Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή Πακμούτ

4 Ιουνίου (Reuters) – Οι συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαγμούτ στην ανατολική Ουκρανία και η Μόσχα εξακολουθεί να υφίσταται «σημαντικές απώλειες» παρά τη μερική χαλάρωση των εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου την Κυριακή.

Η Ρωσία είπε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι κατέλαβε το Bagmut μετά από αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν η μεγαλύτερη και αιματηρότερη μάχη του πολέμου, αλλά η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να κρατούν τον μικρό θύλακα και η Μόσχα αρνείται ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε στην καθημερινή του δήλωση την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δύο αποτυχημένες επιχειρήσεις γύρω από το Μπαγμούτ και εξαπέλυσαν αρκετές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού σε κοντινά χωριά.

Ανέφερε ότι περίπου 23 συγκρούσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται το Πακμούτ, και στη γειτονική περιοχή Λουχάνσκ. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει τις δύο περιοχές από την Ουκρανία, μαζί με άλλες τρεις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Ο εχθρός συνεχίζει να υφίσταται σημαντικές απώλειες προς την κατεύθυνση του Πακμούτ», δήλωσε ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τσίρσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram το Σάββατο μετά από επίσκεψη σε στρατεύματα στην περιοχή. “Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να μάχονται. Θα νικήσουμε.”

READ  Οι περισσότερες μετοχές της Adani συνεχίζουν να χάνουν. Ο ιδρυτής χάνει 28 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους λογαριασμούς στο πεδίο της μάχης.

Παρακολούθηση αναρτήσεων;

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το Pakmut κάποτε δεν είχε στρατηγική αξία με πληθυσμό 70.000 κατοίκων, αλλά η Μόσχα έχει πει ότι η σύλληψή του θα επιτρέψει στις δυνάμεις της να προχωρήσουν βαθύτερα στην ανατολική Ουκρανία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου εξακολουθούν να ελέγχουν τα νοτιοδυτικά προάστια του Bakhmut.

Απαντώντας στα σχόλιά του, ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ, η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την επίθεση της Μόσχας στο Μπαγκμούτ, είπε την Κυριακή ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ενδέχεται να έχουν δημιουργήσει θέσεις παρατήρησης εκεί.

«Αν ισχύει αυτό, περιμένετε τα επόμενα βήματα», είπε ο Yevgeny Prigozhin σε ηχητική ανάρτηση στο Telegram.

Ο Πριγκόζιν είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το 99% των μαχητών του είχαν εγκαταλείψει το Μπαγμούθ αφού το παρέδωσαν στον ρωσικό στρατό.

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν το Σάββατο ότι η Ρωσία συνέχισε να αναδιατάσσει μονάδες τακτικού στρατού στον τομέα Πακμούτ για να αντικαταστήσουν τα μαχητικά Βάγκνερ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν εδάφη που τώρα κατέχονται από τη Ρωσία.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η αντεπίθεση θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που μαίνεται από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στον μικροσκοπικό γείτονά της πριν από 15 μήνες.

Αναφορά από τη Lydia Kelly στη Μελβούρνη και τον Caleb Davies στο Γκντανσκ. Μοντάζ: William Mallard και Gareth Jones

READ  Η ιταλική Eni υπέγραψε συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο της Λιβύης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μελόνι στην Τρίπολη

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *