Παραιτείται η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ – DW – 16/01/2023

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή της τη Δευτέρα από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εν μέσω εικασιών για το μέλλον της.

Ο Λάμπρεχτ χτυπήθηκε σκληρά από ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram από τους δρόμους του Βερολίνου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο οποίο προσπαθούσε να ξαναζήσει τις εμπειρίες του από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κόντεψε να πνιγεί από τον ήχο των πυροτεχνημάτων που έπεσαν γύρω του.

Μέλη της αντιπολίτευσης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) χαρακτήρισαν την είδηση ​​κωφή και τον προέτρεψαν να παραιτηθεί.

«Οι μήνες της προσοχής των μέσων ενημέρωσης στο πρόσωπό μου δεν επιτρέπουν την αντικειμενική αναφορά και συζήτηση για αποφάσεις πολιτικής ασφάλειας προς όφελος των στρατιωτικών και των γυναικών, της Μπούντεσβερ και των πολιτών της Γερμανίας», έγραψε ο Λάμπρεχτ σε δήλωση τη Δευτέρα.

Σκόουλς: Ο αντικαταστάτης θα ανακοινωθεί σύντομα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σκόουλς παρέμεινε πιστός στον Λάμπρεχτ μέχρι το τέλος, χαρακτηρίζοντάς τον «πρώτου κλάσης» τον Δεκέμβριο.

Ο Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε «σαφή ιδέα» για τα σχέδια για την αντικατάσταση του Λάμπρεχτ και θα γνωστοποιήσει σύντομα τις προθέσεις του, αλλά είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να το συζητήσουμε τη Δευτέρα. Επαίνεσε τον Λάμπρεχτ για το έργο του που προσπαθεί να φέρει μεταρρυθμίσεις σε ένα από τα πιο διαβόητα δύσκολα υπουργεία της Γερμανίας.

«Εργάστηκε επιμελώς για να απεγκλωβιστεί από πεπατημένα μονοπάτια δεκαετιών, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την εθνική ασφάλεια και την κρίσιμη ανάκαμψη που χρειαζόταν η Ουκρανία», είπε.

Δύσκολη χρονιά στην άμυνα

Η θητεία του Λάμπρεχτ ξεκίνησε δυσοίωνα, ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ήταν αβέβαιοι για την εμπειρία του και η χρονιά του στην εξουσία έγινε μια σειρά από μικρά σκάνδαλα. Ο Λάμπρεχτ έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές επικρίσεις για την απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να στείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Αλλά δεν βοήθησε που πήρε τον ενήλικο γιο του σε ένα επίσημο ταξίδι σε μια στρατιωτική μονάδα στη βόρεια Γερμανία με ένα ελικόπτερο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, συνεχίζοντας μαζί του διακοπές στο Silt.

Αλλά περισσότερο από οικογενειακά σκάνδαλα, η απώλεια της εμπιστοσύνης στις ένοπλες δυνάμεις έχει χαρακτηριστεί από διαρροές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες.

είπε μια πηγή Ποτήρι Το υπουργείο Άμυνας έπεσε σε «βαθύ λήθαργο» υπό την ηγεσία του Λάμπρεχτ αυτό το Σαββατοκύριακο. «Τελικά ο λόγος της παραίτησής του ήταν η απώλεια της απόλυτης εξουσίας του Υπουργείου Άμυνας», δήλωσε ο Ραφαέλ Λος, ειδικός στον τομέα της άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ECFR). «Ακόμα και αν συνέχιζε ως υπουργός, νομίζω ότι θα ήταν σε μεγάλο βαθμό χαμένη υπόθεση».

Ο Σολτς ελπίζει ότι ο νέος διορισμός του θα προσφέρει κάποια σταθερότητα στο υπουργείο. Μεταξύ των υποψηφίων που προτείνονται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο επί μακρόν υπουργός Εργασίας Χούμπερτους Χάιλ και η ειδική κοινοβουλευτική επίτροπος της Μπούντεσβερ, Εύα Χογκλ. Ένας διάδοχος από το SPD του Σκόουλς είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει την ισορροπία στο υπουργικό συμβούλιο που συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες για τον συνασπισμό. Η Scholz έχει υποσχεθεί να διατηρήσει την ισότητα των φύλων μεταξύ ανδρών και γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο της.

Μεγάλη δουλειά για τον αρχάριο

Όποιος και να είναι ο νέος υπουργός, πρέπει να πατήσουν στο έδαφος. Η πρώτη σειρά εργασιών ήταν να προετοιμαστούν για την «Ομάδα Συνδέσμου Ουκρανίας» της Παρασκευής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βάση της Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ραμστάιν της Δυτικής Γερμανίας.

READ  Η Βουλή ψήφισε να παραπέμψει το ψήφισμα για την αποβολή του Χόρχε Σάντος στην επιτροπή δεοντολογίας

Ο Scholz πιστεύει ότι η συνάντηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επαναφορά της πολιτικής της Γερμανίας για την Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί διεθνή πίεση μετά από μια ήττα στο ECFR.

«Αυτή η παραίτηση ανοίγει μια ευκαιρία στον Σολτς να αλλάξει την αφήγηση για τη στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία», είπε στη DW. «Αν ο Rammstein θέλει να δείξει περισσότερη ηγεσία πριν από τη συνάντηση στο αεροδρόμιο, νομίζω ότι αυτή η παραίτηση του δίνει την ευκαιρία να περιγράψει μια ιστορία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Όποιος κι αν είναι, ο γερμανός υπουργός Άμυνας θα έχει ελάχιστο λόγο σε βασικές αποφάσεις σχετικά με τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία, αλλά θα έχει πολλά να αντιμετωπίσει.

«Το ΝΑΤΟ έχει ήδη επιβαρύνει σημαντικά την Μπούντεσβερ όσον αφορά τις τρέχουσες αναπτύξεις», είπε ο Λάους. “Η επιχειρησιακή ταχύτητα και οι απαιτήσεις της Bundeswehr θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια και η επίτευξη αυτού θα είναι μια πρόκληση. Το καθήκον του επόμενου Υπουργού Άμυνας θα είναι να διαχειριστεί όλα αυτά χωρίς να χάσει την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων. , όπως η Christine Ο Λάμπρεχτ το έκανε».

Όσο είστε εδώ: Κάθε Τρίτη, οι συντάκτες της DW συγκεντρώνουν τι συμβαίνει στη γερμανική πολιτική και κοινωνία. Μπορείτε να εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Berlin Briefing εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *