Παρά την αναταραχή του Πούτιν, η οικονομία της Ρωσίας έχει υποφέρει

Λονδίνο (CNN) Όταν η Ρωσία άρχισε την πλήρη της κλίμακα Εισβολή στην Ουκρανία Πριν από ένα χρόνο, η Δύση ανταπέδωσε με πρωτοφανή τρόπο Εμπόδια Να τιμωρήσει τη Μόσχα και να ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος: να επιφέρει ένα οικονομικό πλήγμα αρκετά σοβαρό ώστε ο Πούτιν να επανεξετάσει τον βάναυσο πόλεμο του.

Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Ρωσίας αποδυναμώθηκε. Έδειξε όμως και αυτό Εκπληκτική ευελιξία. Καθώς η ζήτηση πετρελαίου της Ρωσίας μειώνεται στην Ευρώπη, η Μόσχα παρέσυρε τα βαρέλια του προς την Ασία. Η κεντρική τράπεζα της χώρας απέτρεψε μια νομισματική κρίση Επιθετικά capital controls και αυξήσεις επιτοκίων. Οι στρατιωτικές δαπάνες στήριξαν τη βιομηχανία, ενώ ο αγώνας για την προσαρμογή του δυτικού εξοπλισμού και της τεχνολογίας ενίσχυσε τις επενδύσεις.

«Η ρωσική οικονομία και το κυβερνητικό σύστημα αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερα από ό,τι πίστευε η Δύση». είπε ο Πούτιν σε ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο Τρίτη

Ωστόσο, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνονται τους επόμενους 12 μήνες. ΕΕ – Ξόδεψε Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη σταδιακή κατάργηση των αγορών –σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα– έως το 2021. Ο όγκος, είναι δραματικός Η εξάρτησή του μειώνεται Πέρυσι για το ρωσικό φυσικό αέριο, απαγόρευσε επίσημα τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης τον Δεκέμβριο. Εφάρμοσε παρόμοια απαγόρευση στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου αυτόν τον μήνα.

Αυτές οι δραστηριότητες Τα ρωσικά κεφάλαια ήδη αγωνίζονται να βρουν πελάτες αντικατάστασης πρόθυμους να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 1.761 δισεκατομμυρίων ρούβλια (23,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιανουάριο. Το κόστος αυξήθηκε 59% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 35%. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 5% από τον Μάρτιο.

«Η εποχή των απροσδόκητων κερδών από την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη Ρωσία έχει τελειώσει», δήλωσε στο CNN ο Janis Klug, ειδικός στην οικονομία της Ρωσίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας.

Πουλιά πετούν πάνω από κτίρια σε διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, Ρωσία, στις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Εν τω μεταξύ, το ρούβλι έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον περασμένο Απρίλιο. Η συναλλαγματική αδυναμία συνέβαλε στον υψηλό πληθωρισμό. Και οι περισσότερες επιχειρήσεις λένε ότι δεν μπορούν να διανοηθούν ανάπτυξη τώρα, δεδομένων των υψηλών επιπέδων οικονομικής αβεβαιότητας. Μια πρόσφατη μελέτη από ρωσική δεξαμενή σκέψης.

READ  Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Barrie Humphreys: Dame Edna Everage κωμικός

Αυτή η δυναμική βάζει την οικονομία της χώρας σε τροχιά κατάρρευσης. Και Θα αναγκάσουν τον Πούτιν να επιλέξει μεταξύ της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών και της επένδυσης σε κοινωνικά αγαθά όπως η στέγαση και η εκπαίδευση.

«Αυτή η χρονιά θα μπορούσε πραγματικά να είναι το βασικό τεστ», είπε ο Timothy Ash, συνεργάτης του Timothy Ash στο Πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας στο Chatham House, μια δεξαμενή σκέψης.

κράτημα

Σε μια προσπάθεια να φέρει τη Ρωσία υπό την κυριαρχία της, η Δύση χρησιμοποίησε την κυριαρχία της στο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα για να αποκαλύψει περισσότερα. 11.300 εμπόδια Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ήταν 300 δισ. δολάρια λόγω της εισβολής και του παγώματος. Την ίδια στιγμή, Περισσότερες από 1.000 εταιρείεςμέχρι και Bp (Bp) να κάνω McDonalds (MCD) Και Starbucks (Φύλο)Πολλοί αποχώρησαν από τη χώρα ή μείωσαν τις επιχειρήσεις, επικαλούμενοι την αντίθεση στον πόλεμο και τις νέες προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της κυβέρνησης, η οικονομική παραγωγή της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 2,1% πέρυσι. Όμως η επιτυχία ήταν μικρότερη από ό,τι αρχικά περίμεναν οι μετεωρολόγοι. Όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις, ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν συρρίκνωση 10%. ή 15%.

Ένας από τους λόγους για την απροσδόκητη κατάληψη της Ρωσίας Πιέστε προς την αυτάρκεια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν από την Ουκρανία το 2014. “Κάστρο της Ρωσίας” Κυβέρνηση Αύξηση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων Και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανάγκασαν τις τράπεζες να δημιουργήσουν τα αποθέματά τους. Δημιούργησε «βιωσιμότητα», είπε ο Ash στο Chatham House.

Η ταχεία παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια στο 20% μετά την εισβολή και εφάρμοσε νομισματικούς ελέγχους για να χαλιναγωγήσει το ρούβλι, ήταν επίσης μια σταθεροποιητική δύναμη. Χρειάζονταν εργοστάσια για να αυξηθεί η παραγωγή στρατιωτικών ειδών και να αντικατασταθούν τα προϊόντα που εισάγονταν από τη Δύση.

Αλλά η μεγαλύτερη υποστήριξη προήλθε από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τη συνεχιζόμενη δίψα του κόσμου για πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, κατάφερε να εκτρέψει τα βαρέλια που προορίζονταν για την Ευρώπη σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισήγαγε κατά μέσο όρο 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και προϊόντων πετρελαίου το 2021, αγόραζε 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

READ  Το UFC 299 Sean O'Malley κέρδισε τον Marlon Chito και διατήρησε τον τίτλο του bantamweight

«Πρόκειται για πρόβλημα φυσικών πόρων», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Αλεξανδρένκο. ένα γεγονός Τον περασμένο μήνα, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών φιλοξένησε μια ομάδα σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε παρακμή, αλλά «όχι κατάρρευση», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα του πετρελαίου της Ρωσίας

Στην πραγματικότητα, τα μέσα μηνιαία έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν 24% πέρυσι στα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον IEA. Ωστόσο, μια επανάληψη της παράστασης είναι απίθανη, παρουσιάζοντας όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις για τον Πούτιν.

Η τιμή του αργού πετρελαίου των Ουραλίων, του κύριου μείγματος της Ρωσίας, υποχώρησε κατά μέσο όρο στα 49,50 δολάρια τον Ιανουάριο μετά το εμπάργκο πετρελαίου της Ευρώπης — καθώς και Μια ομάδα επτά σειρών τιμών – τέθηκε σε ισχύ. Συγκριτικά, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς ήταν 82 $. Υποδηλώνει ότι οι πελάτες προτιμούν να επισκέπτονται την Ινδία και την Κίνα Μια μικρή ομάδα πρόθυμων αγοραστών διαπραγματεύεται τεράστιες εκπτώσεις. Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 2023 βασίζεται σε τιμές στα Ουράλια πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι.

Η εύρεση νέων αγοραστών για προϊόντα επεξεργασμένου πετρελαίου που υπόκεινται σε νέους περιορισμούς και ανώτατα όρια τιμών δεν θα είναι εύκολη. Η Κίνα και η Ινδία έχουν τα δικά τους δίκτυα διυλιστηρίων και θέλουν να αγοράσουν αργό πετρέλαιο, σημείωσε ο Ben McWilliams, σύμβουλος ενέργειας της Bruegel.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει κατακόρυφα από τη στιγμή που η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1.

Ένας μοτοσικλετιστής περνάει δίπλα από μια αποθήκη πετρελαίου στο Νέο Δελχί της Ινδίας, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας βασίζεται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το 45% του προϋπολογισμού της έως το 2021. Καθώς οι αμυντικές δαπάνες σχεδιάζεται να αυξηθούν, τα χαμηλότερα έσοδα σημαίνουν αναπόφευκτα συμβιβασμούς. Τα σχέδια δαπανών για το 2023, που οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών Μια κατηγορία που περιλαμβάνει στέγαση και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και δημόσιες υποδομές.

“Όποιοι ενεργειακοί πόροι αποκτηθούν, θα δαπανηθούν για στρατιωτικές ανάγκες”, δήλωσε η Gulnas Sharafudinova, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Ρωσίας στο King’s College του Λονδίνου.

Στην παρακμή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί μεταξύ 0,3% και 2,1% φέτος. Επόμενο. Ωστόσο, οποιαδήποτε προοπτική για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία συνεχίζεται.

READ  Η Τζίτζι Σον, η υποψήφια για την FCC του Μπάιντεν, αποχώρησε μετά από μια τρομακτική μάχη για λόμπι

«Το αν η οικονομία συρρικνωθεί ή επεκταθεί το 2023 θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στον πόλεμο», έγραψε η Τατιάνα Ορλόβα, οικονομολόγος στην Oxford Economics, σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τρίτη. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού που σχετίζονται με τη στρατολόγηση και τη μετανάστευση αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, σημείωσε.

Ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων πρόκειται να γίνει κρίση με την πάροδο του χρόνου. Το Bloomberg Economics αξιολογεί τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία Περικοπή 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων Εκτός Ρωσίας ΑΕΠ το 2026 σε σύγκριση με την προπολεμική τροχιά της χώρας.

Οι τομείς που εξαρτώνται από τις εισαγωγές θα επηρεαστούν ιδιαίτερα. Υπάρχουν εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η AvtoVas που κατασκευάζει το εμβληματικό Ladas Πάλεψε με τη σπανιότητα Κύρια εξαρτήματα και υλικά.

Ένας άνδρας μιλά στο τηλέφωνό του κοντά σε ένα κλειστό κατάστημα H&M στις 15 Δεκεμβρίου 2022 στη Μόσχα, Ρωσία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας έχει ήδη αποδυναμωθεί μετά από τέτοιες εταιρείες Volkswagen (VLKAF), Renault (RNLSY), Πέρασμα (φά) Και Nissan (NSANF) Σταμάτησαν την παραγωγή και ξεκίνησαν να πωλούν τα τοπικά περιουσιακά τους στοιχεία πέρυσι. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν αυξήσει την παρουσία τους, μέρος μιας ευρύτερης τάσης. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 63% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων.

Σε όλους τους τομείς, οι εταιρείες αγωνίζονται να σχεδιάσουν το μέλλον. Μια έρευνα του Νοεμβρίου σε περισσότερες από 1.000 ρωσικές επιχειρήσεις από το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάπτυξης Stolypin διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές σχεδιάζουν να διατηρήσουν την παραγωγή τους τα επόμενα δύο χρόνια και δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης. Η ομάδα είπε ότι αυτό συνέβαλε σε υψηλότερο κίνδυνο «παρατεταμένης στασιμότητας της ρωσικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τη Sharafudinova του King’s College του Λονδίνου, δεδομένης της ιδεολογικής δέσμευσης του Πούτιν να υποτάξει την Ουκρανία, είναι απίθανο να υποχωρήσει. Αλλά το πολεμικό του στήθος είναι “αναπόφευκτα, πιθανό να μειωθεί”, πρόσθεσε.

Η ιεράρχηση των στρατιωτικών δαπανών θα είχε κοινωνικό κόστος, με μια «αργή και υφέρπουσα» διάβρωση του βιοτικού επιπέδου, πρόσθεσε.

«Σε κανονικές εποχές, μπορεί να λέγαμε ότι οι άνθρωποι θα ήταν αντίθετοι», είπε η Σαραμπουτίνοβα. «Αλλά, φυσικά, δεν είναι φυσιολογικές εποχές».

– Clare Sebastian και Olesya Dmitrakova Έκθεση που συνέβαλε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *