Soyuz MS-23: Η Ρωσία εκτοξεύει διαστημόπλοιο αντικατάστασης για αστροναύτες μετά από διαρροή ψυκτικού

(CNN) Η Ρωσία εκτοξεύει διαστημόπλοιο Soyuz για να αντικαταστήσει την κάψουλα Παρουσιάστηκε διαρροή ψυκτικού υγρού Τον Δεκέμβριο, άφησε δύο αστροναύτες και έναν αστροναύτη της NASA χωρίς να ταξιδέψουν για το σπίτι.

Η κάψουλα, που ονομάζεται Soyuz MS-23, απογειώθηκε από την εξέδρα εκτόξευσης του κοσμοδρομίου Baikonur της Ρωσίας στο Καζακστάν στις 7:24 μ.μ. ET της Πέμπτης ή στις 5:24 π.μ. της Παρασκευής. Τοπική ώρα.

Το απλήρωτο διαστημόπλοιο θα περάσει περίπου δύο ημέρες σε τροχιά και θα κάνει ελιγμούς προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Soyuz MS-23 θα είναι το όχημα επιστροφής για τους κοσμοναύτες Sergey Prokopyev και Dmitri Petelin και τον αστροναύτη της NASA Frank Rubio, που όλοι ταξίδεψαν στον διαστημικό σταθμό στην κάψουλα Soyuz MS-22 τον Σεπτέμβριο.

Αντί να πετά με μέλη του πληρώματος, το Soyuz MS-23 εκτόξευσε την Πέμπτη με έναν «δείκτη μηδέν-g», που μπορεί να είναι οποιοδήποτε αντικείμενο έχει μείνει στην καμπίνα και είναι σχεδιασμένο να επιπλέει ελεύθερα καθώς η κάψουλα εισέρχεται στη μικροβαρύτητα. Για αυτήν την εργασία, ο δείκτης είναι ένα αρκουδάκι που συνδέεται στην καμπίνα με ένα κορδόνι.

Το αρκουδάκι είναι δεμένο στο Soyuz MS-23 πριν από την εκτόξευση την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023.

Τι προκαλεί διαρροή ψυκτικού υγρού;

Περίπου δύο μήνες μετά το ταξίδι για τους τρεις άνδρες, το MS-22 αντιμετώπισε διαρροή ψυκτικού υγρού που άφησε την καμπίνα σε θερμοκρασία που θεωρήθηκε μη ασφαλής για χρήση στο ταξίδι της επιστροφής. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και η NASA εργάστηκαν γρήγορα για να καταρτίσουν σχέδια για εκτόξευση Ανταλλακτικό όχημα. Οι αξιωματούχοι της Roscosmos είπαν ότι αυτό οδήγησε σε διαρροή Μια μικρή τρύπα που προκαλείται από κρούση Μικρό ψάρι.

Το Soyuz MS-22 (μπροστά), που αγκυροβολήθηκε στη μονάδα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εδώ τον Οκτώβριο, υπέστη διαρροή ψυκτικού.

Ωστόσο, τα σχέδια για την εκτόξευση ενός οχήματος ανάκτησης τέθηκαν υπό αμφισβήτηση όταν το ρωσικό φορτηγό πλοίο Progress αντιμετώπισε παρόμοια διαρροή ψυκτικού μετά την πρόσδεση στον διαστημικό σταθμό. Στις 11 Φεβρουαρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, η Roscosmos ανέφερε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Καθυστέρησε την εκτόξευση του Soyuz MS-23 τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο Η υπηρεσία διερεύνησε την αιτία της διαρροής ψυκτικού υγρού στο όχημα Progress.

READ  Bitcon, Ether άνοδος καθώς οι αιτούντες ταμεία διαπραγματεύσιμα στο Χονγκ Κονγκ λένε ότι έχουν εγκριθεί για Bitcoin ETF

Την Τρίτη, Ωστόσο, η Roscosmos ανέφερε σε μια ενημερωμένη ανάρτηση στο Telegram ότι είχε καθορίσει ότι η αιτία της διαρροής του διαστημικού σκάφους Progress ήταν «εξωτερικές επιρροές».

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις διαρροές ψυκτικού υγρού Soyuz και Progress», δήλωσε ο Dana Weigel, αναπληρωτής διαχειριστής του διαστημικού σταθμού της NASA, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Τετάρτη.

«Σχημάτισαν μια κρατική επιτροπή για την αξιολόγηση των ανωμαλιών», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι η ομάδα αναλύει πιθανές αιτίες από την εκτόξευση των καψουλών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην τροχιά.

Αλλαγή ομάδας

Αρχικά, οι κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Kononenko και Nikolai Chub και ο αστροναύτης της NASA Loral O’Hara αναμενόταν να εκτοξευθούν στον διαστημικό σταθμό στις 16 Μαρτίου με το MS-23.

Αντίθετα, ο χρόνος του Προκόπιεφ, του Πετελίν και του Ρούμπιο στον διαστημικό σταθμό θα παραταθεί μέχρι να επιστρέψουν στη Γη στο Soyuz MS-23 αργότερα φέτος. Σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας, αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Σεπτέμβριο Τινάσσω.

Εάν τηρηθεί αυτή η προθεσμία, τα τρία μέλη του πληρώματος θα έχουν παρατείνει την αναμενόμενη εξάμηνη θητεία τους στο διάστημα κατά ένα χρόνο.

Όταν ρωτήθηκε για τη μακρά παραμονή, ο διευθυντής του προγράμματος διαστημικού σταθμού της NASA Joel Montalbano είπε ότι το πλήρωμα ήταν καλά στην υγεία του και δεν υπήρχε λόγος να επιταχύνουν το ταξίδι τους.

«Το πλήρωμα είναι έτοιμο να βοηθήσει όπου κι αν ζητήσουμε», είπε ο Μονταλμπάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 11 Ιανουαρίου. «Είναι ενθουσιασμένοι που βρίσκονται στο διάστημα, ενθουσιασμένοι για τη δουλειά και ενθουσιασμένοι που κάνουν την έρευνα που κάνουμε σε τροχιά. Άρα είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι αποφασίσουμε για αυτούς».

READ  Η NASA επέλεξε το μπλε look του Jeff Bezos για την αποστολή Artemis Moon

Αυτός πρόσθεσε, «Μπορεί να χρειαστεί να πετάξω λίγο περισσότερο Επιβραβεύστε τους με παγωτό».

Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-23 έρχεται λίγες μέρες πριν η NASA και η SpaceX εκτοξεύσουν την αποστολή τους Crew-6. Αναμένεται να πετάξει νωρίς το πρωί της Δευτέρας, το Crew-6 θα μεταφέρει τους αστροναύτες της NASA Stephen Bowen και Warren “Woody” Hoberg, μαζί με τον αστροναύτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sultan Alnyadi και τον αστροναύτη της Roscosmos Andrey Fedayev.

Σε μικρό χρονικό διάστημα Οι τέσσερις φτάνουν στον διαστημικό σταθμό, όπου οι αστροναύτες του Crew-5 της NASA θα επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά από πέντε μήνες παραμονής. Εκεί στην κάψουλα SpaceX Crew Dragon. Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι οι διαρροές ψυκτικού στα οχήματα Soyuz και Progress δεν θα έχουν καμία επίδραση στις αποστολές SpaceX και ότι δεν έχουν εντοπιστεί τέτοια προβλήματα στα οχήματα του Crew Dragon.

Η Ashley Strickland του CNN συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *