Πρώτα στο CNN: Βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του Πενς στην Ιντιάνα


Βάσιγκτων
CNN

Ο δικηγόρος του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς βρήκε μια ντουζίνα έγγραφα με σήμανση διαβαθμισμένα στο σπίτι του Πενς στην Ιντιάνα την περασμένη εβδομάδα και παρέδωσε αυτά τα απόρρητα αρχεία στο FBI, είπαν στο CNN πολλές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το FBI και το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης άρχισαν να εξετάζουν τα έγγραφα και πώς κατέληξαν στο σπίτι του Πενς στην Ιντιάνα.

Πηγές είπαν ότι τα απόρρητα έγγραφα ανακαλύφθηκαν στο νέο σπίτι του Πενς στο Κάρμελ της Ιντιάνα, από τον δικηγόρο του Πενς μετά από αποκαλύψεις για απόρρητο υλικό που βρέθηκε στο ιδιωτικό γραφείο και το σπίτι του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η ανακάλυψη έρχεται αφού ο Πενς είπε επανειλημμένα ότι δεν έχει απόρρητα έγγραφα.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι αφορούν τα έγγραφα ή ποια είναι η ευαισθησία ή η διαβάθμισή τους. Η ομάδα του Πενς σχεδιάζει να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο την Τρίτη.

Ο Πενς ζήτησε από τον δικηγόρο του να ερευνήσει το σπίτι του με μεγάλη προσοχή και ο δικηγόρος άρχισε να εξετάζει τέσσερα κουτιά που ήταν αποθηκευμένα στο σπίτι του Πενς την περασμένη εβδομάδα, βρίσκοντας έναν μικρό αριθμό εγγράφων με απόρρητη ταυτότητα, ανέφεραν οι πηγές.

Ο δικηγόρος του Πενς ειδοποίησε αμέσως τα Εθνικά Αρχεία, ανέφεραν οι πηγές. Με τη σειρά του, το αρχείο ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος του Πενς είπε στο CNN ότι το FBI ζήτησε έγγραφα με απόρρητες ταυτότητες εκείνο το βράδυ και ότι ο Πενς συμφώνησε. Πράκτορες από το γραφείο του FBI στην Ινδιανάπολη πήραν έγγραφα από το σπίτι του Πενς, είπε ο δικηγόρος.

Τη Δευτέρα, η νομική ομάδα του Πενς μετέφερε τα κουτιά στην Ουάσιγκτον και παρέδωσε το υπόλοιπο υλικό στα Αρχεία για εξέταση σύμφωνα με τον Νόμο για τα Προεδρικά Μητρώα.

READ  Ντόναλντ Τραμπ: Ο πρώην Πρόεδρος κατηγορείται από το Μεγάλο Ενόρκο του Μανχάταν

Σε επιστολή προς τα Εθνικά Αρχεία που έλαβε το CNN, ο Γκρεγκ Τζέικομπς, εκπρόσωπος του Πενς για τα αρχεία, έγραψε ότι «ένας μικρός αριθμός εγγράφων με απόρρητη ταυτότητα» εγκλωβίστηκαν κατά λάθος και μεταφέρθηκαν στο σπίτι του αντιπροέδρου.

«Ο αντιπρόεδρος Πενς δεν γνώριζε την παρουσία ευαίσθητων ή διαβαθμισμένων εγγράφων στην ιδιωτική του κατοικία», έγραψε ο Τζέικομπς. «Ο αντιπρόεδρος Πενς κατανοεί τη σημασία της προστασίας ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών και είναι έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστεί πλήρως με τα Εθνικά Αρχεία και κάθε κατάλληλη έρευνα».

Το διαβαθμισμένο υλικό αποθηκεύτηκε σε κουτιά που πήγαν πρώτα στο προσωρινό σπίτι του Πενς στη Βιρτζίνια πριν μεταφερθεί στην Ιντιάνα, σύμφωνα με πηγές. Τα κουτιά δεν βρίσκονταν σε ασφαλή περιοχή, αλλά αφού βρέθηκαν τα απόρρητα έγγραφα, τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο που βρισκόταν στο σπίτι, ανέφεραν πηγές.

Ερευνήθηκε επίσης το γραφείο του Πενς στην Ουάσινγκτον, είπε ο δικηγόρος του Πενς, και δεν βρέθηκε κανένα υλικό ή άλλο αρχείο που να ταξινομείται βάσει του νόμου περί προεδρικών αρχείων.

Τα νέα για τον Πενς έρχονται εν μέσω ερευνών ειδικού εισαγγελέα για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων τόσο από τον Μπάιντεν όσο και από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω εικασιών ότι ο Πενς ετοιμάζεται να διεκδικήσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία το 2024.

Από τότε που το FBI ερεύνησε το σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα τον Αύγουστο με ένταλμα έρευνας για απόρρητο υλικό, ο Πενς είπε ότι δεν κατείχε κανένα απόρρητο υλικό μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του. «Όχι, δεν ξέρω», είπε στο Associated Press τον Αύγουστο.

READ  Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί στην Ευρώπη καθώς ο καύσωνας φέρνει προειδοποιήσεις για την υγεία

Τον Νοέμβριο, ο Πενς ρωτήθηκε από το ABC News εάν είχε πάρει απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο στο σπίτι του στην Ιντιάνα.

«Δεν το έκανα», απάντησε ο Πενς.

«Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φυλάσσονται απόρρητα έγγραφα, ειδικά αν βρίσκονται σε μη ασφαλή περιοχή», συνέχισε ο Πενς. «Αλλά θα σας πω ότι πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα από το να εκτελεστεί ένα ένταλμα έρευνας στην ιδιωτική κατοικία του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ενώ το γραφείο του αντιπροέδρου του Πενς έκανε τυπικά μια αυστηρή δουλειά διαλογής και παράδοσης οποιουδήποτε απόρρητου υλικού και μη ταξινομημένου υλικού βάσει του νόμου περί προεδρικών αρχείων όταν αυτός άφησε τη θέση του, φαίνεται ότι αυτά τα απόρρητα έγγραφα μπήκαν ακούσια στη διαδικασία. Πηγές είπαν στο CNN ότι τα αντικείμενα συσκευάστηκαν χωριστά από την κατοικία του αντιπροέδρου μαζί με τα προσωπικά χαρτιά του Πενς.

Η κατοικία του Αντιπροέδρου στο Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον διαθέτει μια ασφαλή εγκατάσταση που χειρίζεται απόρρητο υλικό μαζί με άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, και είναι σύνηθες ο Αντιπρόεδρος να έχει διαβαθμισμένα έγγραφα για έλεγχο.

Μερικά από τα κουτιά συσκευάστηκαν από την κατοικία του αντιπροέδρου και μερικά ήρθαν από τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων της τελευταίας στιγμής που δεν ακολουθούσαν τη διαδικασία που έκαναν τα υπόλοιπα έγγραφα του Πενς.

Απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στην κατοικία του Πενς, την τρίτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που είχε ακατάλληλο απόρρητο υλικό μετά την αποχώρησή του από το γραφείο του προέδρου ή του αντιπροέδρου. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ ερευνώνται τώρα από ξεχωριστούς ειδικούς εισαγγελείς για τον χειρισμό απόρρητου υλικού.

READ  Το φινάλε της διαδοχής σηματοδότησε την υψηλή τηλεθέαση της νέας σειράς με 2,9 εκατομμύρια θεατές - Deadline

Πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία λένε ότι η ανακάλυψη απόρρητων εγγράφων από τον Πενς μετά τις διαμάχες Τραμπ και Μπάιντεν υποδηλώνει ένα πιο επίσημο πρόβλημα με τον Νόμο για τα Προεδρικά Μητρώα, που είναι απόρρητο υλικό που πρέπει να παραδοθεί στα Εθνικά Αρχεία. Διοικητική απόφαση.

Την Παρασκευή, το FBI ερεύνησε το σπίτι του Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον για πρόσθετο απόρρητο υλικό, βρίσκοντας έξι πρόσθετα αντικείμενα χωρίς προηγούμενο στο σπίτι ενός εν ενεργεία προέδρου. Η έρευνα ακολουθεί την ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων στο ιδιωτικό γραφείο του Μπάιντεν τον Νοέμβριο και την ανακάλυψη απόρρητου υλικού από τους δικηγόρους του Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον.

Οι δικηγόροι του Μπάιντεν λένε ότι συνεργάζονται πλήρως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από την έρευνα του Τραμπ.

Το FBI έλαβε ένταλμα έρευνας για να ερευνήσει το θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ τον Αύγουστο. Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές ανέλαβαν αυτή την ενέργεια επειδή πίστευαν ότι ο Τραμπ δεν είχε παραδώσει όλο το απόρρητο υλικό παρά την κλήτευση και ότι τα αρχεία στο Μαρ-α-Λάγκο μετακινούνταν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πενς είπε στον Λάρι Κάντλοου σε μια συνέντευξη στο Fox Business ότι έλαβε την καθημερινή ενημέρωση του προέδρου στην κατοικία του αντιπροέδρου.

“Θα σηκωθώ νωρίς. Θα πάω στο ασφαλές μέρος όπου ο στρατιωτικός μου βοηθός θα βάλει αυτά τα απόρρητα υλικά. Θα τα βγάλω και θα τα εξετάσω”, είπε ο Πενς. Θα το επιστρέψω. Μπήκαν σε αυτό που συνήθως λέγεται καμμένη πίτα. Ο στρατιωτικός βοηθός συλλέγει και καταστρέφει αυτό το απόρρητο υλικό — το ίδιο ισχύει και για τα πράγματα που παίρνω στον Λευκό Οίκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *