Ο Μπάιντεν υπογράφει νομοσχέδιο για το όριο χρέους, αποφεύγει την αθέτηση πληρωμών στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 3 Ιουνίου (Reuters) – Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το Σάββατο νομοσχέδιο για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Βουλή και η Γερουσία ενέκριναν τη νομοθεσία αυτή την εβδομάδα αφού ο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμφωνία μετά από τεταμένες διαπραγματεύσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι εάν το Κογκρέσο δεν δράσει μέχρι τότε, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του τη Δευτέρα.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο στον Λευκό Οίκο μια ημέρα αφότου το χαιρέτισε ως δικομματική νίκη στην πρώτη ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο στο έθνος ως πρόεδρος.

Η υπογραφή του νομοσχεδίου, που ήταν κλειστή για τον Τύπο, σηματοδότησε ένα χαμηλών τόνων, συμβολικό τέλος σε μια κρίση που μαστίζει την Ουάσιγκτον εδώ και μήνες, ανάγκασε τον Μπάιντεν να διακόψει ένα διεθνές ταξίδι στην Ασία και απείλησε να ωθήσει την Αμερική στο χείλος του γκρεμού. Μια πρωτοφανής οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφωνεί μια ομιλία σχετικά με τη δικομματική νομοθεσία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά την πρώτη ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο στο έθνος στις 2 Ιουνίου 2023, στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. REUTERS/Κέβιν Λαμάρκ

«Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία του Προέδρου ΜακΚάρθι, του Προέδρου Τζέφρις, του Προέδρου Σούμερ και του ΜακΚόνελ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την υπογραφή σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας.

Οι αξιωματούχοι κυκλοφόρησαν αργότερα ένα βίντεο δέκα δευτερολέπτων με τον Μπάιντεν να υπογράφει αθόρυβα το έγγραφο στον Λευκό Οίκο.

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ σημαντική και είναι πολύ καλά νέα για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Μπάιντεν την Παρασκευή. «Κανείς δεν πήρε όλα όσα ήθελε, αλλά ο αμερικανικός λαός πήρε αυτό που χρειαζόταν».

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή ψήφισε με 314 έναντι 117 υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου, ενώ η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία ψήφισε 63 κατά και 36 κατά.

READ  Η UBS αγοράζει την Credit Suisse σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την τραπεζική κρίση

Η Fitch Ratings δήλωσε την Παρασκευή ότι η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ “AAA” θα παραμείνει σε αρνητική παρακολούθηση, παρά τη συμφωνία που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Αναφορά από τον Trevor Hunnicutt. Πρόσθετες αναφορές από τον Eric Beach. Επιμέλεια: Nick Zieminski

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *