Οι μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τη μελέτη

  • Της Emily McGarvey
  • BBC News

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

Οι μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας τους πιο έμπειρους συνομηλίκους τους, ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου εκπαίδευσαν τις μέλισσες να ανοίγουν ένα κουτί παζλ που περιέχει μια ανταμοιβή ζάχαρης.

Αυτές οι μέλισσες μετέφεραν στη συνέχεια τη γνώση σε άλλους στις αποικίες τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η «κοινωνική μάθηση» μπορεί να είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των βομβόρων από ό,τι φανταζόταν προηγουμένως.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα κουτί παζλ που μπορούσε να ανοίξει στρίβοντας ένα καπάκι για πρόσβαση στο διάλυμα ζάχαρης.

Πατώντας την κόκκινη γλωττίδα περιστρέφεται το καπάκι δεξιόστροφα, ενώ πατώντας την μπλε προεξοχή περιστρέφεται αριστερόστροφα.

Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν τις μέλισσες «επίδειξης» να χρησιμοποιούν μία από αυτές τις μεθόδους για να ανοίξουν το καπάκι ενώ οι μέλισσες «παρατηρητές» παρακολουθούσαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι θεατές μέλισσες έλυσαν το παζλ, επέλεξαν την ίδια μέθοδο που έβλεπαν στο 98% των περιπτώσεων, ακόμη και αφού βρήκαν μια εναλλακτική προσέγγιση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μέλισσες με επίδειξη άνοιξαν περισσότερα κουτιά παζλ από τις μέλισσες ελέγχου.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι μέλισσες έμαθαν τη συμπεριφορά κοινωνικά αντί να βρίσκουν λύσεις.

Προήδρευσε η Δρ. Άλις Μπρίτζες μελέτηΕίπε ότι οι βομβιστές δεν φαίνεται να εμφανίζουν «φαινόμενα που μοιάζουν με τον πολιτισμό» στη φύση.

«Ωστόσο, στα πειράματά μας, παρατηρήσαμε την εξάπλωση και τη διατήρηση μιας «τάσης» συμπεριφοράς σε ομάδες μελισσών – παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε ζώα και πουλιά», είπε.

READ  Το σώμα του αγνοούμενου άνδρα ανασύρθηκε από την κατάρρευση διαμερίσματος στην Αϊόβα. Άλλοι δύο αγνοούνται

Η συμπεριφορά κοινωνικών εντόμων όπως αυτοί οι βομβίνοι είναι «από τις πιο περίπλοκες στη Γη», είπε.

Σε άλλα πειράματα στα οποία και οι «μπλε» και οι «κόκκινες» μέλισσες απελευθερώθηκαν σε παρόμοιες ομάδες μελισσών, οι θεατές μέλισσες αρχικά έμαθαν να χρησιμοποιούν και τις δύο μεθόδους, αλλά τελικά ανέπτυξαν μια προτίμηση για μία λύση, η οποία αργότερα κυριάρχησε στην αποικία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό δείχνει πώς μπορεί να εμφανιστεί μια τάση συμπεριφοράς σε έναν πληθυσμό μελισσών.

Σε αυτή την περίπτωση, είπαν οι ερευνητές, οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά αναζήτησης τροφής μπορεί να οφείλονται στο ότι οι έμπειρες μέλισσες αποσύρονται από την αναζήτηση τροφής και στην εμφάνιση νέων μαθητών, αντί των μελισσών που αλλάζουν τις προτιμήσεις τους.

τίτλος βίντεο,

Πώς οι Bumble Bees ξεγελούν τα φυτά για να ανθίσουν νωρίς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *