Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο King επαινεί το «θάρρος» της Ουκρανίας στην επέτειο

  • Της Ρέιτσελ Ράσελ
  • BBC News

Σε ένα μήνυμα για την πρώτη επέτειο της εισβολής, ο βασιλιάς Κάρολος καταδίκασε την “πλήρης κλίμακα επίθεση” της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επαίνεσε το «αξιοπρόσεκτο θάρρος και την ανθεκτικότητα» του ουκρανικού λαού μετά από χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στη σύγκρουση.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11:00 GMT.

Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak θα προτρέψει αργότερα τους συμμάχους να «προχωρήσουν γρήγορα» στον οπλισμό της Ουκρανίας στη σύνοδο της G7.

Θα φιλοξενήσει ουκρανικά στρατεύματα σε μια συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Άλλοι Βρετανοί πολιτικοί ηγέτες θα τιμήσουν επίσης την επέτειο του πολέμου, με τον Σερ Κιρ Στάρμερ των Εργατικών να καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να «διπλασιάσει» την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Στο μήνυμά του, Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος αναγνώρισε την αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων με την Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είπε ότι ήταν “σπαραξικάρδια”.Για να δουν ότι «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Είπε: «Ο κόσμος παρακολουθεί με τρόμο όλα τα περιττά δεινά που προκαλούνται στους Ουκρανούς, πολλούς από τους οποίους χαίρομαι πολύ που συναντώ στην Αγγλία και, μάλιστα, σε όλο τον κόσμο, από τη Ρουμανία μέχρι τον Καναδά».

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος συνάντησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskot στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η αλληλεγγύη από όλο τον κόσμο μπορεί να φέρει όχι μόνο πρακτική βοήθεια αλλά και τη δύναμη της γνώσης ότι μαζί είμαστε ενωμένοι. “

READ  Ο Dow Jones πέφτει μπροστά από τα λεπτά της Fed. Meta σχέδιο για την κυκλοφορία του «Twitter Killer» | Investor Business Daily

Σε μια αγρυπνία το απόγευμα της Πέμπτης, ένα πλήθος άκουσε μια συγκινητική ανάγνωση του ουκρανικού ποιήματος Take Only Is Most Is Most Only της ηθοποιού Dame Helen Mirren.

Και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας επαίνεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες ως «τους πιο γενναίους από τους γενναίους».

Η σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχει σκοτώσει ή τραυματίσει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες από κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Χιλιάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους καθώς περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες ή εκτοπίστηκαν εντός της Ουκρανίας.

Η Ρίτα και τα τέσσερα παιδιά της ήταν μεταξύ εκείνων που τράπηκαν σε φυγή κατά τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης. Τώρα ζουν στην Αγγλία με τον Βρετανό σύντροφο της Ρίτας Άντι.

Είπε στο Newsnight του BBC Two ότι «δεν μπορεί να ξεχάσει» τον «φρικτό ήχο, αυτόν τον πανικό, αυτόν τον φόβο» όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν.

Η Ρίτα είπε ότι η καρδιά της «πονάει» αφού είδε πώς άλλαξαν τμήματα της Ουκρανίας μετά από 12 μήνες σύγκρουσης.

«Η χώρα βρίσκεται σε αγωνία», είπε. «Ξέρω πώς είναι η χώρα μου και πώς μπορεί να είναι, ξέρω πόσο όμορφη είναι. Τώρα είναι διαφορετικά [but] Μπορεί να επιστρέψει σε αυτό το όμορφο μέρος.

“Μπορώ να δω το καλοκαίρι – κάνει ζέστη, είναι πράσινο. Έτσι βλέπω την Ουκρανία – πολλά πράσινα δέντρα με πολλά λουλούδια … με πολλά χαμόγελα και δάκρυα χαράς στα πρόσωπα των ανθρώπων.”

λεζάντα εικόνας,

Αφού εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, η Ρίτα επέστρεψε στην Ουκρανία

Μιλώντας στο τμήμα Think Day του BBC Radio 4, ο Justin Welby είπε: “Πρέπει να υπάρξει ένα μέλλον με δίκαιη και διαρκή ειρήνη – μια ελεύθερη και ασφαλής Ουκρανία – και την έναρξη μιας μακροχρόνιας διαδικασίας θεραπείας και συμφιλίωσης”.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σε είδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς είπε σοφά ότι οι απαγορεύσεις έχουν επεκταθεί σε πολλά άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων αεροσκαφών, ραδιοεξοπλισμού και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Ανώτατα στελέχη της Rosatom, της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας, καθώς και αφεντικά δύο από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες της Ρωσίας και τεσσάρων τραπεζών θα αντιμετωπίσουν επίσης κυρώσεις.

Η Ουκρανία παροτρύνει τους δυτικούς υποστηρικτές της να εντείνουν την υποστήριξη, καθώς η Ρωσία κινητοποιείται ενόψει μιας αναμενόμενης εαρινής επίθεσης.

τίτλος βίντεο,

ΔΕΙΤΕ: Η παθιασμένη Helen Mirren διαβάζει ποίηση για την Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ευρωπαϊκής περιοδείας, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ενίσχυσε τις εκκλήσεις του να προμηθεύσει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στη Δύση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπαιδεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις για να πετάξουν αεροσκάφη των προτύπων του ΝΑΤΟ Αλλά σε αντίθεση με άλλες δυτικές χώρες, δεν έχει ακόμη προσφέρει αεροσκάφη, υποδηλώνοντας ότι παραμένει μια μακροπρόθεσμη επιλογή.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «πολύ χαρούμενο» να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη στους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να μπορέσουν να απελευθερώσουν αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία. Είπε ότι χρησιμοποιούνταν ήδη από το Κίεβο και ήταν ένας πιο γρήγορος τρόπος για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας από την παροχή British Typhoons.

Είπε στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4: “Είναι σίγουρα δεδομένο, ας το πούμε έτσι. Εάν μια χώρα μας πλησιάσει και πει ότι θέλουμε να το κάνουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χαρεί να συγκρατηθεί ή πραγματικά να καλύψει. Επιπλέον ανάπτυξη του αεροσκάφους μας για αστυνομία και επιπλέον ασφάλεια κ.λπ.».

«Αυτό συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους οκτώ ή εννέα μήνες», πρόσθεσε ο κ. Wallace.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Ο Rishi Sunak φιλοξένησε τον Ουκρανό Volodymyr Zelenskyi κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης των ηγετών της ομάδας των προηγμένων οικονομιών της G7, ο κ. Σουνάκ αναμένεται να πει ότι μια επιτάχυνση υπέρ της Ουκρανίας θα ήταν «αυτό που θα χρειαζόταν για να αλλάξει η νοοτροπία του Πούτιν».

«Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας τώρα», προσθέτει. «Αντί για μια σταδιακή προσέγγιση, πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα με πυροβολικό, τεθωρακισμένα και αεράμυνα».

Αναμένεται να υποστηρίξει την προμήθεια της Ουκρανίας με «όπλα μεγάλου βεληνεκούς» για να διαταράξει την ικανότητα της Ρωσίας να στοχεύει τις υποδομές της Ουκρανίας, όπως υποσχέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Άλλοι ανώτεροι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλαν μηνύματα στην Ουκρανία για την επέτειο του πολέμου:

  • Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην πρωθυπουργός που ήταν στην εξουσία όταν εισέβαλε η Ρωσία, κάλεσε ξανά για όπλα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να «τελειώσει τη δουλειά».
  • Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Sir Ed Davy, απέτισε φόρο τιμής στις «φανταστικές πράξεις ηρωισμού στην Ουκρανία» και είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «σταθεί αλληλέγγυο με την Ουκρανία μέχρι να κερδίσει».
  • Ο αρχηγός του SNP και πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ευχήθηκε «γρήγορη νίκη στην Ουκρανία» σε επιστολή του προς τους Ουκρανούς στη Σκωτία για να τιμήσουν την επέτειο.

Πρόσθετη αναφορά από τον Paul Seddon.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *