Το συμβούλιο της Οκλαχόμα απορρίπτει το πρώτο θρησκευτικό σχολείο που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους στην Αμερική

11 Απριλίου (Reuters) – Μια σχολική επιτροπή της Οκλαχόμα την Τρίτη απέρριψε ομόφωνα αίτηση της Καθολικής Εκκλησίας για τη δημιουργία του πρώτου θρησκευτικού σχολείου που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας το πρώτο βήμα προς μια μακρά νομική μάχη που δοκιμάζει την ιδέα χωρισμός εκκλησίας και κράτους. .

Οι Ρωμαιοκαθολικοί διοργανωτές πρότειναν τη δημιουργία του Καθολικού Εικονικού Σχολείου του Αγίου Ισίδωρου της Σεβίλλης, το οποίο θα προσφέρει διαδικτυακή εκπαίδευση για το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο σε 500 μαθητές αρχικά και 1.500 τελικά.

Το εικονικό σχολικό συμβούλιο τσάρτερ σε όλη την πολιτεία της Οκλαχόμα, το οποίο εξετάζει τις αιτήσεις για ναυλωμένα σχολεία που λειτουργούν στην πολιτεία, απέρριψε την αίτηση με ψήφους 5-0.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ρόμπερτ Φράνκλιν είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη πριν από τη συνεδρίαση ότι δεν ήταν ασυνήθιστο να αρνηθεί κανείς την αίτηση του σχολείου στην πρώτη ψηφοφορία, αλλά αργότερα να την εγκρίνει. Ρεπουμπλικανοί κρατικοί αξιωματούχοι διόρισαν επίσης πέντε μέλη της επιτροπής.

Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Φράνκλιν και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τόνισαν ότι δεν ψήφιζαν για τη συνταγματικότητα ενός τέτοιου σχολείου, αλλά αν η αίτηση πληρούσε τα πρότυπα του διοικητικού συμβουλίου.

Τα ναυλωμένα σχολεία είναι σχολεία που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, ανεξάρτητα λειτουργούντα σχολεία που ιδρύονται σύμφωνα με τους όρους ενός χάρτη με τοπική ή εθνική αρχή.

Η εκκλησία έχει 30 ημέρες για να τροποποιήσει την αίτησή της για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες περιλαμβάνουν ασυνέπειες στο προτεινόμενο πρόγραμμα ειδικής αγωγής και στη διοίκηση του σχολείου. Μόλις υποβληθεί νέα αίτηση, το διοικητικό συμβούλιο θα προβεί σε νέα ψηφοφορία.

READ  Η παραγωγή του «Hacks» ανεστάλη για τη διάρκεια της απεργίας των συγγραφέων - Προθεσμία

Οποιαδήποτε νομική μάχη θα μπορούσε να δοκιμάσει το εύρος της «Ρήτρας ίδρυσης» της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία περιορίζει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους από το να υποστηρίζουν κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή να προωθούν μια μη θρησκεία.

Η συντηρητική πλειοψηφία 6-3 είχε μια ευρύτερη άποψη για τα θρησκευτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων δύο αποφάσεων από το 2020 που αφορούσαν σχολεία στο Μέιν και τη Μοντάνα.

Οι διοργανωτές του είπαν ότι θα κοστίσει στους φορολογούμενους της Οκλαχόμα 25,7 εκατομμύρια δολάρια στα πρώτα πέντε χρόνια. Η ιδέα προήλθε από την Καθολική Αρχιεπισκοπή της Οκλαχόμα Σίτι. Η νομική σχολή στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, ένα καθολικό ίδρυμα στην Ιντιάνα, βοήθησε με την αίτηση.

Ο Bret Farley, εκτελεστικός διευθυντής της Καθολικής Διάσκεψης της Οκλαχόμα, είπε ότι ο Άγιος Ισίδωρος στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες των αγροτικών οικογενειών που θέλουν μια καθολική εκπαίδευση αλλά δεν ζουν κοντά σε σχολεία φυσικής κατάστασης.

Ο Φάρλεϊ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκκλησία σε θέματα δημόσιας πολιτικής, είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα επιτρέψουν στους δικαστές να επιτρέψουν τελικά τα δημόσια χρηματοδοτούμενα καθολικά σχολεία.

Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Φράνκλιν είπε ότι γονείς, δάσκαλοι και πολλές ομάδες που εκπροσωπούν τη δημόσια εκπαίδευση επικοινώνησαν μαζί του για να δηλώσουν ότι είναι εξοργισμένοι και αντίθετοι με την αίτηση του αρχιεπισκόπου.

Οι επικριτές της πρότασης ανησυχούν για τις συνέπειες της άδειας θρησκευτικών σχολείων που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να ξυπνήσουν με την πραγματικότητα ότι οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές εισέρχονται στα δημόσια σχολεία μας», δήλωσε η Ρέιτσελ Λάζερ, πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης Αμερικανοί Ενωμένοι για τον Χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.

READ  Η κομητεία Σάντα Κρουζ υπέστη «σημαντική ζημιά» κατά τη διάρκεια της καταιγίδας - Περιοχή του κόλπου του NBC

Το πώς το σχολείο εξισορροπεί τους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους περί μη διάκρισης που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Στόχος του σχολείου στην αίτησή του είναι να προσλάβει εκπαιδευτικούς που ζουν σύμφωνα με το δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία θεωρεί την ομοφυλοφιλία αμαρτία σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ.

Ο Φάρλεϊ είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με υποθετικές περιπτώσεις, όπως η πρόσληψη ομοφυλόφιλου δασκάλου ή η αποδοχή ενός ομοφυλόφιλου μαθητή, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το σχολείο θα μπορούσε «να λειτουργήσει στα πλαίσια της προστασίας που μας παρέχουν οι κρατικοί κανονισμοί, οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί και το προηγούμενο».

«Αυτή η ιδέα του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους είναι αντισυνταγματική, δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο του Συντάγματος», είπε ο Farley.

Ο Λάζερ διαφώνησε και είπε ότι η οργάνωσή του θα πολεμήσει την Καθολική Εκκλησία εναντίον του Αγίου Ισίδωρου και άλλων θρησκευτικών σχολείων που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.

«Υπάρχει επίθεση σε δημόσια σχολεία στην Οκλαχόμα και αυτή η επίθεση αφορά τη μετατροπή των δημοσίων σχολείων σε θρησκευτικά σχολεία», είπε ο Λάζερ.

Αναφορά από τον Brad Brooks στο Lubbock του Τέξας. Πρόσθετη αναφορά από τον John Kruzel στην Ουάσιγκτον. Μοντάζ από τους Donna Bryson, Jonathan Otis και Howard Koller

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *