Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι έτοιμο να καταργήσει τις παραιτήσεις φοιτητικών δανείων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (AP) — Οι συντηρητικοί δικαστές κατέχουν την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου Το σχέδιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για εξάλειψη ή μείωση των φοιτητικών δανείων είναι πιθανό να βυθιστεί Κρατείται από εκατομμύρια Αμερικανούς.

Σε διαφωνίες που διήρκεσαν περισσότερες από τρεις ώρες την Τρίτη, ο επικεφαλής της δικαιοσύνης Τζον Ρόμπερτς οδήγησε τους συντηρητικούς συναδέλφους του να αμφισβητήσουν την εξουσία της διοίκησης να ακυρώνει γενικά τα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια λόγω της έκτακτης ανάγκης του Covid-19.

Το σχέδιο έχει μέχρι στιγμής μπλοκαριστεί από δικαστές που έχουν διοριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους στα κατώτερα δικαστήρια.

Δεν είναι σαφές εάν κάποιος από τους έξι δικαστές που διορίστηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους προέδρους θα ενέκρινε το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, αν και οι δικαστές Brett Kavanagh και Amy Coney Barrett εμφανίστηκαν πιο δεκτικοί στα επιχειρήματα της κυβέρνησης.

Η μόνη ελπίδα να επιτραπεί να προχωρήσει το σχέδιο του Μπάιντεν ήταν η μικρή πιθανότητα το δικαστήριο να διαπιστώσει, με βάση τα επιχειρήματα, ότι οι πολιτείες και τα άτομα υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών δεν είχαν νομική ισχύ για να μηνύσουν το σχέδιο.

Αυτό θα επέτρεπε στο δικαστήριο να απορρίψει υποθέσεις σε ένα κατώφλι χωρίς να αποφανθεί για τη βασική ιδέα του προγράμματος διαγραφής δανείων, το οποίο φαινόταν να προβληματίζει τους δικαστές στη δεξιά πλευρά του δικαστηρίου.

Ο Ρόμπερτς ήταν ένας από τους δικαστές που έψαξαν την κορυφαία δικηγόρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κυβέρνησης Μπάιντεν, Ελίζαμπεθ Πρέλοτζερ, και πρότεινε η κυβέρνηση να υπερβεί την εξουσία της στο σχέδιο.

Ο Ρόμπερτς επεσήμανε τον εκτεταμένο αντίκτυπο και το κόστος του έργου, λέγοντας τρεις φορές ότι θα κόστιζε «μισό τρισεκατομμύριο δολάρια». Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε 30 χρόνια.

“Αν μιλάτε για αυτό αφηρημένα, νομίζω ότι οι περισσότεροι περιστασιακοί παρατηρητές θα έλεγαν ότι θα εγκαταλείψετε τόσα πολλά… χρήματα. Εάν πρόκειται να επηρεάσετε τις υποχρεώσεις τόσων πολλών Αμερικανών σε κάτι που είναι τόσο αμφιλεγόμενο, θα σκεφτούν ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να ενεργήσει το Κογκρέσο», είπε ο Ρόμπερτς.

READ  Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ελάφρυνση του φοιτητικού δανείου

Ο Κάβανο πρότεινε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τον «παλιό νόμο» για να εφαρμόσει μονομερώς ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους που το Κογκρέσο είχε απορρίψει. «Η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο νέο σχέδιο αφού το Κογκρέσο δεν ενέκρινε τη δράση», είπε.

Αυτό, είπε, «φαίνεται προβληματικό».

Ο Kavanagh σημείωσε ότι η διοίκηση αναφέρει μια εθνική έκτακτη ανάγκη που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού ως αρχή για το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους. Υποστήριξε ότι «μερικές από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία του Δικαστηρίου» «απωθούσαν τη διεκδίκηση της εξουσίας έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο».

Σε άλλο σημείο, ωστόσο, ο Κάβανο πρότεινε ότι μπορεί να υπάρχει καλύτερη ταίριασμα μεταξύ του σχεδίου και της εξουσίας που χορηγήθηκε από το Κογκρέσο από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις όπου η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου τερμάτισε άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εκκένωσης και της απαίτησης. Εμβολιασμοί ή συχνές δοκιμές σε μεγάλους χώρους εργασίας.

Το μορατόριουμ που προκλήθηκε από την πανδημία στις αποπληρωμές δανείων θα μπορούσε να λήξει αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν επιτραπεί το πρόγραμμα να εκτελεστεί τρία χρόνια νωρίτερα, καθώς ο Prelogger είπε στους δικαστές ότι «οι αθετήσεις και οι καθυστερήσεις θα αυξηθούν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα».

«Τα κράτη ζητούν από αυτό το δικαστήριο να αρνηθεί αυτή τη ζωτική ανακούφιση σε εκατομμύρια Αμερικανούς», είπε.

Η διοίκηση λέει ότι 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για έως και 20.000 $ σε ομοσπονδιακό φοιτητικό δάνειο στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Πιστεύω ότι υπάρχει νομική εξουσία για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος, ο οποίος κάποτε αμφέβαλλε για την εξουσία του να ακυρώσει γενικά τα φοιτητικά δάνεια, ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο τον Αύγουστο. Γρήγορα ακολούθησαν νομικές προκλήσεις.

READ  ΒΕΡΜΟΝΤ: Παραμένει σε ισχύ σήμερα το απόγευμα η παρακολούθηση των πλημμυρών εν μέσω των προσπαθειών διάσωσης από τις πλημμύρες που άφησαν νεκρό έναν άνθρωπο

Νομοθέτες σε πολιτείες και Κογκρέσο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, καθώς και συντηρητικά νομοθετικά συμφέροντα, έχουν παραταχθεί ενάντια στο σχέδιο ως σαφή παραβίαση της εκτελεστικής εξουσίας του Μπάιντεν. Τα κράτη υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών και οι φιλελεύθερες ομάδες συμφερόντων υποστηρίζουν τη διοίκηση ζητώντας από το δικαστήριο να επιτρέψει την εφαρμογή του σχεδίου.

Ο νόμος του 2003, κοινώς γνωστός ως νόμος HEROES, επιτρέπει στον γραμματέα εκπαίδευσης να παραιτηθεί ή να τροποποιήσει τους όρους των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων σε σχέση με μια εθνική έκτακτη ανάγκη, λέει η διοίκηση. Ο νόμος προοριζόταν κυρίως να διασφαλίσει ότι τα μέλη του στρατού δεν θα ήταν οικονομικά σε μειονεκτική θέση ενώ εμπλέκονταν στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η Νεμπράσκα και άλλες πολιτείες που έχουν κάνει μήνυση λένε ότι το σχέδιο δεν χρειάζεται τώρα για να διατηρηθούν οι χρεοκοπίες εκεί που ήταν πριν από την πανδημία. Οι πολιτείες λένε ότι 20 εκατομμύρια δανειολήπτες θα διαγράψουν ολόκληρα τα δάνειά τους, λαμβάνοντας ένα «απροσδόκητο κέρδος» από αυτό που ήταν πριν από την πανδημία.

«Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου προγράμματος που είναι πέρα ​​από τις προθέσεις του Κογκρέσου», δήλωσε στο δικαστήριο την Τρίτη ο Γενικός Δικηγόρος της Νεμπράσκα Τζέιμς Κάμπελ.

Δεκάδες δανειολήπτες από όλη τη χώρα κατασκήνωσαν κοντά στο δικαστικό μέγαρο ένα βρεγμένο απόγευμα Δευτέρας, ελπίζοντας να βρουν χώρο για διαφωνίες. Μεταξύ αυτών ήταν η Cinyetta Hill, η οποία είπε ότι το σχέδιο του Μπάιντεν θα εξαλείψει όλα τα φοιτητικά του δάνεια εκτός από 20.000 δολάρια ή 500 δολάρια.

«Ήμουν 18 όταν μπήκα στο κολέγιο. Δεν ήξερα ότι θα ήταν τόσο μεγάλο βάρος. Κανένας μαθητής δεν πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό. Κανείς δεν πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό», είπε ο Hill, 22 ετών, ο οποίος σχεδιάζει να σπουδάσει νομικά μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee τον Μάιο.

READ  Asiana Airlines: Συνελήφθη επιβάτης που άνοιξε την πόρτα πτήσης κατά τη διάρκεια πτήσης στη Νότια Κορέα

Τα προηγούμενα προγράμματα που σταμάτησαν από τα δικαστήρια χρεώθηκαν κυρίως λόγω μέτρων δημόσιας υγείας που αποσκοπούσαν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19.

Το πρόγραμμα διαγραφής δανείων, αντίθετα, στοχεύει στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η εθνική έκτακτη ανάγκη αναμένεται να λήξει στις 11 Μαΐου, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα παραμείνουν, παρά την ιστορικά χαμηλή ανεργία και άλλα σημάδια οικονομικής ισχύος.

00:00

Κατά τη διάρκεια των προφορικών συζητήσεων, ο δικαστής Brett Kavanagh είπε ότι η κυβέρνηση θα αναφέρει την εθνική έκτακτη ανάγκη που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού ως αρχή για το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους.

Εκτός από τη συζήτηση σχετικά με την εξουσία να συγχωρεί τα φοιτητικά δάνεια, το δικαστήριο αντιμετωπίζει προκλήσεις ενώπιον των δικαστών σχετικά με το εάν τα κράτη και δύο άτομα έχουν νομική υπόσταση ή μπορούν να μηνύσουν.

Για να ασκήσουν αγωγή σε τέτοιες περιπτώσεις, τα μέρη πρέπει γενικά να αποδείξουν ότι θα υποστούν οικονομική ζημία. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής αρχικά βρήκε τις πολιτείες αβλαβείς και απέρριψε την υπόθεσή τους προτού πει ότι η επιτροπή προσφυγών θα μπορούσε να προχωρήσει..

Ο Μπάρετ ενώθηκε με τρεις φιλελεύθερους δικαστές ανακρίνοντας επανειλημμένα τον Κάμπελ για αυτό το θέμα. Αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία συντηρητική ψήφος για να σχηματιστεί η πλειοψηφία.

Από τα δύο άτομα που κάνουν μήνυση στο Τέξας, το ένα αποτελείται από εμπορικά φοιτητικά δάνεια και το άλλο είναι επιλέξιμο για ελάφρυνση χρέους 10.000 $, όχι το μέγιστο των 20.000 $. Αν κερδίσουν την υπόθεση δεν παίρνουν τίποτα.

Ας ακούσουμε τα επιχειρήματα ζωντανά Κανάλι AP YouTube ή επάνω Ιστοσελίδα του Δικαστηρίου.

Η απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

___

Ο συγγραφέας του Associated Press Colin Binkley συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *