Οι δεκαετίες γενετικής χειραγώγησης μπορεί να έχουν ενδείξεις για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, λένε οι επιστήμονες



CNN

Οι ερευνητές που εργάζονται για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ λένε ότι τους δόθηκε μια βασική ένδειξη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ατόμων που κινδυνεύουν από αυτή τη μορφή άνοιας.

Ένα άτομο που φαίνεται προορισμένο να αναπτύξει απώλεια μνήμης στα 40 ή τα 50 του, με βάση το οικογενειακό ιστορικό, έχει διατηρήσει φυσιολογική λειτουργία για δεκαετίες. Φαίνεται ότι προστατεύτηκε από μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που βελτίωσε τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανόηση του πώς αυτή η γενετική μετάλλαξη προστάτευε τον εγκέφαλό του θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε άλλους.

Ο άνδρας είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας στην Antioquia της Κολομβίας, πολλά από τα μέλη της οποίας έχουν κληρονομήσει ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που ονομάζεται presenilin-1 ή PSEN1. Οι φορείς του PSEN1 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Ένας άνδρας με μετάλλαξη PSEN1 ανέπτυξε τελικά προβλήματα μνήμης και σκέψης. Διαγνώστηκε με ήπια άνοια σε ηλικία 72 ετών και αργότερα παρουσίασε σοβαρή απώλεια μνήμης και λοιμώξεις. Πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 74 ετών.

Αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έπρεπε να είχε προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν από δεκαετίες. Όταν οι γιατροί εξέτασαν τον εγκέφαλό του μετά τον θάνατο, τον βρήκαν πλούσιο σε β-αμυλοειδές και ταυ, δύο πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, κάτι λειτούργησε υπέρ του. Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι έχουν μια σπάνια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται reelin που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν.

READ  The Morning After: Verdict on Pixel Fold της Google

«Σε αυτή την περίπτωση, ήταν πολύ σαφές ότι αυτή η παραλλαγή του reelin κάνει το reelin να λειτουργεί καλύτερα», δήλωσε ο Δρ Joseph Arbolida-Velasquez, αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας της νέας ανθρώπινης μελέτης.

«Μας δίνει μεγάλη διορατικότητα», είπε. «Αυτό καθιστά πολύ σαφές ότι η τοποθέτηση περισσότερης Reelin στον εγκέφαλο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ασθενείς».

ο Η μελέτη δημοσιεύτηκε Δευτέρα στο περιοδικό Nature Medicine.

Η ενισχυμένη πρωτεΐνη reelin φάνηκε να προστατεύει μια συγκεκριμένη περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου, μια περιοχή στη βάση του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από τη μύτη που ονομάζεται ενδορινικός φλοιός.

«Μια άλλη μεγάλη εικόνα από αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν φαίνεται να το χρειάζεστε παντού στον εγκέφαλο», είπε η Arbolida-Velasquez.

είναι ο ενδορινικός φλοιός Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που στέλνει και λαμβάνει σήματα που σχετίζονται με την αίσθηση της όσφρησης. Η απώλεια όσφρησης είναι συχνά προπομπός αλλαγών στον εγκέφαλο που οδηγούν σε προβλήματα μνήμης και σκέψης.

«Έτσι, όταν οι άνθρωποι έχουν Αλτσχάιμερ, ξεκινά από τον ενδορινικό φλοιό και μετά εξαπλώνεται», είπε η Arbolida-Velasquez.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Arboleda-Velasquez και η ομάδα που μελετά αυτήν την εκτεταμένη οικογένεια βρίσκουν κάποιον που έχει ξεπεράσει τις γενετικές τους πιθανότητες.

Το 2019, οι επιστήμονες Ανακοίνωσε την υπόθεση Μια γυναίκα που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά αντίθετα διατήρησε τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης της μέχρι τα 70 της.

Έφερε δύο αντίγραφα μιας μετάλλαξης στο γονίδιο του APOE3, με το παρατσούκλι μετάλλαξη Christchurch. Φαίνεται να μειώνει τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης APOE3. Όπως το reelin, το APOE είναι ένα σηματοδοτικό μόριο που παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του κινδύνου ενός ατόμου για νόσο του Αλτσχάιμερ.

READ  Η Apple μήνυσε για μια σημαντική υπόθεση μονοπωλίου iPhone

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο φαινομένων: οι υποδοχείς στα κύτταρα για τη ρεελίνη είναι οι ίδιοι υποδοχείς για το APOE.

“Επομένως, αυτοί οι δύο ασθενείς δείχνουν σαν μεγάλα βέλη. Μας λένε, “Γεια, αυτό είναι το μονοπάτι. Αυτή είναι η κρίσιμη οδός για σοβαρή προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ”, είπε η Arbolida-Velasquez.

Όμως το μονοπάτι δεν είναι ασφαλές για όλους. Η αδερφή του άνδρα στη νέα μελέτη μοιράστηκε επίσης μια σπάνια προστατευτική γενετική μετάλλαξη που τη βοήθησε, αλλά όχι τόσο. Σύμφωνα με την οικογένειά του, άρχισε να βιώνει γνωστική πτώση στην ηλικία των 58 ετών.

Η Arboleda-Velasquez λέει ότι στις γυναίκες, η δραστηριότητα του γονιδίου φαίνεται να μειώνεται με την ηλικία, επομένως δεν παράγει τόση πρωτεΐνη ρεελίνης. «Μπορεί να έχουν παραλλαγή, αλλά δεν την εκφράζουν τόσο όσο οι άνδρες», είπε.

Η ομάδα του Χάρβαρντ λέει ότι ήδη εργάζονται για την ανάπτυξη μιας θεραπείας με βάση αυτά τα ευρήματα.

Ο προληπτικός νευρολόγος στο Florida Atlantic University, Dr. Richard Isaacson, μελέτες όπως αυτή μας δείχνουν κάτι σημαντικό: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να κερδίσουμε ένα τράβηγμα ενάντια στα γονίδιά μας».

Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία είναι προ των πυλών; Αυτό πρέπει να φανεί.

“Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μελέτη όπως αυτή για να αλλάξουμε τη φροντίδα και να βελτιώσουμε τη φροντίδα; Το ελπίζω. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε ακόμα εκεί”, είπε ο Isaacson, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. “Αλλά νομίζω ότι είναι μια σημαντική μελέτη .”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *