Σχολεία του Λος Άντζελες και 30.000 εργαζόμενοι κατέληξαν σε δοκιμαστική συμφωνία μετά την απεργία

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ — Το συνδικάτο που εκπροσωπεί 30.000 εκπαιδευτικούς εργαζομένους κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία με την Unified School District του Λος Άντζελες την Παρασκευή μετά από μια τριήμερη απεργία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που έκλεισε εκατοντάδες πανεπιστημιουπόλεις και ακύρωσε τα μαθήματα για 422.000 μαθητές.

Το τοπικό 99 της Διεθνούς Ένωσης Υπαλλήλων Υπηρεσιών, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους υποστήριξης στην περιφέρεια, είπε ότι το Los Angeles Unified, η δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια του έθνους, ανταποκρίθηκε στις βασικές απαιτήσεις του, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης μισθού κατά 30%. Το συμβόλαιο πρέπει ακόμη να ψηφιστεί από το πλήρες σωματείο.

Η δήμαρχος Karen Bass ανακοίνωσε τη συμφωνία την Παρασκευή στο Δημαρχείο με τον Max Arias, εκτελεστικό διευθυντή της Local 99, και τον District Superintendent Alberto Carvalho.

«Είμαι ευγνώμων που βρήκα μια συμφωνία για να προχωρήσουμε σήμερα», είπε ο δήμαρχος Bass, «Αυτή είναι η αρχή μιας νέας σχέσης που πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη LAUSD και ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές τα επόμενα χρόνια .”

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, το συνδικάτο υποστήριξε ότι πολλά από τα μέλη του έπαιρναν κάτι περισσότερο από τον κατώτατο μισθό και πάλευαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στη Νότια Καλιφόρνια με υψηλό κόστος.

Τοπικά 99 μέλη —κηπουροί, οδηγοί λεωφορείων, εργαζόμενοι σε καφετέρια και βοηθοί ειδικής εκπαίδευσης— εντάχθηκαν στην Ένωση Δασκάλων του Λος Άντζελες, η οποία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται το δικό της συμβόλαιο, και ζήτησε από τα 35.000 μέλη της να αποχωρήσουν σε ένδειξη αλληλεγγύης. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι 65.000 σχολικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην απεργία.

Η απεργία που ξεκίνησε την Τρίτη περιορίστηκε σε τρεις ημέρες, προτού το Local 99 συμφωνήσει σε μια δοκιμαστική σύμβαση και τα σχολεία είχαν ήδη ανοίξει ξανά το πρωί της Παρασκευής.

Τοπικά 99 μέλη Εργάστηκε χωρίς σύμβαση από 1 Ιουλίου 2020. Η νέα σύμβαση τους δίνει μια σειρά αναδρομικών αυξήσεων στους μισθούς και διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τη σχολική περιφέρεια.

Ο κατώτατος μισθός θα οριστεί στα 22,52 δολάρια την ώρα και οι εργαζόμενοι που εργάζονται έως τις 30 Ιουνίου 2021 θα λάβουν εφάπαξ μπόνους 1.000 δολαρίων, ανέφερε η περιφέρεια. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα ταμείο εκπαίδευσης και εξέλιξης σταδιοδρομίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων για μέλη των συνδικάτων.

Κύριος. Ο Άριας είπε ότι οι μισθοί των μελών του θα αυξηθούν κατά 15 τοις εκατό μετά την έγκριση. Ιαν. Μετά την 1η, οι μισθοί τους θα είναι περίπου 30 τοις εκατό υψηλότεροι από ό,τι ήταν την Τρίτη, όταν ξεκίνησε η απεργία.

«Έχει τη δυνατότητα αλλαγής», είπε σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής. «Θέλουμε αυτό να είναι μια σπίθα για να ξανασκεφτούμε τα σχολεία μας και τις αξίες γύρω από την εκπαίδευση. Όταν 65.000 εκπαιδευτικοί λένε στους γονείς ότι πρέπει να το κάνουν αυτό για να βελτιώσουν την κατάσταση, αυτό είναι ισχυρό.

Οι εργαζόμενοι της SEIU υποστήριξαν ότι αντιπροσωπεύουν το 40 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της σχολικής περιφέρειας αλλά λιγότερο από το 10 τοις εκατό του προϋπολογισμού της. Ωστόσο, η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη οικονομική πρόκληση για την περιφέρεια, επειδή όταν ένα από τα πολλά συνδικάτα της διαπραγματεύεται ευνοϊκούς όρους, τα υπόλοιπα συνήθως τους απαιτούν. Οι δάσκαλοι, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος στους μισθούς της περιφέρειας και αναμένεται ευρέως να εξετάσουν τη σύμβαση SEIU στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις τους. Οι δάσκαλοι στάθηκαν αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους του SEIU και αρνήθηκαν να περάσουν τα όρια.

READ  Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν 2%, παρασύρονται από την ιδιοκτησία και την τεχνολογία. Οι ασιατικές αγορές ήταν μικτές

Τόσο η σχολική περιφέρεια όσο και το σωματείο απέδωσαν στον Δήμαρχο Μπας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, ότι βοήθησε στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας.

«Ακόμα και όταν τα πράγματα άρχισαν να πάνε άσχημα, ήταν απολύτως καταπληκτικός στο να κάνει τους πάντες να μιλούν μεταξύ τους», είπε η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Τζάκι Γκόλντμπεργκ. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διευκολύνθηκαν με τη βοήθεια ενός μεσολαβητή.

Ο δήμαρχος Μπας είπε σε συνέντευξή του το απόγευμα της Παρασκευής ότι βρισκόταν σε άτυπες συνομιλίες με ηγέτες περιοχών και συνδικάτων για “δύο εβδομάδες” πριν από την έναρξη της απεργίας, “αλλά το κρατήσαμε ήσυχο”.

Ένα πρώην μέλος του Κογκρέσου, η κα. Ο Μπας ήταν από καιρό γνωστός για την ικανότητά του να γεφυρώνει τις διαφορές μέσω σιωπηλών συνομιλιών στο πίσω κανάλι, ιδιαίτερα μεταξύ των συμπολιτών του Δημοκρατικού. Εκλεγμένος με την υποστήριξη του SEIU, ήταν φυσικός μεσολαβητής, παρόλο που οι δήμαρχοι στο Λος Άντζελες δεν έχουν μεγάλη εξουσία στα σχολεία πέρα ​​από τον άμβωνα του νταή.

Όταν έγινε σαφές ότι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις δεν θα ήταν αρκετές για να σταματήσουν την απεργία, πρόσφερε ένα ουδέτερο σημείο συνάντησης και για τις δύο πλευρές στο Δημαρχείο του Λος Άντζελες.

Είπε ότι μέρος της δουλειάς του είναι να βοηθήσει το σωματείο να κατανοήσει τον επιθεωρητή, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Φλόριντα. Και μέρος της δουλειάς του ήταν να βοηθήσει τον επιθεωρητή και την περιφέρεια να κατανοήσουν την κατάσταση των εργαζομένων.

«Μιλάμε για τους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους στη σχολική περιφέρεια», είπε. «Πολλοί από αυτούς είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ήταν ανασφαλείς για τη στέγαση. Πολλοί από αυτούς ήταν άστεγοι και έξω και γύρω.

Αυτό, είπε, ήταν μια εκπληκτική και ενθαρρυντική ανακάλυψη για τον ίδιο. «Δεν ξέρω», είπε, προσθέτοντας ότι η απεργία ήταν «παιδεία» για μεγάλο μέρος της πόλης.

«Όταν σκέφτεσαι τους χαμηλόμισθους, δεν σκέφτεσαι τους σχολικούς υπαλλήλους», είπε. «Σκέφτεστε, ίσως, τους εργαζόμενους στο γρήγορο φαγητό. Αλλά δεν σκέφτεσαι τους ανθρώπους που φροντίζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πολλοί υπάλληλοι υποστήριξης είπαν αυτή την εβδομάδα ότι οι θέσεις τους είναι μόνο μερικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουν δεύτερη ή τρίτη θέση εργασίας για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ο Καρβάλιο είπε ότι η προσωρινή σύμβαση θα παρέχει πρόσθετες ώρες απασχόλησης, καθώς και οφέλη υγείας για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση που εργάζονται τέσσερις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης για τα εξαρτώμενα μέλη τους.

READ  Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές μετοχές

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα θεωρηθεί ως μια πρωτοποριακή, ιστορική συμφωνία που σέβεται την αξιοπρέπεια των εργαζομένων μας, την ανθρωπιά, τις ανάγκες των μαθητών μας, αλλά και εγγυάται την οικονομική σταθερότητα της περιφέρειάς μας για τα επόμενα χρόνια. Έλα “Αυτές είναι βασικές προτεραιότητες για όλους μας”, είπε ο κ. Carvalho.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με αυτό που έχουμε καταφέρει τώρα», είπε ο Hugo Montelongo, βοηθός ειδικής αγωγής σε ένα λύκειο στην κοιλάδα San Fernando. Ο 52χρονος κ. Η Montelongo είπε ότι έχει εργαστεί για την περιοχή για περισσότερα από 20 χρόνια και είναι παθιασμένη με τη συνεργασία με μαθητές που επικεντρώνονται στις δεξιότητες ζωής. Η σύμβαση εργασίας, είπε, ήταν ένα πολυαναμενόμενο σημάδι ότι άνθρωποι σαν αυτόν θα γίνονται σεβαστοί.

«Το κάνουμε με αγάπη, αλλά δεν μπορείς να πάρεις αγάπη», είπε. «Αισθάνεται ότι τελικά σέβονται αυτό που κάνουμε και αποδέχονται ότι αυτό που κάνουμε είναι πολύτιμο».

Κύριος. Ο Μοντελόνγκο είπε ότι το συμβόλαιο θα του επέτρεπε να εργάζεται 35 ώρες αντί για 30, κάτι που θα τον βοηθούσε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν δεν πληρώνεται. Τον περασμένο χρόνο, οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας της έχουν επίσης αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διατροφής, ασφάλισης και φυσικού αερίου.

«Οι μισθοί μας δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό», είπε. «Το κόστος ζωής στο Λος Άντζελες είναι γελοίο».

Μετά από τρεις ημέρες διαμαρτυρίας, η 24χρονη Belen Perez ήταν εξουθενωμένη όταν πήγε στη δουλειά την Παρασκευή σε ένα δημοτικό σχολείο στην Koreatown.

Βοηθός δασκάλου, η κα Perez είπε ότι πληρωνόταν λιγότερο από ό,τι ως ταμίας σε ένα φαρμακείο CVS. Αλλά της αρέσει να προσπαθεί να προσελκύει τα παιδιά στην τάξη και σκέφτηκε ότι η χαμηλότερη αμοιβή άξιζε την εμπειρία που σπούδασε για να γίνει παθολόγος λόγου.

Όταν η ομαδική της συνομιλία εξερράγη με τα νέα της εργατικής συμφωνίας το απόγευμα της Παρασκευής, η κυρία Πέρεζ δεν μετάνιωσε για τις πικετοφορίες.

«Ήταν μια ανακούφιση γιατί πραγματικά κάτι προέκυψε από αυτή την απεργία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *