Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει ότι απέκρουσε μια μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία

  • Του George Wright στο Λονδίνο και James Waterhouse στο Κίεβο
  • BBC News

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Η Ουκρανία σχεδιάζει αντεπίθεση εδώ και μήνες

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε μια μεγάλη επίθεση της Ουκρανίας στο Ντόνετσκ, λέγοντας ότι σκότωσε 250 στρατιώτες και κατέστρεψε 16 τεθωρακισμένα οχήματα.

Το βίντεο, για το οποίο η Ρωσία λέει ότι είναι πόλεμος, φαίνεται να δείχνει στρατιωτικά οχήματα να εισέρχονται σε χωράφια κάτω από ισχυρά πυρά.

Ο ισχυρισμός της Ρωσίας δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τη Δευτέρα, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για μεγάλη επίθεση στην περιοχή.

«Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και δεν σχολιάζουμε κανενός είδους πλαστά», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Η ουκρανική αντεπίθεση αναμενόταν από καιρό, αλλά το Κίεβο είχε προηγουμένως δηλώσει ότι δεν μπορούσε να προειδοποιήσει την εκτόξευση της.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» χρησιμοποιώντας έξι μηχανοκίνητα τάγματα και δύο τάγματα αρμάτων μάχης στην περιοχή του Ντόνετσκ την Κυριακή, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να διαπεράσουν τις ρωσικές άμυνες, τις οποίες το Κίεβο έβλεπε ως το πιο ευάλωτο μέρος της πρώτης γραμμής – αλλά «δεν πέτυχε τα καθήκοντά του, δεν τα κατάφερε», ανέφερε.

πηγή εικόνας, Υπηρεσία Τύπου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

λεζάντα εικόνας,

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ουκρανικό στρατό δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι ένα στρατιωτικό όχημα προς την κατεύθυνση του Πακμούτ

Εάν τα πλάνα τεθωρακισμένων οχημάτων που δέχονται ισχυρά πυρά είναι αληθινά, αντικατοπτρίζουν τη σκληρή αντίσταση που θα αντιμετωπίσουν οι ουκρανικές δυνάμεις καθώς προσπαθούν να απελευθερώσουν περισσότερα εδάφη.

READ  Ενημερώσεις για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης Αφρικανών ηγετών

Αν δεν είναι αυτό που φαίνεται, είναι η προσπάθεια της Μόσχας να πάρει τον έλεγχο της ιστορίας.

Έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις ειδήσεις της Ουκρανίας σχετικά με το πότε και πώς θα μπορούσε να λάβει χώρα η πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή τους.

Το πρωί της Δευτέρας, ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε σε τηλεγράφημα ότι η Ρωσία «εντείνει τις πληροφορίες και τις ψυχολογικές της επιχειρήσεις» σχετικά με τις ενέργειες της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία σχεδιάζει αντεπίθεση εδώ και μήνες. Όμως ήθελε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να εκπαιδεύσει στρατεύματα και να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από δυτικούς συμμάχους.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν προειδοποιήσει ενάντια στις δημόσιες εικασίες για την επίθεση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον εχθρό.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας είπε: “Τα σχέδια είναι ειρηνικά. Δεν θα υπάρξει ανακοίνωση στην αρχή. Πλάνα έδειξαν μασκοφόρους και ένοπλους στρατιώτες να κρατούν τα δάχτυλά τους στα χείλη τους.

Θα χρειαστεί χρόνος για να πετύχει η Ουκρανία τον στόχο της να απελευθερώσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία πριν από εννέα χρόνια.

Η Μόσχα είχε χρόνο να προετοιμαστεί. Εάν η Ουκρανία μπορέσει να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση, θα χρειαστεί λίγος χρόνος.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο διακυβεύεται πολλά γιατί πρέπει να δείξει στον λαό της Ουκρανίας – και στους δυτικούς συμμάχους της – ότι μπορεί να σπάσει τις ρωσικές γραμμές, να τερματίσει το αποτελεσματικό στρατιωτικό αδιέξοδο και να ανακαταλάβει μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς της.

Η δήλωση περιγράφηκε από τη Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας (FRL) ως κοινή δήλωση με το Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα (RDK).

Και οι δύο ομάδες θέλουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντιτίθενται στην πλήρη εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Κλάτκοφ, είπε ότι οι στρατιώτες συμφώνησαν να συναντήσουν τους απαγωγείς τους αν ήταν ζωντανοί. Αλλά οι μαχητές είπαν αργότερα ότι ο κυβερνήτης δεν είχε το θάρρος να τους συναντήσει και ότι θα παρέδιδαν τους αιχμαλώτους στην Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για πρόσφατες επιθέσεις στις συνοριακές της περιοχές, αλλά το Κίεβο δεν έχει έρθει σε άμεση επαφή.

Ένα εργοστάσιο ενέργειας έπιασε φωτιά μετά από επίθεση με drone το πρωί της Δευτέρας, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Μπέλγκοροντ.

Ο κυβερνήτης Vladislav Shabsha είπε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπεσαν σε μεγάλο δρόμο στην περιοχή Kaluga της Ρωσίας – που συνορεύει με τις νότιες συνοικίες γύρω από τη Μόσχα. Ο κ. Shabsha είπε ότι δεν υπήρξε έκρηξη και η περιοχή έχει πλέον αποκλειστεί.

Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση οποιασδήποτε επίθεσης, αλλά η Μόσχα λέει ότι η περιοχή του Μπέλγκοροντ είναι τακτικός στόχος επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *