Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται «αυστηρή παρακολούθηση» της βοήθειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν την Τρίτη να παρακολουθούν αυστηρά τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια.

Ενώ η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν είχε στοιχεία για κατάχρηση δυτικών κονδυλίων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «αυστηρή παρακολούθηση» για να διασφαλιστεί ότι η αμερικανική βοήθεια δεν θα εκτραπεί.

Αρκετοί ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι απολύθηκαν την Τρίτη μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε ακατάλληλες πληρωμές σε υφυπουργούς και υπερπληρωμή για στρατιωτικές συμβάσεις.

Συνολικά πέντε περιφερειάρχες, τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί και δύο επικεφαλής κυβερνητικών υπηρεσιών αποχώρησαν από τις θέσεις τους, μαζί με τον αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης και τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα.

Στη νυχτερινή του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε ότι είναι «αναγκαίο» να διατηρηθεί «μια ισχυρή θέση», ενώ ο Price το χαιρέτησε ως «γρήγορο» και «ουσιώδες».

Ωστόσο, το σκάνδαλο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο, καθώς αναζητά ολοένα αυξανόμενη υποστήριξη από τη Δύση και αντιμετωπίζει τις ρωσικές προόδους στα ανατολικά.

Το σκάνδαλο θα μπορούσε να μειώσει τον ενθουσιασμό της Δύσης για την ουκρανική κυβέρνηση, ένα ασταθές καθεστώς με μακρά ιστορία.

Το Σαββατοκύριακο, η αστυνομία κατά της διαφθοράς συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών ως ύποπτο ότι έλαβε δωροδοκία 367.000 ευρώ για να αγοράσει υπερτιμημένες γεννήτριες, μια κατηγορία που αρνείται.

Έρχεται καθώς το ουκρανικό κοινό υπομένει παρατεταμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω ρωσικών χτυπημάτων που ακρωτηριάζουν την ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Εν τω μεταξύ, έρευνα ουκρανικής εφημερίδας ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Άμυνας είχε υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια τροφίμων στα στρατεύματα της πρώτης γραμμής σε «δύο έως τρεις» φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη τιμή.

READ  Οι τελευταίοι εναπομείναντες κομάντος της D-Day της Γαλλίας συμμετείχαν στην επέτειο της απόβασης στην παραλία

Σύμφωνα με αναλυτές, οι παραιτήσεις υψηλού επιπέδου δείχνουν ότι η διαφθορά δεν είναι μόνο εγκληματική αλλά και πολιτική ευθύνη.

«Είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς έχουν δημιουργηθεί οι θεσμοί και η καταπολέμηση της διαφθοράς και οι έλεγχοι και ισορροπίες [2014 Maidan] Μια επανάσταση αξιοπρέπειας λειτουργεί, παρόλο που διεξάγεται πόλεμος πλήρους κλίμακας», είπε στο Euronews η Κατερίνα Ρισένκο της ΜΚΟ κατά της διαφθοράς Transparency International Ukraine.

«Αλλά το τελικό μέρος αυτών των υποθέσεων είναι ότι αυτές οι υποθέσεις πρέπει να εκδικαστούν στο μέγιστο βαθμό του νόμου από την εισαγγελία, το ανακριτικό όργανο και τα δικαστήρια», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το οποίο φέρεται να υπέγραψε συμβόλαια υψηλών τιμών αξίας 320 εκατομμυρίων ευρώ, είπε ότι οι παραιτήσεις θα βοηθήσουν «να προστατευθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των διεθνών εταίρων».

Την Κυριακή, απέρριψε τους ισχυρισμούς ως “ψευδείς πληροφορίες”, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να βλάψουν “τα συμφέροντα της ασφάλειας σε μια ειδική περίοδο”.

Τον Ιανουάριο, ο ηγέτης της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας κατήγγειλε τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία ως «σύστημα ξεπλύματος χρήματος».

“Βλέπω ότι κάποιοι ανησυχούν για την ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία. Μην ανησυχείτε! Αυτό είναι ένα λειτουργικό πρόγραμμα ξεπλύματος χρήματος. Οι δυτικές και ουκρανικές αρχές θα υπεξαιρέσουν αυτά τα κεφάλαια και περισσότερο από το 15% της συνολικής βοήθειας δεν θα φτάσει στα χαρακώματα », έγραψε ο Ραμζάν Καντίροφ στο Telegram.

Δεν υπάρχουν στοιχεία από έναν πιστό σύμμαχο του Πούτιν για αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Ζελένσκι εξελέγη το 2019 με την υπόσχεση για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της οικονομίας.

READ  Ο Paul Skeens επιλέχτηκε από τους Pirates του Πίτσμπουργκ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Ουκρανίας, απέλυσε πολλούς υπουργούς και αξιωματούχους καθώς πολεμούσε την επιρροή ισχυρών προσωπικοτήτων στη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *