Ο πρόεδρος της Ταϊβάν λέει ότι τα νησιά παλεύουν για τη δημοκρατία, όπως και η Ουκρανία

Σχόλιο

Οι βασικές αξίες της Ταϊβάν – ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου – κινδυνεύουν ενόψει του αυξανόμενου αυταρχισμού, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του δημοκρατικού νησιού Τσάι Ινγκ-γουέν, κάνοντας έναν άμεσο παραλληλισμό μεταξύ Ταϊβάν και Ουκρανίας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης για όλους μας και μια υπενθύμιση ότι η απολυταρχία δεν θα σταματήσει στον πόλεμο κατά της δημοκρατίας», είπε ο Τσάι σε μια ιδιωτική δεξίωση στη Νέα Υόρκη που ήταν κλειστή για τον Τύπο. Η Post έλαβε μια απομαγνητοφώνηση των σχολίων του.

Στην εκδήλωση, στον Tsai απονεμήθηκε το φετινό Global Leadership Award από το Hudson Institute, ένα συντηρητικό think tank με έδρα την Ουάσιγκτον. Ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι έχουν λάβει αυτά τα βραβεία.

Όταν απένειμε στην Τσάι το βραβείο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Χάντσον Τζον Γουόλτερς την επαίνεσε ως ηγέτη στον αγώνα για τον περιορισμό της κινεζικής επιθετικότητας στην Ασία.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα τη φοβάται γιατί αυτή και η Ταϊβάν αποτελούν έμπνευση για τον κινεζικό λαό που θέλει ανεξαρτησία και λαχταρά τη δημοκρατία», είπε ο Walters. «Ο πόλεμος της – ο πόλεμος τους – ο δικός μας πόλεμος».

Οι ΗΠΑ λένε ότι ο πρόεδρος της Ταϊβάν πέφτει. Η Κίνα δεν διασκεδάζει.

Ο Τσάι προσέφερε σταθερές παρατηρήσεις μπροστά στις απειλές του Πεκίνου, τονίζοντας ότι η Ταϊβάν «δεν θα υποκύψει ποτέ στις πιέσεις».

«Η Ταϊβάν έχει υπομείνει εδώ και καιρό τον κίνδυνο να ζήσει δίπλα σε έναν αυταρχικό γείτονα», είπε σε ένα πλήθος συντηρητικών προσωπικοτήτων σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Ο Τσάι είπε ότι η Ταϊβάν δεν επιδιώκει σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να διατηρήσει την ηρεμία στα στενά της Ταϊβάν.

Περνάει δύο μέρες στη Νέα Υόρκη στο δρόμο του για την Κεντρική Αμερική, αλλά η επίσκεψή του είναι σκόπιμα χαμηλών τόνων – δεν κάνει καμία εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ – για να αποφύγει τον ανταγωνισμό του Πεκίνου.

READ  Στοχεύστε στην κατάργηση ορισμένων LGBTQ στοιχείων μετά από αντιδράσεις πελατών

Η ομιλία του ήρθε στο τέλος μιας ημέρας εξερευνώντας τις γαστρονομικές απολαύσεις της Νέας Υόρκης σε συναντήσεις με Αμερικανούς σεφ από την Ταϊβάν και ιδιοκτήτες εστιατορίων. Πλήθη υποστηρικτών και διαδηλωτών ακολούθησαν τον Σάι σε όλη την πόλη, κάποιοι κρατώντας πινακίδες με μηνύματα όπως «Καλώς ήρθες Πρόεδρο της Ταϊβάν» και άλλοι κυματίζοντας κινεζικές σημαίες και πανό που τον αποκαλούσαν «μεγάλο προδότη της Κίνας».

Η πρώτη επίσκεψη του Slope εδώ και τρία χρόνια έχει κάνει περισσότερα από το να τραβήξει την προσοχή στη σκηνή των εστιατορίων της Νέας Υόρκης. Παρά την παγκόσμια εκστρατεία για την απομόνωση της Ταϊβάν, υπενθυμίζει στο Πεκίνο ότι λίγα ζητήματα συγκεντρώνουν περισσότερη υποστήριξη και στις δύο πλευρές του διαδρόμου στην Ουάσιγκτον από την υπεράσπιση της δημοκρατίας της Ταϊβάν έναντι της κινεζικής επιθετικότητας.

Υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα ανταποκριθεί η Κίνα στην επίσκεψη. Το Πεκίνο έχει απειλήσει με αντίποινα εάν ο Τσάι παρευρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι (Ρ-Καλιφόρνια) στην Καλιφόρνια την επόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ είπε ότι η επίσκεψη ήταν πρόσχημα για τις «ανομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» στην Ουάσιγκτον.

Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι ο Τσάι είναι καθ’ οδόν προς την Κεντρική Αμερική. Όμως η επίσκεψή του έρχεται σε μια στιγμή που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον των νομοθετών στην Ουάσιγκτον στην υποστήριξη της δημοκρατίας της Ταϊβάν απέναντι στον αυταρχισμό της Κίνας.

Μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον McCarthy στη βιβλιοθήκη Reagan στο Simi Valley της Καλιφόρνια, έχει ήδη αλλάξει από την αρχική πρόθεση του McCarthy να επισκεφθεί την Ταϊβάν, προκαλώντας κατακραυγή μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Pelosi (D-Calif.) στην Ταϊβάν πέρυσι. Η στρατιωτική απάντηση της Κίνας περιελάμβανε έναν προσομοιωμένο αποκλεισμό του νησιού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να υποβαθμίσει το ταξίδι της κλίσης. Την περασμένη εβδομάδα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζακ Σάλιβαν επικοινώνησε με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και επέμεινε ότι το ταξίδι ήταν ρουτίνα.

READ  Προπονητής ρακέτας Ime Udoka: Η αντιμετώπιση του «βάσανου» μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην προπόνηση

Ωστόσο, το Πεκίνο μπορεί να ερμηνεύσει μια συνάντηση με έναν ανώτερο αξιωματούχο όπως ο ΜακΚάρθι ότι έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, είπε ο Τζινγκντόνγκ Γιουάν, καθηγητής που επικεντρώνεται στην πολιτική ασφαλείας της Κίνας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

«Οι συναντήσεις με γερουσιαστές και εκπροσώπους είναι λίγο πολύ ρουτίνα, αλλά λίγες σε ποιότητα και αριθμό – επομένως η προγραμματισμένη συνάντηση του Τσάι με τον ΜακΚάρθι θα έχει μεγάλη σημασία», είπε ο Γιουάν.

Η στρατιωτική ισορροπία και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια, πρόσθεσε ο Yuan. «Η θέση των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό και η [People’s Liberation Army]«Υπάρχει σημαντικές αλλαγές – ο κινεζικός στρατός έχει πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, που αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τα στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ», είπε ο Γιουάν.

Η συνάντηση του Μακάρθι με τον πρόεδρο της Ταϊβάν έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την «πολιτική μιας Κίνας» της Ουάσιγκτον, η οποία αναγνωρίζει αλλά δεν αναγνωρίζει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας και ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η μοναδική κυβέρνησή της, ο Τσάι δεν μπορεί να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσημη κρατική επίσκεψη.

Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, τα ταξίδια του Chai συντονίζονται μεταξύ δύο οντοτήτων που λειτουργούν ως πρεσβείες σε όλα εκτός από το όνομα.

Τζον Φ. Η Laura Rosenberger στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για να ηγηθεί του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν, μιας ανεπίσημης οργάνωσης που διαχειρίζεται τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν. Δεν έχει προγραμματισμένες άλλες συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Και ο Τσάι συναντήθηκε με πρεσβευτές από χώρες που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν στο Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι την Πέμπτη. Ονομάζεται Techro, δώρισε 100.000 δολάρια στον Hudson το 2021, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της δεξαμενής σκέψης.

READ  Πηγές - Πρώτος που υπέγραψε τον Marquis «Hollywood» Brown

Από τότε, οι ηγέτες της Ταϊβάν έχουν ξεπεράσει τα όρια των αποδεκτών, αλλά ανεπίσημων, δραστηριοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ένα προηγούμενο ταξίδι το 2019, ο Τσάι συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου και μάλιστα παρέθεσε δείπνο για εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών από τους συμμάχους της Ταϊβάν.

Σε δείπνο με την κοινότητα της Ταϊβάν της διασποράς το βράδυ της Τετάρτης, ο Τσάι χαιρέτισε την Ταϊβάν ως «φάρο της δημοκρατίας στην Ασία». Στο δείπνο παρευρέθηκαν ο Κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Μπιλ Μέρφι, ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Νιου Τζέρσεϊ Ρατζ Μουκέρτζι, ο γερουσιαστής της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ Γκόρντον Τζόνσον και ο γερουσιαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης Ιβάν Τσου, όλοι Δημοκρατικοί.

Αφού επισημοποίησε τις σχέσεις με το Πεκίνο, η Ταϊβάν διέκοψε τις σχέσεις με την Ονδούρα

Οι ηγέτες της Ταϊβάν βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την υποδοχή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ο Πρόεδρος Lee Teng-hui ταξίδεψε για πρώτη φορά μέσω της Χαβάης το 1994 — του αρνήθηκαν τη βίζα και δεν βγήκε ποτέ από το αεροπλάνο του. . Η μετέπειτα επίσκεψη του Λι θα κλιμακώσει τη στρατιωτική επιθετικότητα της Κίνας σε αυτό που έγινε γνωστό ως η Τρίτη Κρίση των Στενών της Ταϊβάν.

Αυτή την εβδομάδα, ο Τσάι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για δύο ημέρες για να βελτιώσει τις σχέσεις με τους μοναδικούς διπλωματικούς συμμάχους της νησιωτικής δημοκρατίας, τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ.

Την ίδια στιγμή, ο προκάτοχός του, Ma Ying-jeou, έκανε ένα μεγάλο ταξίδι ως ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν που επισκέφθηκε την Κίνα, όπου τόνισε την κοινή ιστορία και τους δεσμούς μεταξύ των λαών και στις δύο πλευρές του στενού. Ο Μα ανήκει στο Kuomintang, ή Εθνικιστικό Κόμμα, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ των στενότερων δεσμών με την Κίνα.

Το Πεκίνο καλωσορίζει την άφιξη του Ma, αλλά αρνείται να ασχοληθεί με την κλίση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *