Πληθωρισμός ΔΤΚ Φεβρουάριος 2023:

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες, παρέχοντας βασικό στοιχείο για το εάν η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% για τον μήνα, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 6%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. Και οι δύο μετρήσεις είναι σύμφωνες με τις εκτιμήσεις του Dow Jones.

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,5% τον Φεβρουάριο και 5,5% σε δωδεκάμηνη βάση. Η μηνιαία ένδειξη ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του 0,4%, αλλά το ετήσιο επίπεδο ήταν ευθυγραμμισμένο.

Οι αγορές ήταν ασταθείς μετά την κυκλοφορία, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να δείχνουν θετικό άνοιγμα.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους συνέβαλε στη διατήρηση του κεφαλαίου ΔΤΚ υπό έλεγχο. Ο κλάδος υποχώρησε 0,6% σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας την ετήσια αύξηση στο 5,2%. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,4% και 9,5% αντίστοιχα.

Τα έξοδα διαμονής, που αποτελούν το ένα τρίτο της στάθμισης του δείκτη, αυξήθηκαν κατά 0,8%, ανεβάζοντας το ετήσιο κέρδος στο 8,1%. Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν κυρίως τις σχετικές δαπάνες, όπως οι κατοικίες και τα ενοίκια, να επιβραδυνθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο ΔΤΚ μετρά ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών και είναι ένα από τα πολλά βασικά μέτρα που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα κατά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Η έκθεση του δείκτη τιμών παραγωγού της Τετάρτης θα είναι το τελευταίο σημείο δεδομένων σχετικά με τον πληθωρισμό που θα εξετάσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πριν από τη συνάντηση 21-22 Μαρτίου.

READ  Πώς εμφανίζεται ο δάγγειος πυρετός;

Μετά την κυκλοφορία, οι αγορές ανέμεναν ευρέως από την κεντρική τράπεζα να εγκρίνει άλλη μια αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο επιτόκιο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Ωστόσο, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα τις τελευταίες ημέρες τροφοδότησε τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να σηματοδοτήσει μια επικείμενη παύση των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς οι αξιωματούχοι παρατηρούν τον αντίκτυπο μιας σειράς αυστηρότερων μέτρων τον περασμένο χρόνο.

Οι αγορές το πρωί της Τρίτης τιμολόγησαν σε κορυφαίο, ή τερματικό, επιτόκιο περίπου 4,92%, που σημαίνει ότι η επερχόμενη αύξηση θα ήταν η τελευταία. Ωστόσο, η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είναι ασταθής και οι απροσδόκητα ισχυρές αναφορές για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανατίμηση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το κλίμα της αγοράς έχει αλλάξει δραματικά.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είπε σε δύο επιτροπές του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει. Αυτό οδήγησε σε ένα κύμα εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προσθέσει αύξηση 0,5 ποσοστιαίας μονάδας την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τις τελευταίες ημέρες άνοιξε το δρόμο για μια πιο συγκρατημένη άποψη της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό είναι έκτακτη είδηση. Ελέγξτε ξανά εδώ για ενημερώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *