Το παρασκήνιο της δίκης του πρίγκιπα Χάρι για χακάρισμα τηλεφώνου


Λονδίνο
CNN

Ο πρίγκιπας Χάρι οδηγεί Η θέση του μάρτυρα είναι την Τρίτη Ο πολύχρονος πόλεμος του εναντίον των βρετανικών ταμπλόιντ ΜΜΕ έχει φτάσει στο πιο δραματικό σημείο του.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις ενημερώσεις από την αίθουσα του δικαστηρίου εδώ.

Καθώς η βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζει ερωτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου Μέρος της υπόθεσής του Εναντίον μεγάλου εκδότη περιοδικού.

Φτάνοντας στο χώρο το πρωί της Τρίτης, πέρασε γρήγορα μπροστά από ένα πλήθος φωτογράφων και δημοσιογράφων για να μπει στο κτίριο.

Είναι σπάνιο περιστατικό να εμφανίζονται βρετανοί βασιλιάδες στο κουτί των μαρτύρων. Όμως ο Χάρι έχει διαφωνήσει εδώ και καιρό ενάντια στις τακτικές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη ζωή του και τώρα θα έχει την ευκαιρία να βάλει όρκο την υπόθεσή του κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης από τους δικηγόρους του MGN.

Είναι πιθανό να είναι μια τεταμένη και περιορισμένη ματιά για τον Δούκα, καθώς χαράζει το δικό του μονοπάτι πιο μακριά από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ.

Τρεις ενάγοντες που εκπροσωπούν τον Δούκα του Σάσεξ και δεκάδες άλλες διασημότητες μηνύουν την MGN, κατηγορώντας την ότι έλαβε προσωπικές πληροφορίες με άλλα παράνομα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής τηλεφώνου και ιδιωτικών ερευνητών, μεταξύ 1991 και 2011.

Η δίκη ξεκίνησε στις 10 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει επτά εβδομάδες.

Η MGN αμφισβητεί τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας στα δικαστικά της αρχεία ότι ορισμένες από τις αξιώσεις υποβλήθηκαν πολύ αργά και ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την παραβίαση τηλεφώνου και στις τέσσερις περιπτώσεις.

Στα δικαστικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα, ο εκδότης ζήτησε συγγνώμη για την παράνομη συλλογή των πληροφοριών πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Αυτό το περιστατικό αφορούσε έναν ιδιωτικό ερευνητή που πληρώθηκε 75 £ (95 $) το 2004 από το περιοδικό Sunday People του ίδιου ομίλου για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον Δούκα του Σάσεξ ενώ βρισκόταν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Λονδίνου.

READ  Ο Σπινόσαυρος δεν κολύμπησε μετά το δείπνο του, υποστηρίζει μελέτη

Ο δικηγόρος του Χάρι, Ντέιβιντ Σέρμπορν, είπε ότι η αξίωσή του κατά της MGN, η οποία κάλυπτε περιστατικά από το 1995 έως το 2011, ήταν “αξιοσημείωτη όχι μόνο από την άποψη του χρόνου αλλά και από το εύρος της δραστηριότητας που κάλυπτε”.

Ο Σέρμπορν υποστήριξε ότι ο Χάρι υποβλήθηκε σε «εξαιρετικά παρεμβατικές μεθόδους απόκτησης προσωπικών πληροφοριών» στις οποίες «κανείς δεν πρέπει να υποβληθεί». Οι «παράνομες πρακτικές» ήταν «γνωστές και ευρέως διαδεδομένες» μεταξύ των δημοσιογράφων, πρόσθεσε ο Σέρμπορν.

Ένα μεγάλο πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκε έξω από τις πόρτες του Ανωτάτου Δικαστηρίου το πρωί της Δευτέρας, ελπίζοντας να ρίξει μια ματιά στον Δούκα – ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι θα ήταν μόλις την Τρίτη.

Μέσα στο δικαστήριο, ο Σέρμπορν παρουσίασε μέρη της υπόθεσης του Χάρι και παρουσίασε μερικά από τα άρθρα που θα εξεταστούν στη δίκη.

Ο δικηγόρος είπε ότι οι παράνομες δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών «λειτουργούσαν σαν ιστός» γύρω από τον Χάρι και πραγματοποιήθηκαν «κάτω από το ραντάρ» στις εφημερίδες MGN, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA Media.

Το άρθρο, από τον Σεπτέμβριο του 1996, είχε τίτλο «Η Νταϊάνα ήταν πολύ λυπημένη στη μεγάλη μέρα του Χάρι» και περιγράφει λεπτομερώς πώς η πριγκίπισσα Νταϊάνα επισκέφτηκε τον Χάρι στα 12α γενέθλιά του, σύμφωνα με την PA Media. Η MGN αρνείται ότι είναι αποτέλεσμα παράνομης δραστηριότητας και υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες ήταν ήδη δημόσια, ανέφερε η PA.

Μια άλλη ιστορία άγγιξε τη σχέση μεταξύ του Χάρι και του πρίγκιπα Γουίλιαμ το 2003.

Ο Χάρι μπορεί να περιμένει μια σκληρή αντεξέταση από τους δικηγόρους του εκδότη στο κουτί των μαρτύρων αυτή την εβδομάδα.

READ  Ο Τζάστιν Φιλντς απέκρουσε ένα εμπόριο πριν προσγειωθεί με τους Steelers

Ο Prince ισχυρίζεται ότι περίπου 140 άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε τίτλους που ανήκουν στην ομάδα περιείχαν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με παράνομες μεθόδους και η PA Media ανέφερε ότι 33 από αυτά τα άρθρα επιλέχθηκαν για εξέταση στην έρευνα.

Οι λεπτομέρειες αυτών των ιστοριών θα αναλυθούν εκτενώς.

Αν και αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του Χάρι στο δικαστήριο εναντίον των βρετανικών ΜΜΕ, δεν θα είναι η τελευταία του.

Η υπόθεση εναντίον του MGN είναι μία από τις πολλές στις οποίες ο Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν, μάχονταν με βρετανικά ταμπλόιντ για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατηγορώντας τους για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και δημοσίευση ψευδών ιστοριών.

Hannah McKay/Reuters

Ο Χάρι εμφανίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάρτιο για μια ξεχωριστή υπόθεση.

Σύμφωνα με το Reuters, το ζευγάρι έχει υποβάλει τουλάχιστον επτά αγωγές κατά βρετανικών και αμερικανικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης από το 2019, συμπεριλαμβανομένων των News Group Newspapers (NGN) του Rupert Murdoch. Το NGN δημοσιεύει το Sun και χρησιμοποιείται για την παραγωγή του News of the World, το οποίο έκλεισε το 2011 σε ένα σκάνδαλο πειρατείας τηλεφώνου.

Τον Μάρτιο, ο Χάρι Εμφανίστηκε στην ακροαματική διαδικασία Καταγγελίες για παράνομη συλλογή πληροφοριών στην υπόθεσή του κατά της Associated Newspapers Ltd (ANL), τις οποίες ο όμιλος έχει αρνηθεί.

Ο Χάρι εμφανιζόταν σπάνια στο δικαστήριο. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος βασιλιάς της Βρετανίας κάνει ιδιωτική εμφάνιση από το 2002, όταν η πριγκίπισσα Άννα ομολόγησε την ένοχη αφού ο σκύλος της δάγκωσε δύο παιδιά στο Windsor Park.

Έχουν περάσει περισσότερα από 130 χρόνια από τότε που ένα ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας κατέθεσε στο δικαστήριο, όταν ο Εδουάρδος Ζ’ ήταν μάρτυρας σε μια δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση για χαρτοπαιξία το 1891, πριν γίνει βασιλιάς, ανέφερε το Reuters.

READ  Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin ασπάζεται την ήττα σε National Poll - POLITICO

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η μαρτυρία του Χάρι θα αγγίξει άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ή τη σχέση του με τα μέλη της οικογένειάς του. Όμως ο αδερφός του και διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρόσφατα εξέτασε μια άλλη υπόθεση του Χάρι.

Έγγραφα που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο ως μέρος της αγωγής του Χάρι κατά της NGN ισχυρίζονται ότι ο εκδότης κατέληξε σε ιδιωτικά άγνωστη συμφωνία με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ σχετικά με τους ιστορικούς ισχυρισμούς για χακάρισμα τηλεφώνου. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο πρίγκιπας Χάρι γνώριζε για τη διευθέτηση του αδερφού του, αλλά στην απάντησή του στο δικαστήριο έγραψε ότι οι πληροφορίες του βασίστηκαν σε ένα διορθωμένο έγγραφο μέσω του οποίου συμπέρανε ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε υπογράψει τη συμφωνία.

Αξιωματούχοι στο Παλάτι του Κένσινγκτον, το οποίο εκπροσωπεί τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, είπαν στο CNN ότι δεν σχολιάζουν νομικές διαδικασίες. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ επανέλαβε την ίδια στάση. Ο πρίγκιπας Χάρι λέει ότι η αείμνηστη γιαγιά του, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, γνώριζε τις συνομιλίες διευθέτησης.

Μένει να δούμε αν η υπόθεση αυτής της εβδομάδας θα εγείρει παρόμοια ερωτηματικά και για άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αλλά σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στις προσπάθειες του Χάρι ενάντια σε βασικούς παράγοντες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης και η εμφάνισή του είναι πιθανό να κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα τις επόμενες ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *