Ο δανεισμός ψηφιακού βιβλίων του Internet Archive παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα, σύμφωνα με τους κανόνες των δικαστών των ΗΠΑ

25 Μαρτίου (Reuters) – Αμερικανός δικαστής έκρινε ότι μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη που διευθύνεται από την Internet Archive, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα δανείζοντας ψηφιακά σαρωμένα αντίγραφα βιβλίων από τέσσερις μεγάλους εκδότες των ΗΠΑ.

ο Κανόνας Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ John Koeltl στο Μανχάταν κατέληξε σε μια υπόθεση που παρακολουθήθηκε προσεκτικά την Παρασκευή, η οποία δοκίμασε την ικανότητα του Internet Archive να παρέχει έργα συγγραφέων και εκδοτών που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

Την τελευταία δεκαετία, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει σαρώσει εκατομμύρια έντυπα βιβλία και έχει παράσχει ψηφιακά αντίγραφα δωρεάν. Ενώ πολλά είναι δημόσια, 3,6 εκατομμύρια προστατεύονται από έγκυρα πνευματικά δικαιώματα.

Περιλαμβάνει 33.000 τίτλους που ανήκουν σε τέσσερις εκδότες: Lagardere SCA’s ( LAGA.PA ) Hachette Book Group, News Corp’s ( NWSA.O ) HarperCollins Publishers, John Wiley & Sons Inc ( WLY.N ) και Bertelsmann SE & Co’s ( BTGGF ). ) Penguin Random House.

Μήνυσαν πάνω από 127 βιβλία το 2020, μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19 που ανάγκασε τις βιβλιοθήκες να κλείσουν μετά την επέκταση του Αρχείου Διαδικτύου, αυξάνοντας τα όρια στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσαν να δανειστούν ένα βιβλίο κάθε φορά.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος συνεργάζεται με παραδοσιακές βιβλιοθήκες, έχει στραφεί σε αυτό που αποκαλεί «ελεγχόμενο ψηφιακό δανεισμό».

Αυτή τη στιγμή προσφέρει περίπου 70.000 καθημερινά «δάνεια» ηλεκτρονικών βιβλίων.

Υποστήριξε ότι οι πρακτικές της προστατεύονταν από το δόγμα της «δίκαιης χρήσης», το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπει τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα άλλων χωρίς άδεια.

Ωστόσο, ο Koeltl είπε ότι δεν υπήρξε “μεταμόρφωση” που να δικαιολογεί την προστασία “δίκαιης χρήσης” στα ψηφιακά αντίγραφα βιβλίων του Internet Archive, επειδή τα ηλεκτρονικά βιβλία του αντικατέστησαν τις άδειες εξουσιοδοτημένων εκδοτών αντιγράφων που έχουν άδεια σε παραδοσιακές βιβλιοθήκες.

READ  Η UBS αγοράζει την Credit Suisse σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την τραπεζική κρίση

«Ενώ η ΙΑ έχει το δικαίωμα να δανείζει νόμιμα αγορασμένα έντυπα βιβλία, δεν έχει το δικαίωμα να σαρώνει τα βιβλία και να παρέχει ψηφιακά αντίγραφα χύμα», έγραψε.

Το Αρχείο Διαδικτύου έχει υποσχεθεί να ασκήσει έφεση, λέγοντας ότι η απόφαση «εμποδίζει την πρόσβαση σε πληροφορίες στην ψηφιακή εποχή, βλάπτοντας όλους τους αναγνώστες παντού».

«Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει τη σημασία των συγγραφέων, των εκδοτών και των δημιουργικών αγορών στην παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε η Maria Ballante, πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών, σε δήλωση.

Αναφορά από τον Nate Raymond στη Βοστώνη και τον Blake Britton στην Ουάσιγκτον. Μοντάζ από τους Michael Perry και Jason Neely

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *