Οι δυτικοί σύμμαχοι διαφωνούν σχετικά με τα αεροσκάφη προς την Ουκρανία, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει κέρδη

  • Ο Μπάιντεν λέει «όχι» όταν ρωτήθηκε για τα F-16 για την Ουκρανία
  • Ο Ζελένσκι λέει ότι η Μόσχα επιδιώκει «μεγάλη εκδίκηση»
  • Το Ρώσο στέλεχος έπιασε βάση στο Wuhleder
  • Το Κίεβο μπορεί να ανακαταλάβει το έδαφος όταν φτάσουν τα δυτικά όπλα – ομάδα

ΚΙΕΒΟ, Ιαν. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να παράσχει το F, εν μέσω συζητήσεων μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. 16 δευτ.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως το F-16, αφού εξασφάλισε τις προμήθειες βασικών αρμάτων μάχης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή ένας σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Oleksiy Reznikov.

Ερωτηθείς στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα εάν οι ΗΠΑ θα παράσχουν F-16, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους: «Όχι».

Ωστόσο, η Γαλλία και η Πολωνία εμφανίζονται έτοιμες να δεχτούν ένα τέτοιο αίτημα από την Ουκρανία, με τον Μακρόν να λέει σε δημοσιογράφους στη Χάγη τη Δευτέρα ότι «εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται» όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια.

Σε δηλώσεις στη γαλλική τηλεόραση πριν μιλήσει ο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, ο Μακρόν τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αποφευχθεί η κλιμάκωση και η εγγύηση ότι το αεροπλάνο «δεν αγγίζει το ρωσικό έδαφος». Ο Ρεζνίκοφ θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκόρνου στο Παρίσι την Τρίτη, είπε.

Στην Πολωνία τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προμηθεύσει F-16 στη γειτονική Ουκρανία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πριν μιλήσει ο Μπάιντεν.

READ  Πλημμύρες στο Βερμόντ: Νέοι κίνδυνοι απειλούν το Βερμόντ καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν ήδη πλημμυρισμένες πόλεις

Σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπό του, ο Morawiecki είπε ότι μια τέτοια ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί “σε πλήρη συντονισμό” με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, σημείωσε «θετικά μηνύματα» από την Πολωνία και είπε ότι η Γαλλία «δεν αποκλείει» μια τέτοια κίνηση σε ξεχωριστές αναρτήσεις στο κανάλι της στο Telegram.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βρέθηκε την Τρίτη στην Ιαπωνία, όπου ευχαρίστησε το Τόκιο για τις «δυνατότητες αεροσκαφών και φορτίου» που παρέχει στην Ουκρανία. Μια μέρα νωρίτερα στη Νότια Κορέα, προέτρεψε τη Σεούλ να αυξήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Τα σχόλια του Μπάιντεν ήρθαν λίγο αφότου ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να αντεπιτίθεται στις διαδηλώσεις της Ουκρανίας με ανελέητες επιθέσεις στα ανατολικά.

Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα σκοπεύει να εντείνει την επίθεσή της μετά από σχεδόν δύο μήνες εικονικού αδιεξόδου στη γραμμή του μετώπου που εκτείνεται στα νότια και τα ανατολικά.

Η Ουκρανία κέρδισε σημαντική ώθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδια για την προμήθεια βαρέων αρμάτων μάχης, τερματίζοντας εβδομάδες διπλωματικού αδιεξόδου για το θέμα.

Αν και δεν υπήρχε κανένα σημάδι μιας ευρύτερης νέας ρωσικής επίθεσης, ο Denis Bushilin, ο διαχειριστής των περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική επαρχία Ντόνετσκ της Ουκρανίας, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν αποκτήσει βάση στην πόλη εξόρυξης άνθρακα Vuhlader, της οποίας τα ερείπια ήταν Ουκρανικό προπύργιο από την έναρξη του πολέμου.

Παρά τις «τεράστιες απώλειες», ο Bushilin είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εδραιώνουν θέσεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

READ  Ο ιδρυτής του MyPillow, Μάικ Λίντελ, διατάχθηκε να πληρώσει 5 εκατομμύρια δολάρια για εκλογική διαμάχη: NPR

«Πόλεμος για κάθε μέτρο»

Ο Bushilin είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ρίχνουν ενισχύσεις στις πόλεις Pakhmut, Marinka και Vuhlader, που εκτείνονται βόρεια-νοτιοδυτικά της πόλης του Ντόνετσκ. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν εκεί, αλλά «όχι ξεκάθαρα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μάχη για κάθε μέτρο εδώ».

Ο Oleh Zhdanov, ένας Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει τη Marinka και το Wuhleder, όπου οι ρωσικές επιθέσεις ήταν ελάχιστες.

Ο Yan Gagin, σύμβουλος του Bushilin, είπε ότι μαχητές της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner είχαν αναλάβει τον έλεγχο ενός τμήματος του δρόμου ανεφοδιασμού που οδηγεί στο Pakmut, μια πόλη στην οποία εστιάζει η Μόσχα εδώ και μήνες.

Μια μέρα νωρίτερα, ο ηγέτης του Βάγκνερ είπε ότι οι μαχητές του είχαν εξασφαλίσει το Μπλαχοτάτνε, ένα χωριό βόρεια του Πακμούτ, αν και το Κίεβο είπε ότι απέκρουσε τις επιθέσεις στο Μπλαχοτάτνε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές στο πεδίο της μάχης. Αλλά οι τοποθεσίες των αναφερόμενων μαχών δείχνουν σαφή, αν και σταδιακά, ρωσικά κέρδη.

Η δημόσια υπηρεσία της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερους από 40 οικισμούς στην κεντρική περιοχή Ζαπορίζια και στη νότια περιοχή Χερσώνα. Στους στόχους περιλαμβάνεται η πόλη Χερσώνα, όπου υπήρξαν θύματα.

Την ημέρα που ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Δανίας στη βορειοανατολική πόλη Mykolaiv, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν τέσσερις επιθέσεις με ρουκέτες στο Osagiv στο νότιο Mykolaiv, δήλωσε ο στρατός.

Δυτικές καθυστερήσεις

Ο Ζελένσκι προτρέπει τη Δύση να παραδώσει γρήγορα τα υποσχόμενα όπλα, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να ξεκινήσει μια επίθεση, αλλά τα περισσότερα από τα εκατοντάδες τανκς που υποσχέθηκε η Δύση απέχουν μήνες από την παράδοση.

READ  Ο Ραφαέλ Ναδάλ χάνει το Γαλλικό Όπεν με τραυματισμό στη βουβωνική χώρα, αναμένει το 2024 να είναι η περασμένη σεζόν

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι τα 14 άρματα μάχης Challenger που προμηθεύτηκαν από τη Βρετανία θα πρωτοστατήσουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η παροχή όπλων από τη Δύση «οδηγεί τις χώρες του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται όλο και πιο άμεσα στη σύγκρουση – αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία των γεγονότων και δεν θα αλλάξει».

Το ερευνητικό κέντρο Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι η περσινή “αδυναμία της Δύσης να παράσχει τις απαραίτητες προμήθειες” ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι προόδους του Κιέβου έχουν σταματήσει από τον Νοέμβριο.

Η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμα να ανακτήσει εδάφη μόλις φτάσουν τα όπλα που έχουν υποσχεθεί, ανέφεραν οι ερευνητές σε δήλωση.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκίνησαν μια εβδομαδιαία εκπαίδευση προσωπικού στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κοινές ασκήσεις στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα δικαιολογεί ως απαραίτητη για την προστασία των σχέσεων των γειτόνων της με τη Δύση, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκδιώξει εκατομμύρια από τα σπίτια τους.

Αναφορά από τα Γραφεία του Reuters. Από την Toina Chiaku και τον Stephen Coates. Μοντάζ Cynthia Osterman & Simon Cameron-Moore

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *