Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα του Νεπάλ τα τελευταία πέντε χρόνια

Κατμαντού, Ιαν. 15 (Reuters) – Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν ένα εγχώριο αεροσκάφος συνετρίβη στην Ποκάρα του Νεπάλ, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Εκατοντάδες διασώστες αναζητούσαν την πλαγιά του λόφου όπου κατέβηκε η πτήση της Eti Airlines που μετέφερε 72 άτομα από την πρωτεύουσα Κατμαντού. Ο καιρός ήταν αίθριος, δήλωσε ο Jagannath Nirola, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ.

Η τοπική τηλεόραση έδειξε τους διασώστες να τρέχουν γύρω από τα συντρίμμια του αεροπλάνου. Κάποια γη κοντά στο σημείο της συντριβής κάηκε και οι φλόγες ήταν ορατές.

«Το αεροπλάνο καίγεται», είπε ο αστυνομικός Ajay KC, καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο σε μια κοιλάδα ανάμεσα σε δύο λόφους κοντά στο αεροδρόμιο της τουριστικής πόλης.

Το αεροπλάνο ήρθε σε επαφή με το αεροδρόμιο από το φαράγγι του Σέτι στις 10:50 π.μ. (05:05 GMT), ανέφερε σε δήλωση η αρχή πολιτικής αεροπορίας. «Και μετά συνετρίβη».

«Το μισό αεροπλάνο βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου», είπε ο ντόπιος κάτοικος Arun Thamu, ο οποίος είπε στο Reuters ότι έφτασε στο σημείο λίγα λεπτά μετά την πτώση του αεροπλάνου.

Ήταν το χειρότερο ατύχημα του Νεπάλ από τον Μάρτιο του 2018, όταν ένα αεροσκάφος με στροβιλοκινητήρα ΗΠΑ-Bangla Dash 8 από τη Ντάκα συνετρίβη κατά την προσγείωση στο Κατμαντού, σκοτώνοντας 51 από τους 71 επιβαίνοντες, δήλωσε το Δίκτυο Ασφάλειας Αεροπορίας.

Τουλάχιστον 309 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 σε συντριβές αεροπλάνων ή ελικοπτέρων στο Νεπάλ – οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ – καθώς ο καιρός αλλάζει ξαφνικά και δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τις πτήσεις του Νεπάλ από τον εναέριο χώρο της από το 2013 για λόγους ασφαλείας.

READ  Εκλογές στο Ιράν: Αρχίζει η καταμέτρηση εν μέσω αναφορών για χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων

Δύο βρέφη και τέσσερα μέλη του πληρώματος ήταν μεταξύ εκείνων που επέβαιναν στο δικινητήριο ATR 72, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Sudarshan Bardaula. Στο πλοίο επέβαιναν πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός, ένας Γάλλος και ένας Αργεντινός.

Σύμφωνα με το FlightRadar24, έναν ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων, το αεροπλάνο είναι 15 ετών.

Το ATR 72 είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο δικινητήριο στροβιλοκινητήριο αεροσκάφος που παράγεται από μια κοινοπραξία μεταξύ της Airbus και της Leonardo της Ιταλίας. Η Eti Airlines διαθέτει έξι αεροσκάφη ATR72-500, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Το Flight Radar 24 ανέφερε ότι το αεροσκάφος ήταν εξοπλισμένο με έναν παλιό αναμεταδότη με αναξιόπιστα δεδομένα. «Πραγματοποιούμε λήψη δεδομένων υψηλής ανάλυσης και ελέγχουμε την ποιότητα των δεδομένων», ανέφερε στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Πούσπα Καμάλ Νταχάλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά το αεροπορικό δυστύχημα.

Έκθεση Gopal Sharma. Πρόσθετες αναφορές από τον Jamie Freed. Γράφτηκε από τον Devajyot Ghoshal. Μοντάζ: William Mallard

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *