Ο Πριγκόζιν, ο μισθοφόρος, προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει επανάσταση εάν δεν εντείνει τον πόλεμο των ελίτ.

  • Ο Βάγκνερ απασχολούσε 50.000 κατάδικους κατά τη διάρκεια του πολέμου
  • Τον υπουργό Άμυνας θα πρέπει να αντικαταστήσει ο Μιζίντσεφ – Πριγκόζιν
  • Η Ρωσία χρειάζεται στρατιωτικό νόμο, περισσότερη κινητοποίηση
  • Ο Quips έχει το παρατσούκλι «Ο χασάπης του Πούτιν»

ΜΟΣΧΑ, 24 Μαΐου (Reuters) – Η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια επανάσταση σαν το 1917 και να χάσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εκτός και αν σοβαρευτεί για τον πόλεμο των ελίτ, προειδοποίησε ο ιδρυτής του Wagner Mercenary Yevgeny Prigozhin.

Ο ισχυρότερος μισθοφόρος της Ρωσίας είπε ότι η πολιτική του προοπτική κυριαρχείται από την αγάπη για την πατρίδα και την υπηρεσία προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία κινδυνεύει από αναταραχή.

Ο Πριγκοζίν είπε ότι υπήρχε μια αισιόδοξη άποψη ότι η Δύση θα κουραστεί από τον πόλεμο και ότι η Κίνα θα μεσολάβησε για μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά είπε ότι δεν πιστεύει πραγματικά σε αυτή την εξήγηση.

Αντίθετα, είπε ότι η Ουκρανία προετοιμάζει μια αντεπίθεση με στόχο να ωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορά της προτού η Ρωσία προσαρτήσει την Κριμαία το 2014. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει να επιτεθεί στην Κριμαία, περικυκλώνοντας το Bagmut, το κέντρο έντονων μαχών στα ανατολικά.

«Πιθανότατα, αυτή η κατάσταση δεν θα είναι καλή για τη Ρωσία, επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σκληρή μάχη», είπε σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.

«Είμαστε σε μια θέση όπου μπορούμε να χάσουμε τη Ρωσία – αυτό είναι το κύριο πρόβλημα… πρέπει να επιβάλουμε στρατιωτικό νόμο».

Ο Πριγκόζιν αστειεύτηκε ότι το παρατσούκλι του «Ο σεφ του Πούτιν» ήταν ανόητο, ότι δεν μπορούσε να μαγειρέψει και δεν ήταν ποτέ σεφ και ότι ο «Χασάπης του Πούτιν» μπορεί να ήταν το πιο κατάλληλο ψευδώνυμο.

READ  Nikola Jokić, σειρά Nuggets sweep season, Celtics παίρνουν ριάλιτι

«Θα μπορούσαν να μου δώσουν ένα παρατσούκλι αμέσως – ο χασάπης του Πούτιν και όλα θα ήταν καλά», είπε.

Εάν οι απλοί Ρώσοι συνεχίσουν να γεμίζουν τα παιδιά τους σε φέρετρα από ψευδάργυρο, είπε, τα παιδιά της ελίτ θα «κουνήσουν τα χέρια τους» στον ήλιο και θα αντιμετωπίσουν αναταραχή κατά τις γραμμές των επαναστάσεων του 1917 που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο της Ρωσίας.

«Αυτό το σχίσμα θα τελείωνε με μια επανάσταση το 1917», είπε.

«Πρώτοι θα σηκωθούν όρθιοι οι στρατιώτες και μετά θα σηκωθούν όρθιοι οι αγαπημένοι τους», είπε. “Υπάρχουν ήδη δεκάδες χιλιάδες από αυτούς – συγγενείς των σκοτωμένων. Πιθανώς θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες – δεν μπορεί να αποφευχθεί”.

Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πόλεμος της Ουκρανίας

Ο Πριγκόζιν έχει επικρίνει τη μετασοβιετική πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία και την εφαρμογή από το Κρεμλίνο αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική δράση» ως ασαφή, αντιφατική και χαοτική.

Η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, είπε, είχε επανειλημμένα «υστερήσει» κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είπε ότι η αποστολή στρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας απέτυχε.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν δεν θα είχε δεχτεί μια τέτοια ήττα. Η διασυνοριακή επίθεση στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας δείχνει αποτυχίες της στρατιωτικής ηγεσίας, την οποία η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει να ωθήσει βαθύτερα στη Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι η Ρωσία πρέπει να κινητοποιήσει περισσότερους άνδρες και την οικονομία αποκλειστικά για πόλεμο.

Ο Βάγκνερ στρατολόγησε περίπου 50.000 κατάδικους κατά τη διάρκεια του πολέμου, το 20% των οποίων σκοτώθηκε. Ο ίδιος αριθμός συμβασιούχων στρατιωτών του – 10.000 – χάθηκαν, είπε.

READ  Η Κίνα υποστηρίζει τα σχόλια του πρέσβη για την κυριαρχία των μετασοβιετικών εθνών

Στο Bakhmut, είπε ο Prigozhin, η Ουκρανία υπέστη 50.000-70.000 τραυματίες και 50.000 νεκρούς.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς για θύματα από καμία πλευρά και ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία δημοσίευσαν στοιχεία για τις δικές τους απώλειες. Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δικές της.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον συνταγματάρχη στρατηγό Μιχαήλ Μιζίντσεφ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον Σεργκέι Τσουροβίχιν, που αποκαλείται “Στρατηγός Αρμαγεδδών” από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ερωτηθείς για την πολιτική του πίστη: «Αγαπώ την πατρίδα μου, υπηρετώ τον Πούτιν, ο Σόιγκου πρέπει να κριθεί, θα πολεμήσουμε».

Έκθεση Guy Falconbridge; Επιμέλεια από τον Andrew Heavens

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Γκάι Φάλκονμπριτζ

Thomson Reuters

Ως προϊστάμενος του γραφείου της Μόσχας, ο Γκάι έχει κάλυψη για τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Πριν από τη Μόσχα, ο Γκάι είχε την κάλυψη του Brexit ως επικεφαλής του Γραφείου του Λονδίνου (2012-2022). Τη νύχτα του Brexit, η ομάδα του έδωσε μια από τις ιστορικές επιτυχίες του Reuters – μεταφέροντας τα νέα του Brexit πρώτα στον κόσμο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Γκάι αποφοίτησε από το London School of Economics και ξεκίνησε την καριέρα του ως ασκούμενος στο Bloomberg. Πέρασε περισσότερα από 14 χρόνια καλύπτοντας την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μιλάει άπταιστα ρωσικά. Επικοινωνία: +447825218698

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *