Pakmut: Η Ουκρανία κοιτάζει να επιτεθεί καθώς η ρωσική ορμή σταματά

(CNN) Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μειωθεί Bagmuth Και μια ουκρανική αντεπίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα, είπε κορυφαίος στρατηγός στο Κίεβο, αυξάνοντας την προοπτική μιας απίθανης ανατροπής. Μια πολιορκημένη πόλη.

Ο Oleksandr Chirsky, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram την Πέμπτη.[Russians] Χάστε σημαντικές δυνάμεις [in Bakhmut] και τελειώνει η ενέργεια».

«Πολύ σύντομα, θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, όπως κάναμε στο παρελθόν κοντά στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μπαλάκλια και το Κουμπιάνσκ», είπε.

Τα σχόλιά του έρχονται μέρες αφότου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έκανε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην πρώτη γραμμή της περιοχής του Ντόνετσκ και θα δημιουργήσει ελπίδες στη Δύση ότι η αμφιλεγόμενη απόφαση του Κιέβου να κρατήσει στρατεύματα στο Baghmut θα αποδώσει.

Ουκρανοί στρατιώτες εθεάθησαν να κινούνται προς το Μπακμούτ την Τετάρτη.

Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν περισσότερες από 200 επιδρομές μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά χάνουν εκατοντάδες άνδρες στις προσπάθειές τους κάθε μέρα, δήλωσε αργότερα την Πέμπτη εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων. Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

«Στην κατεύθυνση του Πακμούτ, υπάρχει μόνο ο Βάγκνερ και όταν δεν υπάρχουν στρατεύματα, ενισχύονται από ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα, μερικές φορές από πεζικό», είπε ο Σέρχι Τσερεβάτι. “Τους βγάζουμε νοκ άουτ. Στην πραγματικότητα, αν διατηρήσουν την ίδια δυναμική, δεν θα υπάρχουν άλλοι μαχητές Wagner σε λίγο.”

Ο Σερεβατί είπε ότι μια άλλη περιοχή βορειοανατολικά του Μπαγκμούτ, στην πρώτη γραμμή που εκτείνεται βόρεια από την πόλη Γκρεμίννα, είδε έντονες πυρκαγιές. Η Ρωσία «εκτελεί αρκετές εκατοντάδες επιθέσεις την ημέρα, συνήθως περισσότερες από 300, μερικές φορές περισσότερες από 400. Την τελευταία ημέρα έγιναν 344 επιθέσεις και 17 εμπλοκές μάχης».

READ  Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

Μια αντεπίθεση φαινόταν απίθανη προοπτική για εβδομάδες, καθώς στρατεύματα από τους μισθοφόρους της Ρωσίας Wagner βομβάρδισαν το Pakmut και πλησίαζαν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια είχε σημαντικό κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, και τώρα φαίνεται να επιβραδύνεται.

Τα ουκρανικά στρατεύματα πυροβολούν ένα οβιδοβόλο D-30 σε ρωσικές θέσεις κοντά στο Πακμούτ, όπου οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.

Ο Σίρσκι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη με οποιοδήποτε κόστος, παρά τις απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό».

«Υπό συνεχή πυρά από εχθρικό πυροβολικό και αεροσκάφη, οι στρατιώτες μας στο μέτωπο επιδεικνύουν απάνθρωπη ανθεκτικότητα, θάρρος και γενναιότητα», είπε. «Ειδικότερα οι μονάδες της 93ης, 10ης, 57ης και 5ης ταξιαρχίας που προστατεύουν πλέον την πατρίδα μας στα ανατολικά της χώρας».

Η αισιοδοξία του απηχούσε μια ενημέρωση την Τετάρτη από το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, το οποίο ανέφερε σε δήλωση ότι ενώ ο Μπαχμούτ αναμένεται να δει ακόμη σφοδρές μάχες, οι «επιθετικές ικανότητες της Ρωσίας εκεί μειώνονται».

«Ο εχθρός προσπαθεί να καταλάβει την πόλη και χάνει σημαντική ποσότητα ανθρώπινου δυναμικού, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», ανέφερε την Τετάρτη.

Η δυτική νοημοσύνη έχει παρόμοιο τόνο. «Ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων γύρω από το Bagmut φαίνεται να επιβραδύνεται», έγραψε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην ενημέρωση της Τετάρτης για τη σύγκρουση.

Αλλά αυτή η αλλαγή μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στις προτεραιότητες της Ρωσίας. «Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η ρωσική επίθεση στην πόλη να χάσει κάθε δυναμική που έχει αποκτήσει, καθώς ορισμένες ρωσικές μονάδες του υπουργείου Άμυνας έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλους τομείς», δήλωσε την Τετάρτη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

READ  Το νεφέλωμα σε σχήμα αλτήρα στην εικόνα του Hubble μπορεί να δείχνει στοιχεία αστρικού κανιβαλισμού

Ο Ζελένσκι απένειμε βραβεία στα στρατεύματα που προστατεύουν τον Μπάκμουτ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που τονώνει το ηθικό την Τετάρτη. «Είναι τιμή να υποστηρίζουμε τους στρατιώτες μας που υπερασπίζονται τη χώρα σε δύσκολες καταστάσεις πρώτης γραμμής», είπε αργότερα στη νυχτερινή του ομιλία.

Η παρατεταμένη αντίσταση των ουκρανικών στρατευμάτων μπορεί ακόμη να αποδείξει την απόφασή του να αγνοήσει ορισμένες δυτικές εκκλήσεις για τακτική υποχώρηση από τον Μπαγκμούτ καθώς τελειώνει η ρωσική επίθεση.

«Είναι τακτικό για εμάς», είπε ο Ζελένσκι στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις του και επιμένοντας ότι οι στρατιωτικοί του Κιέβου είναι ενωμένοι στη διατήρηση της ασφάλειας της πόλης.

“Καταλαβαίνουμε ότι μετά το Bagmut μπορούν να πάνε παραπέρα. Μπορούν να πάνε στο Gramadores, μπορούν να πάνε σε Slovians, μετά το Bagmut θα είναι ένα ανοιχτό μονοπάτι για τους Ρώσους προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση του Ντόνετσκ”, είπε.

Ο Τιμ Λίστερ του CNN και η Βικτόρια Μπουτένκο συνέβαλαν στην αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *