτήσεις εργασίας για ομοσπονδιακή βοήθεια, όπως το SNAP για Αμερικανούς ηλικίας έως 54 ετών, με εξαιρέσεις για τους άστεγους και τους βετεράνους.

READ  Jaylen Brown, Jayson Tatum Credit Celtics Fans για το Game 7 Energy στο TD Garden

Αποτρέποντας μια κρίση, ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να αποφύγει μια πρώτη χρεοκοπία που απειλεί να καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να καταστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μπάιντεν -και στο διχασμένο Κογκρέσο- καθώς προχωρά στην επανεκλογή του.

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι πέρασαν μιάμιση ώρα σε μια τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου, μια σπάνια συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, μετά από μέρες έντονων συνομιλιών για τα τελικά σημεία συγκρούσεων.

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι μπήκαν και έβγαιναν από το γραφείο του ομιλητή το Σάββατο καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις, ορισμένοι εικονικά και τηλεφωνικά. Η Shalanda Young, η κορυφαία διαπραγματευτής του Λευκού Οίκου, βρισκόταν στη Λουιζιάνα για να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Xavier, όπου αστειεύτηκε ότι το διάλειμμα των δύο ωρών ήταν «η πιο διασκεδαστική που είχα σε δύο εβδομάδες».

Οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες ετοιμάζονται να πουλήσουν ένα νομοσχέδιο στη συνέλευση του GOP αργά την Παρασκευή, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

Οι Συντηρητικοί, καχύποπτοι για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, απείλησαν ότι θα καθυστερήσουν το νομοσχέδιο εάν ο ομιλητής καταλήξει σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς που δεν καταφέρνει να περικόψει τις δαπάνες, με εξωτερικό σύμβουλο να προειδοποιεί για «πόλεμο χαρακωμάτων».

Ο ΜακΚάρθι είπε τις τελευταίες ημέρες ότι θα δώσει στα μέλη 72 ώρες για να επανεξετάσουν το κείμενο πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας. Και ο Σεν. Ο Mike Lee, R-Utah, έχει απείλησε Εάν δεν είναι ικανοποιημένος με τους όρους της συμφωνίας, μπορεί να χρειαστούν μέρες για να περάσει η αίθουσα μέχρι να διεξαχθεί ψηφοφορία για να αποτραπεί μια γρήγορη ψηφοφορία στη Γερουσία.

READ  Διευθύνων Σύμβουλος TikTok: Η εφαρμογή δεν μοιράστηκε ποτέ δεδομένα των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση

Η παράταση του ανώτατου ορίου του χρέους δεν επιτρέπει νέες δαπάνες στο μέλλον. Βοηθά τις ΗΠΑ να αποπληρώσουν το χρέος που έχουν συσσωρεύσει και οι δύο πλευρές όλα αυτά τα χρόνια μέσω υψηλότερων δαπανών για εγχώρια και στρατιωτικά προγράμματα και χαμηλότερων φόρων.

Ο ΜακΚάρθι και το διαπραγματευτικό προσωπικό του Λευκού Οίκου πραγματοποίησαν μερικές μεταμεσονύχτιες συνεδριάσεις πριν συνεχίσουν. Η ώθηση των Ρεπουμπλικανών για προσθήκη απαιτήσεων εργασίας στα προγράμματα του Δικτύου Κοινωνικής Ασφάλειας μπλοκαρίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία το Σάββατο, η οργή των Δημοκρατικών είχε μειωθεί σε χαμηλό σημείο. Το χαμηλό προφίλ του Μπάιντεν στις συνομιλίες έχει προκαλέσει έκπληξη από ορισμένα μέλη του κόμματός του, τα οποία φοβούνται ότι ο πρόεδρος εγκαταλείπει τη μάχη για να στείλει ένα μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους.

Οι εκκλήσεις προς το γραφείο του Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τον άμβωνα του νταής εντάθηκαν καθώς ορισμένοι ανησυχούσαν για την ανάγκη να πουληθεί ένα νομοσχέδιο με βαθιές παραχωρήσεις στους ψηφοφόρους το επόμενο έτος. Η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις εισήλθε στις συνομιλίες δημόσια πριν από μια εβδομάδα πριν προεδρεύσει σε μια αποτυχημένη κλήση Zoom.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονταν, ο Μπάιντεν πιέστηκε να μην εγκαταλείψει τις επιλογές για μονομερή αντιμετώπιση του χρέους, όπως η 14η τροπολογία.

«Η μόνη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του χωρίς όρους», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Την Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo απέκλεισε κατηγορηματικά το «όχι».

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έθεσε προθεσμία στις 5 Ιουνίου για το πότε η κυβέρνηση αναμένεται να εκτινάξει το ανώτατο όριο του χρέους, αυξάνοντας την πίεση τις τελευταίες ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *