Ο Κέβιν Μακάρθι εξελέγη Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, αλλά με κόστος

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 7 Ιανουαρίου (Reuters) – Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νωρίς το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος Ματ Γκέιτς, ένας 57χρονος Καλιφορνέζος, υπέστη μια τελική ταπείνωση στη 14η ψηφοφορία όταν απέκρυψε την ψήφο του κοντά στα μεσάνυχτα, πυροδοτώντας μια μάχη σώμα με σώμα που απαιτούσε να απομακρυνθεί φυσικά ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Ρότζερς.

Η νίκη του ΜακΚάρθι στη 15η ψηφοφορία έδωσε τέλος σε περισσότερα από 160 χρόνια βαθιάς δυσλειτουργίας του Κογκρέσου. Αλλά απεικονίζει με ευκρίνεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ηγεσία μιας στενής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.

Στο τέλος κέρδισε με διαφορά 216-212. Εξελέγη από λιγότερα από τα μισά μέλη της Βουλής – χωρίς να υποστηρίζει τον ΜακΚάρθι για πρόεδρο, αλλά ψήφισε έναν άλλο υποψήφιο – μόνο επειδή έξι μέλη του κόμματός του απείχαν.

Όταν πήρε το μανδύα για πρώτη φορά, οι Δημοκρατικοί του Προέδρου Τζο Μπάιντεν αντιπροσώπευαν το τέλος της θητείας του BD και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

“Το σύστημά μας βασίζεται σε ελέγχους και ισορροπίες. Είναι καιρός να δώσουμε έλεγχο και κάποια ισορροπία στις πολιτικές του προέδρου”, είπε ο ΜακΚάρθι στην εναρκτήρια ομιλία του, η οποία έθεσε πολλές προτεραιότητες από περικοπές δαπανών έως τη μετανάστευση. Πολεμώντας πολιτιστικούς πολέμους πολέμους.

Ο ΜακΚάρθι εξελέγη αφού συμφώνησε με τα αιτήματα των σκληροπυρηνικών ότι οποιοσδήποτε νομοθέτης θα μπορούσε να ζητήσει την απομάκρυνσή του ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα περιόριζε σοβαρά την εξουσία που έχει όταν προσπαθεί να νομοθετήσει για κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, του ανατρεπόμενου ανώτατου ορίου χρέους της χώρας και της αντιμετώπισης άλλων κρίσεων που μπορεί να προκύψουν.

READ  Οι μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τη μελέτη

Μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη απόδοση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου τους έδωσε μια περιορισμένη πλειοψηφία 222-212.

Αυτές οι παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απότομων περικοπών δαπανών και άλλων περιορισμών στις εξουσίες του McCarthy, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν περαιτέρω αναταραχή τους επόμενους μήνες, ειδικά καθώς το Κογκρέσο πρέπει να υπογράψει περαιτέρω αυξήσεις στην αρχή δανεισμού της Αμερικής ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την τελευταία δεκαετία, οι Ρεπουμπλικάνοι έκλεισαν επανειλημμένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης και ώθησαν τον μεγαλύτερο δανειολήπτη στον κόσμο στο χείλος της χρεοκοπίας σε προσπάθειες να αποσπάσουν απότομες περικοπές δαπανών, συνήθως χωρίς επιτυχία.

Πολλοί σκληροπυρηνικοί έχουν αμφισβητήσει την προθυμία του Μακάρθι να εμπλακεί σε τέτοια επιπολαιότητα καθώς οι Δημοκρατικοί διαπραγματεύονται με τον Μπάιντεν, ο οποίος ελέγχει τη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας με επικεφαλής τον Μιτς ΜακΚόνελ έχουν θυμώσει στο παρελθόν όταν συμφώνησαν να συμβιβάσουν συμφωνίες.

Οι σκληροπυρηνικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Freedom Caucus Scott Perry από την Πενσυλβάνια και του Chip Roy από το Τέξας, είπαν ότι οι παραχωρήσεις από τον McCarthy θα διευκολύνουν την επιδίωξη τέτοιων τακτικών – ή θα εξαναγκάσουν άλλη μια ψήφο για την ηγεσία του McCarthy, εάν ο McCarthy δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

“Έχετε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα ξοδέψουμε και θα διαθέσουμε χρήματα που είναι ιστορικά σημαντικές”, είπε ο Perry.

«Δεν θέλουμε να περάσουν καθαρά ανώτατα όρια χρέους χωρίς κάποια αντίμετρα για τον έλεγχο των δαπανών, ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τον Λευκό Οίκο και ελέγχουν τη Γερουσία».

Ένας από αυτούς τους Δημοκρατικούς, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, προειδοποίησε ότι οι παραχωρήσεις του Μακάρθι στους «εξτρεμιστές» του κόμματός του θα μπορούσαν να τον στοιχειώσουν και ότι σε ένα κόμμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο της κυβέρνησης ή χρεοκοπία. «Με καταστροφικές συνέπειες».

READ  Πρώτη παρέλαση «Trooping the Colour» για τον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο

Σε πλήρη αντίθεση με την εσωτερική διαμάχη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μπάιντεν και ο ΜακΚόνελ εμφανίστηκαν στο Κεντάκι την Τετάρτη για να δώσουν έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές.

Η καθυστερημένη νίκη του ΜακΚάρθι ήρθε στις 6 Ιανουαρίου 2021, την επομένη της επετείου δύο ετών από την επίθεση στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όταν ένας βίαιος όχλος εισέβαλε στο Κογκρέσο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εκλογική ήττα του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι 14 αποτυχημένες ψηφοφορίες αυτής της εβδομάδας σημείωσαν τον υψηλότερο αριθμό ψηφοδελτίων που ψηφίστηκαν για ομιλητή από το 1859, στα ταραχώδη χρόνια πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η τελευταία προσφορά του McCarthy για ομιλητή, το 2015, κατέρρευσε μπροστά στη δεξιά αντιπολίτευση. Δύο προηγούμενοι Ρεπουμπλικανοί ομιλητές, ο John Boehner και ο Paul Ryan, εγκατέλειψαν τη δουλειά μετά από συγκρούσεις με δεξιούς συναδέλφους τους.

Ο ΜακΚάρθι έχει τώρα τη δύναμη να μπλοκάρει τη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν, να αναγκάσει τις ψηφοφορίες για τις προτεραιότητες των Ρεπουμπλικανών για την οικονομία, την ενέργεια και τη μετανάστευση και να προχωρήσει σε έρευνες για τον Μπάιντεν, την κυβέρνησή του και την οικογένειά του.

Εκπτώσεις

Αλλά οι παραχωρήσεις στις οποίες συμφώνησε θα είχαν λιγότερη δύναμη από την προκάτοχο του Μακάρθι, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι. Αυτό θα τον καταστήσει πιο δύσκολο να συμφωνήσει με τους Δημοκρατικούς σε μια διχασμένη Ουάσιγκτον.

Το να επιτραπεί σε ένα μέλος να ζητήσει ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Προέδρου θα έδινε στους σκληροπυρηνικούς ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα.

Η συμφωνία θα μειώσει τις δαπάνες για το επόμενο οικονομικό έτος στα επίπεδα του περασμένου έτους – μια σημαντική μείωση όταν ληφθούν υπόψη ο πληθωρισμός και η αύξηση του πληθυσμού.

READ  Ο αδερφός του Hayden Panettiere, Johnson Panettiere, πέθανε σε ηλικία 28 ετών

Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αντίθεση από πιο κεντρώους Ρεπουμπλικάνους ή αυτούς που πιέζουν για περισσότερη στρατιωτική χρηματοδότηση, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο Μπράιαν Φιτζπάτρικ, ένας μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός, είπε ότι δεν ανησυχεί ότι η Βουλή θα διοικείται ουσιαστικά από σκληροπυρηνικούς.

«Είναι φιλόδοξο», είπε στους δημοσιογράφους. Έχουμε ακόμα ψηφοδέλτια.

Αναφορά από τους David Morgan, Moira Warburton και Andy Sullivan. Πρόσθετες αναφορές από τους Gram Slattery, Jason Lange και Makini Price, Γράφοντας από τον Andy Sullivan. Μοντάζ από τους Scott Malone, Cynthia Osterman, William Mallard και Daniel Wallis

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *