Ο Μπάιντεν παραμένει σίγουρος για το ανώτατο όριο του χρέους, προειδοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών για χρεοκοπία στις 5 Ιουνίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 26 Μαΐου (Reuters) – Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές δήλωσαν την Παρασκευή ότι εργάζονται για μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ έως τις 5 Ιουνίου.

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται εδώ και εβδομάδες για μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τους Ρεπουμπλικάνους να πιέζουν επίσης για πιο έντονες περικοπές δαπανών. Χωρίς συμφωνία, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια καταστροφική χρεοκοπία.

«Τα πράγματα φαίνονται καλά», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Είμαι αισιόδοξος».

Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Πάτρικ Μακ Χένρι δήλωσε ότι συμφωνεί με τα σχόλια του Μπάιντεν, ενώ προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει.

«Είμαι αισιόδοξος», είπε ο Μακ Χένρι, ένας από τους διαπραγματευτές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι στον Λευκό Οίκο. “Αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει μια γραμμή στη γραμμή, έχουμε μια συμφωνία – υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις μπροστά.”

Οι δυο τους μίλησαν χωριστά λίγο αφότου η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε στις 5 Ιουνίου ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς. Η Yellen είχε πει προηγουμένως ότι η 1η Ιουνίου, η ημερομηνία που θα σήμαινε ότι επιτρέπεται μια νέα πρόβλεψη, θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο δυνατό. Περισσότερος χρόνος αλλά πιο σκληρές προθεσμίες.

Οι διαπραγματευτές συζητούν μια συμφωνία που θα αύξανε το ανώτατο όριο για δύο χρόνια, αλλά διαφωνούν σχετικά με τις αυστηρότερες απαιτήσεις εργασίας για ορισμένα προγράμματα κατά της φτώχειας.

Ο ΜακΚάρθι έφυγε από το Καπιτώλιο την Παρασκευή μετά από μια τηλεδιάσκεψη στην οποία ένας από τους κορυφαίους υπολοχαγούς του είπε στους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους ότι δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, ανέφερε το CNN.

READ  Trae Young, οι Hawks δεν έχουν πού να κρυφτούν απέναντι στους Celtics

Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και τη Γερουσία που ηγούνται οι Δημοκρατικοί προτού ο Μπάιντεν μπορέσει να την υπογράψει σε νόμο — κάτι που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει προσωρινά σε συμφωνία.

Οι απαιτήσεις εργασίας αμφισβητούνται

Τα σχέδια για τα δίχτυα ασφαλείας ήταν ένα σημείο κόλλημα. Ο Γκάρετ Γκρέιβς, κορυφαίος Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής, είπε ότι το κόμμα του δεν θα εγκαταλείψει το αίτημά του για περισσότερους συμμετέχοντες να κατέχουν μια θέση εργασίας.

“Κόλαση όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση”, είπε ο Γκρέιβς στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν και οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στην πίεση των Ρεπουμπλικανών για άτεκνους ενήλικες κάτω των 56 ετών να δείξουν ότι εργάζονται ή αναζητούν εργασία προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για το Medicaid και το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας SNAP.

Η πρόταση των Ρεπουμπλικανών θα απαιτούσε περισσότερους συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα να δείξουν ότι εργάζονται ή αναζητούν δουλειά. Θα εξοικονομούσε 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια, αλλά θα έδιωχνε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς από αυτά τα σχέδια, σύμφωνα με το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Οι Δημοκρατικοί είπαν ότι η πρόταση θα δημιουργήσει απλώς περισσότερη γραφειοκρατία που θα κρατούσε μακριά άτομα που διαφορετικά θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Το Medicaid και το SNAP έχουν κοπεί τους τελευταίους μήνες αφού επεκτάθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν αντιτάχθηκε στις απαιτήσεις εργασίας για το Medicaid, το οποίο από τον Ιανουάριο κάλυπτε 85 εκατομμύρια Αμερικανούς.

READ  Natalee Holloway: Ο Joran van der Sloot, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδαν τον έφηβο ζωντανό το 2005, εκδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπό εξέταση συμφωνία θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη φροντίδα του στρατού και των βετεράνων, διατηρώντας παράλληλα τις μη αμυντικές προαιρετικές δαπάνες στα τρέχοντα ετήσια επίπεδα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η συμφωνία θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων, η οποία έλαβε επιπλέον 80 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να αναστρέψουν αυτή τη χρηματοδότηση.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Λευκός Οίκος ενεργούσε για να υπερασπιστεί τις προσπάθειες να στοχοποιήσουν πλούσιους φορολογούμενους.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του πριν από την 1η Ιουνίου.

Αρκετοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν πει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση, η οποία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και θα υπονομεύσει την κατάστασή τους ως τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μια παρόμοια στάση το 2011 οδήγησε την Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της στο χρέος των ΗΠΑ.

Ακόμα κι αν καταλήξουν σε συμφωνία, οι ηγέτες και των δύο κομμάτων θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για επικύρωση στο Κογκρέσο. Οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιμείνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει απότομες περικοπές δαπανών, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν αντιταχθεί στις νέες απαιτήσεις εργασίας για προγράμματα παροχών.

Οι περισσότεροι νομοθέτες έχουν εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον για την Ημέρα Μνήμης, αλλά οι ηγέτες του Κογκρέσου τους είπαν να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Οι ηγέτες της Βουλής έχουν πει ότι οι νομοθέτες θα έχουν τρεις ημέρες για να σκεφτούν τη συμφωνία πριν ψηφίσουν. Οποιοδήποτε νομοθετικό μέλος στη Γερουσία έχει την εξουσία να αναλάβει δράση για αρκετές ημέρες. Τουλάχιστον ένας, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Λι, έχει απειλήσει να το κάνει.

READ  Οι πιλότοι της Delta εγκρίνουν αύξηση μισθών κατά 34%.

Αναφορά από τους Jarrett Renshaw, Richard Cowan, Trevor Hunnicutt, Andy Sullivan, Gram Slattery, David Lawder και Nandita Bose. Από τον Andy Sullivan; Μοντάζ από τους Scott Malone, Will Dunham, Alistair Bell, Rosalba O’Brien, David Gregorio και Kim Coghill

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *