Συνθήκη Ωκεανού: Ιστορική Συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από δεκαετίες συνομιλιών

  • Από την Esme Stallard
  • Ανταποκριτής για το κλίμα και την επιστήμη, BBC News

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

Μετά από 10 χρόνια διαπραγματεύσεων, οι χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την προστασία των ωκεανών του κόσμου.

Η Συμφωνία Ανοιχτής Θάλασσας προβλέπει ότι το 30% των ωκεανών θα γίνουν προστατευόμενες περιοχές έως το 2030, με στόχο την προστασία και την αποκατάσταση της θαλάσσιας φύσης.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου μετά από 38 ώρες διαπραγματεύσεων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και χρόνια από διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση και τα αλιευτικά δικαιώματα.

Η τελευταία διεθνής συνθήκη για την ασφάλεια στη θάλασσα υπογράφηκε πριν από 40 χρόνια το 1982 – η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτή η συνθήκη καθιέρωσε μια περιοχή γνωστή ως ανοιχτή θάλασσα — όπου όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αλιεύουν, να πλοηγούν και να ερευνούν — αλλά μόνο το 1,2% αυτών των υδάτων προστατεύεται.

Τα θαλάσσια είδη που ζουν έξω από αυτές τις προστατευόμενες περιοχές απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση και τη ναυτιλία.

Αυτές οι νέες προστατευόμενες περιοχές που καθιερώνονται στη συνθήκη θα επιβάλλουν όρια στο πόσο ψάρεμα μπορεί να πραγματοποιηθεί, στις διαδρομές των ναυτιλιακών λωρίδων και στις εξερευνητικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη βαθέων υδάτων – όταν εξορύσσονται ορυκτά από βυθό ωκεανού 200 μέτρων ή περισσότερο.

Περιβαλλοντικές ομάδες είναι προβληματισμένοι Οι διαδικασίες εξόρυξης μπορεί να διαταράξουν τις περιοχές αναπαραγωγής ζώων, να δημιουργήσουν ηχορύπανση και να είναι τοξικές για τη θαλάσσια ζωή.

READ  Η απεργία της SAG ήταν επικείμενη αφού οι ηθοποιοί απέτυχαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τα στούντιο AMPTP

Η Διεθνής Ναυτιλιακή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την αδειοδότηση, είπε στο BBC ότι «οποιεσδήποτε μελλοντικές επιχειρήσεις στα βαθιά θαλάσσια βάθη θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και επίβλεψη για να διασφαλιστεί ότι θα εκτελούνται με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο».

πηγή εικόνας, Alexis Rosenfeld/Getty Images

λεζάντα εικόνας,

Οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως ο φαλαινοκαρχαρίας – το μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι –

ΟΗΕ για τους Ωκεανούς Η πρέσβης Ρένα Λι απείλησε να αποδεσμευτεί κατά καιρούς μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Η Minna Epps, διευθύντρια της IUCN Ocean Group, είπε ότι η κοινή χρήση θαλάσσιων γενετικών πόρων ήταν ένα βασικό ζήτημα.

Οι θαλάσσιοι γενετικοί πόροι είναι το βιολογικό υλικό των φυτών και των ζώων στον ωκεανό που μπορεί να προσφέρει οφέλη στην κοινωνία, όπως φάρμακα, βιομηχανικές διεργασίες και τρόφιμα.

Οι πλούσιες χώρες έχουν επί του παρόντος τους πόρους και τη χρηματοδότηση για να εξερευνήσουν τα βαθιά νερά, αλλά οι φτωχές χώρες θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα οφέλη που βρίσκουν θα μοιράζονται εξίσου.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Τα θαλάσσια σφουγγάρια έχουν παράσχει βασικά συστατικά για τη θεραπεία του HIV και του καρκίνου

Ο Δρ Robert Plasiak, θαλάσσιος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, λέει ότι κανείς δεν ξέρει πόσο αξίζουν οι θαλάσσιοι πόροι, επομένως η πρόκληση είναι πώς μπορούν να διαιρεθούν.

Είπε: “Αν φανταστείτε μια μεγάλη, υψηλής ευκρίνειας, τηλεόραση ευρείας οθόνης, με τρία ή τέσσερα pixel σε αυτή τη γιγαντιαία οθόνη να λειτουργεί, αυτή είναι η γνώση μας για τη βαθιά θάλασσα. Έτσι έχουμε καταγράψει περίπου 230.000 είδη στον ωκεανό, αλλά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια.»

READ  Μετοχές, δεδομένα, νέα και κέρδη

Προτού οι χώρες πρέπει να συναντηθούν ξανά για να εγκρίνουν τη συμφωνία, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Η Λιζ Κούραν, διευθύντρια της επιτροπής διαχείρισης θαλάσσιων μεταφορών Pews Trust, δήλωσε στο BBC: «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τεθεί σε ισχύ. Οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν με αυτό. [legally adopt it] Για να το ενισχύσουμε. Τότε θα πρέπει να συσταθούν αρκετοί θεσμικοί φορείς όπως η Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *