Μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας

Εάν η αμερικανική κυβέρνηση αθετήσει το χρέος της για λίγες ώρες την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον της χώρας. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης — S&P Global Ratings, Moody’s και Fitch Ratings — διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο καταστροφικές θα μπορούσαν να είναι αυτές οι επιπτώσεις.

Επειδή οι οικονομικές επιπτώσεις από μια χρεοκοπία θα ήταν σοβαρές, οι υπηρεσίες αναμένουν από τους νομοθέτες να καταλήξουν σε συμφωνία προτού η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, οι τρεις υπηρεσίες έχουν δεσμευτεί να υποβαθμίσουν τις ΗΠΑ ως πιστωτές εάν η κυβέρνηση αθετήσει τις υποχρεώσεις της και μπορεί να είναι απρόθυμες να τις επαναφέρουν στην προηγούμενη κατάστασή της, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα. Προκαθορισμένο.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Fitch έριξε την πρώτη του βολή πέρα ​​από την πλώρη της κυβέρνησης, θέτοντας την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε παρακολούθηση υποβάθμισης, «αντανακλώντας τον αυξημένο πολιτικό κομματισμό που θα μπορούσε να εμποδίσει την επίτευξη απόφασης για αύξηση ή αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους». Οι αναλυτές του πρακτορείου έχουν προειδοποιήσει.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ ηθελημένα χρεοκοπήσει για το χρέος τους στη σύγχρονη εποχή, αλλά ακόμη και μια σύντομη χρεοκοπία θα μπορούσε να μετατρέψει το ανώτατο όριο χρέους σε πολιτικό δράμα και να αποτελέσει πραγματική απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης, προειδοποίησε ο Moody’s.

“Η άποψή μας είναι ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να το αντικατοπτρίζει μόνιμα”, δήλωσε ο William Foster, επικεφαλής αναλυτής των ΗΠΑ στον οργανισμό αξιολόγησης. το όριο θα πρέπει να τροποποιηθεί ουσιαστικά ή να εξαλειφθεί εντελώς.

READ  Οι αμερικανικές μετοχές ανεβαίνουν μετά τα αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Fed αυξάνει τις ελπίδες για παύση

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, από D ή C (για τις κλίμακες S&P και Moody’s) έως AAA ή Aaa για τον πιο ελκυστικό δανειολήπτη, ενσωματώνονται σε χρηματοοικονομικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, υπαγορεύοντας μερικές φορές την ποιότητα του χρέους που μπορούν να έχουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές. ή είδη περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να χρησιμεύσουν ως ασφάλεια για εξασφαλισμένες συναλλαγές. Οι αξιολογήσεις δείχνουν τη σταθερότητα των οικονομικών μιας χώρας, με τις χώρες με χαμηλότερη βαθμολογία να τείνουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. είπε ο Φόστερ. «Αλλά εάν αυτός ο κανόνας αφαιρεθεί, εάν αναμορφωθεί για να δημιουργηθεί ένα σενάριο αθέτησης υποχρεώσεων όπου δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία, τότε αυτό θα είναι ένα περιβάλλον για επανεξέταση του πιστωτικού προφίλ και αυτό θα μπορούσε να το επαναφέρει στο Aaa.

Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά ένα βήμα κατά τη διάρκεια της κούρσας ανώτατου ορίου χρέους το 2011 και τελικά επιτεύχθηκε μια συμφωνία που απέτρεψε την χρεοκοπία. Ο οργανισμός διατήρησε την αξιολόγηση σε ελαφρώς χαμηλότερο AA+.

«Το πιο ισχυρό πράγμα σχετικά με το ψήφισμα του 2011 ήταν το πολιτικό σύστημα και είχατε έναν πολύ καθαρό δρόμο προς την ομαλότητα. Και εξακολουθεί να είναι», είπε ο John Chambers, ο οποίος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του S&P όταν υποβάθμισε την κυβέρνηση. «Η τρέχουσα συζήτηση επιβεβαιώνει την απόφαση της S&P να υποβαθμίσει και να την αφήσει εκεί».

Μια παρόμοια κίνηση από τον Fitch ή τον Moody’s θα απομάκρυνε τις ΗΠΑ από ένα μικρό κλαμπ των δανειστών με την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο. (Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες triple-A, καθώς βαθμολογούνται από δύο από τις τρεις δυνάμεις.) Η Moody’s δίνει τη βαθμολογία Aaa σε μόνο 12 χώρες και μια υποβάθμιση θα έθετε τις ΗΠΑ μια κατηγορία κάτω από αυτήν της Γερμανίας. , Σιγκαπούρη και Καναδάς.

READ  Η απεργία της SAG ήταν επικείμενη αφού οι ηθοποιοί απέτυχαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τα στούντιο AMPTP

Ακόμη και χωρίς χρεοκοπία, η θέση των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποφέρει. Κύριος. Ο Φόστερ είπε ότι το να περάσει το λεγόμενο X-date – όταν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς που λήγουν μέχρι την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών – θα ήταν αρκετή για να μετριάσει τις «προοπτικές» του Moody’s. Η αξιολόγηση της χώρας δείχνει μια άποψη για την πιθανή κατεύθυνση της αξιολόγησης του δανειολήπτη, παρόμοια με το βήμα που έκανε ο Fitch την Τετάρτη.

Ακόμη και μια προσωρινή συμφωνία για αναστολή του πιστωτικού ορίου για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να μην είναι αρκετή για να παρακινήσει τους οίκους αξιολόγησης. Εκπρόσωπος της Fitch είπε ότι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία θα «αγόραζε μόνο χρόνο» αντί να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους μακροπρόθεσμα.

«Οι εξελίξεις θα είναι το επίκεντρο της αξιολόγησης αξιολόγησης του Fitch τις επόμενες ημέρες», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ επωφελούνται από τον κεντρικό τους ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς το δολάριο είναι το κυρίαρχο νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά χρέους στον κόσμο. Οι αμφιβολίες για την πιστοληπτική του ικανότητα θα μπορούσαν να τρομάξουν τους ξένους επενδυτές και τις κυβερνήσεις, τους κύριους κατόχους του χρέους των ΗΠΑ, να απειλήσουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί εξίσου ευνοϊκά όπως στο παρελθόν, και ακόμη και να υπονομεύσει τη διεθνή της θέση.

«Αυτό δεν είναι καλό για την Αμερική», είπε ο Σρι Μουλιάνι Ιντραβάτι, υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, σε πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των παγκόσμιων οικονομικών.

READ  Η Λίβερπουλ συνέτριψε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 7-0 στο ντέρμπι της Premier League.

Καθώς το αδιέξοδο ως προς το ανώτατο όριο του χρέους συνεχίζεται, ο κ. Ο Φόστερ αρνήθηκε.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τις συζητήσεις μας με εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, αλλά ανάλογα με το τι συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη χώρα κάθε φορά, έχουμε τακτικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια του έτους και μερικές φορές πιο συχνές συζητήσεις», είπε ο κ. είπε ο Φόστερ. «Έχουμε πάντα ανοιχτό κανάλι με αυτές τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *