Με τον ετήσιο πληθωρισμό των ΗΠΑ να πέφτει κάτω από το 5%, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές

  • Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% τον Απρίλιο
  • Ο ΔΤΚ αυξάνεται 4,9% σε ετήσια βάση
  • Κέρδη βασικού ΔΤΚ 0,4%. Αύξηση 5,5% σε ετήσια βάση

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 10 Μαΐου (Reuters) – Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από το 5% τον Απρίλιο για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, ενώ ο βασικός επιτηρητής του πληθωρισμού από την Federal Reserve χαλάρωσε, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα ένα μαξιλάρι. Περιμένετε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός, με έκθεση του υπουργείου Εργασίας να δείχνει την Τετάρτη ότι οι μηνιαίες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σταθερά λόγω των σταθερών ενοικίων και των αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης και των μεταχειρισμένων μηχανοκίνητων οχημάτων. Η μικτή έκθεση διέλυσε τις ελπίδες της χρηματοπιστωτικής αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος για να τονώσει την οικονομία.

«Η σημερινή έκθεση για τον πληθωρισμό των καταναλωτών υποστηρίζει την υπόθεση ότι η Fed σκέφτεται σοβαρά να σταματήσει μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά όχι να ευνοήσει βραχυπρόθεσμες μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Scott Anderson, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of the West στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε άνοδο 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,1% τον Μάρτιο. Η άνοδος ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Τα επίμονα υψηλά ενοίκια οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, υπήρχαν θύλακες ανακούφισης για τους καταναλωτές. Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι τιμές των παντοπωλείων υποχώρησαν 0,3% τον Μάρτιο και υποχώρησαν 0,2%, σημειώνοντας την πρώτη συνεχόμενη πτώση από τον Ιούλιο του 2019. Τα φρούτα και τα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Οι τιμές του γάλακτος μειώθηκαν 2,0%, το μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο του 2015.

READ  Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Ζωντανές ενημερώσεις - The New York Times

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 4,9% και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αμβλύνοντας την άνοδο 3,0% των τιμών της βενζίνης μετά από πτώση 4,6% τον Μάρτιο.

Η ανάκαμψη ήρθε αφότου η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, οι τιμωρητικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι και το αδιέξοδο στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ώθησαν τις τιμές της βενζίνης χαμηλότερα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα και οι κίνδυνοι ύφεσης αυξήθηκαν.

Τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,9%. Αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια άνοδος από τον Απρίλιο του 2021 και ακολούθησε την άνοδο 5,0% τον Μάρτιο.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν 4,9% σε ετήσια βάση, τον 10ο συνεχόμενο μήνα επιβράδυνσης καθώς οι τιμές αντέδρασαν στον κύκλο σύσφιξης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Ο ετήσιος ΔΤΚ αυξήθηκε στο 9,1% τον περασμένο Ιούνιο, η μεγαλύτερη άνοδός του από τον Νοέμβριο του 1981, και επιβραδύνεται αφότου η αρχική άνοδος των τιμών της ενέργειας πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αφαιρέθηκε από τον υπολογισμό.

«Συνολικά, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και αν είναι 0,4% το μήνα δεν πρόκειται να μειωθεί στο 2%,» δήλωσε ο Chris Lowe, επικεφαλής οικονομολόγος της FHN Financial στη Νέα Υόρκη. «Πρέπει να δούμε σταθερές αυξήσεις 0,15% για να φτάσουμε εκεί».

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Wall Street εν μέσω ανακούφισης που οι μετρήσεις του πληθωρισμού δεν ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Το δολάριο υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν.

Ένα καλάθι αγορών εμφανίζεται σε ένα πολυκατάστημα στο Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, στις 10 Ιουνίου 2022. REUTERS/Andrew Kelly/Φωτογραφία αρχείου
φλεγμονή

Υπηρεσίες ψύξης πληθωρισμού

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ακολούθησαν την έκθεση για τις θέσεις εργασίας της περασμένης Παρασκευής, η οποία έδειξε ότι η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών επιταχύνθηκε τον Απρίλιο και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλό 53 ετών στο 3,4%. Είναι μία από τις δύο αναφορές για τον πληθωρισμό που θα έχουν στη διάθεσή τους αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στη συνάντηση πολιτικής στις 13-14 Ιουνίου.

READ  Ειδήσεις πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: Η ένταση αυξάνεται μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Μόσχας

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας κατά άλλες 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 5,00%-5,25%, σηματοδοτώντας ότι ενδέχεται να σταματήσει την εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

Εξαιρουμένων των ασταθών συστατικών τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα, αντιστοιχώντας με το κέρδος του Μαρτίου. Στους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ κέρδισε 5,5% μετά την άνοδο 5,6% τον Μάρτιο.

Ο μηνιαίος βασικός ΔΤΚ ενισχύθηκε από τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,4%, το πρώτο κέρδος από τον περασμένο Ιούνιο. Αύξησε τις τιμές των βασικών βασικών εμπορευμάτων κατά 0,6%, το μεγαλύτερο από τα μέσα του 2022, μετά την άνοδο 0,2% τον Μάρτιο.

Το Ισοδύναμο Μίσθωμα Ιδιοκτητών (OER), ένα μέτρο για το ποσό που πληρώνουν ή κερδίζουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού από την ενοικίαση της ιδιοκτησίας τους, αυξήθηκε 0,5% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Αν και τα ενοίκια συνεχίζουν να ασκούν ανοδική πίεση στον βασικό ΔΤΚ, ο πληθωρισμός των ενοικίων μειώνεται.

Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα ποσοστά κενών θέσεων ενοικίασης αυξήθηκαν σε υψηλό δύο ετών το πρώτο τρίμηνο. Επίσης, τα ανεξάρτητα μέτρα δείχνουν τα ενοίκια με πτωτική τάση και τα μέτρα ενοικίων στον ΔΤΚ υστερούν σε σχέση με τα ανεξάρτητα μέτρα.

Οι αεροπορικοί ναύλοι μειώθηκαν 2,6%, τα δωμάτια ξενοδοχείων και μοτέλ μειώθηκαν 3,0% και οι υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,2%, αυξημένα κατά 0,3% τον Μάρτιο. Οι υπηρεσίες εξαιρουμένων των καταλυμάτων αυξήθηκαν 0,1% αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον προηγούμενο μήνα. Αλλά το κόστος της ψυχαγωγίας και των προσωπικών υπηρεσιών αυξήθηκε.

READ  Ο Liddell Grant, ένας άνδρας από το Τέξας που είχε συλληφθεί στο παρελθόν για θανατηφόρο πυροβολισμό, αθωώθηκε σε μια υπόθεση θανατηφόρου μαχαιρώματος.

Οι τιμές των βασικών υπηρεσιών εκτός της στέγασης αυξήθηκαν 0,1% μετά την άνοδο 0,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων. Αυτό είναι το χαμηλότερο κέρδος στον λεγόμενο supercore από τον Ιούλιο του 2020. Οι τιμές υπερπυρήνων παρακολουθούνται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να μετρηθεί η πρόοδός τους στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποίησαν να μην δοθεί υπερβολική βαρύτητα στη μηνιαία μέτρηση υπερπυρήνων χρησιμοποιώντας δεδομένα ΔΤΚ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν περισσότερο στον υπερπυρήνα μετρητή στα δεδομένα του δείκτη τιμών για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (PCE), ο οποίος θεωρείται λιγότερο ασταθής.

Οι δείκτες τιμών CPI και PCE υπολογίζονται χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους και σταθμίσεις.

«Όταν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναφέρονται σε αυτήν τη μέτρηση, η έκδοση PCE δεν είναι ο ΔΤΚ», δήλωσε ο Oscar Munoz, μακροστρατηγός της TD Securities στη Νέα Υόρκη. “Καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας γίνονται αυστηρότερες καθώς εξελίσσεται το έτος, προσδοκούμε ότι ο κλάδος θα χάσει σταδιακά τη δυναμική του. Η αύξηση του Ιουνίου εξακολουθεί να είναι εντός του χρονοδιαγράμματος.”

Έκθεση της Lucia Muticani. Επιμέλεια Chisu Nomiyama

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *