TRAVIS KING: Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να συνεννοήσουν γιατί ένας στρατιώτης μπήκε στη Βόρεια ΚορέαCNN

Μια μέρα πριν περάσει στη Βόρεια Κορέα, Στρατιώτης Τράβις Κινγκ Έστειλε μήνυμα στους υπαλλήλους του αμερικανικού στρατού ότι είχε φτάσει στην πύλη του στο αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ και ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την επιστροφή στις ΗΠΑ.

Ο Κινγκ, ένας κατώτερος στρατιώτης, τοποθετήθηκε στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Κορέα Αντιμετώπισε κατηγορίες για επίθεση στη Νότια Κορέα και επρόκειτο να απολυθεί από τον αμερικανικό στρατό κατά την επιστροφή του στο Φορτ Μπλις του Τέξας.

Αλλά όταν εκτελωνίστηκε, δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο όπως είχε προγραμματιστεί τη Δευτέρα, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Η συνοδεία του δεν μπορούσε να τον συνοδεύσει μέχρι την πύλη για να επαληθεύσει ότι επιβιβάστηκε. Αντίθετα, είχε κλείσει μια περιοδεία την Τρίτη με μια ιδιωτική εταιρεία της Κοινής Περιοχής Ασφαλείας, εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Ο King έκανε check-in σε πτήση της American Airlines με προορισμό το Ντάλας, αλλά ανέφερε ότι έλειπε το διαβατήριο και δεν επιβιβάστηκε.

«Πέρασε από όλα τα σημεία ασφαλείας μέχρι την πύλη επιβίβασης, αλλά είπε στο προσωπικό της πτήσης ότι το διαβατήριό του έλειπε», είπε στο CNN ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου του Ίντσεον. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αεροσυνοδοί τον συνόδευσαν στη συνέχεια στην πλευρά της αναχώρησης.

Τη Δευτέρα, η πτήση της American Airlines αναχώρησε από το Ίντσεον στις 6:36 μ.μ., δήλωσε η αεροπορική εταιρεία.

«Επέστρεψε στην αναχώρηση του αεροδρομίου στις 7:02 μ.μ.», είπε ο αξιωματούχος. Η American Airlines αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNN το περιστατικό.

Εάν υπάρχουν επείγουσες περιστάσεις για τους επιβάτες που τους εμποδίζουν να περάσουν από τη διαδικασία μετανάστευσης και να επιβιβαστούν στην πτήση, πρέπει να αποσύρουν τη διαδικασία με την έγκριση του γραφείου μετανάστευσης.

Ενώ βρισκόταν σε μια περιοδεία εντός της αποστρατικοποιημένης ζώνης την επόμενη μέρα, ο Κινγκ έτρεξε ανεξήγητα πέρα ​​από τη γραμμή οριοθέτησης στη Βόρεια Κορέα, είπε στο CNN ένας αυτόπτης μάρτυρας στην ίδια περιοδεία και αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνώριζαν την υπόθεση. Σε αντίθεση με την βαριά οχυρωμένη ζώνη, η οποία έχει μήκος 160 μίλια και πλάτος 2,5 μίλια, η πραγματική συνοριακή γραμμή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας εντός της JSA δεν περιέχει φυσικό εμπόδιο.

Ο Κινγκ προσπάθησε αρχικά να εισέλθει στο Panmunjok Hall, μια εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Αλλά η μπροστινή πόρτα ήταν κλειδωμένη – έτσι έτρεξε στο πίσω μέρος του κτιρίου, σε αυτό το σημείο έφυγε με ένα βαν και τον έδιωξαν οι φρουροί της Βόρειας Κορέας, είπε ο αξιωματούχος.

“Κράτα τον!” Σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα Sarah Leslie, ένας στρατιώτης από την πλευρά της Νότιας Κορέας φώναξε. Αλλά ήταν πολύ αργά.

«Πήγαινε τόσο γρήγορα, ήμασταν τόσο κοντά στα σύνορα και μέχρι τότε είχε φύγει», πρόσθεσε ο Leslie.

Μόλις την Τρίτη, όταν ο King απέτυχε να φτάσει στο Fort Bliss, ο στρατός των ΗΠΑ κατάλαβε για πρώτη φορά ότι αγνοούσε. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι μετανάστευσης επιβεβαίωσαν επίσης στις ΗΠΑ ότι ο Κινγκ δεν επιβιβάστηκε στην πτήση, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Sarah Leslie/Reuters

Σε αυτήν τη φωτογραφία φυλλαδίου, ο στρατιώτης των ΗΠΑ Travis D., κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην αυστηρά ελεγχόμενη Κοινή Περιοχή Ασφαλείας (JSA) στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας, στο χωριό εκεχειρίας Panmunjom, Νότια Κορέα, στις 18 Ιουλίου 2023. Ο βασιλιάς, κάτω αριστερά, φορά μαύρο πουκάμισο και μαύρο καπέλο.

Αξιωματούχοι σε όλη την κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούν να συνενώσουν αυτό που θα μπορούσε να ώθησε τον Κινγκ, έναν Αμερικανό πολίτη, να εισέλθει σε μια από τις πιο εχθρικές χώρες στη Γη σκόπιμα και χωρίς προηγούμενη άδεια.

READ  Η Tesla μειώνει τις τιμές καθώς οι πωλήσεις υποχωρούν στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές

Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εξακολουθεί να εργάζεται για να καθορίσει πού βρίσκεται και η κατάσταση του King.

«Ακόμα συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία και είναι ακόμη νωρίς», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Καρίν Ζαν-Πιερ. «Η διοίκηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλειά του και να επιστρέψει τον Private King σε εμάς και την οικογένειά του», είπε.

Είπε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τη Σουηδία και την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για το θέμα. Η Σουηδία εκπροσωπεί συνήθως τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, καθώς οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός των ΗΠΑ προσπάθησε να επικοινωνήσει απευθείας με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας για να επιλύσει το ζήτημα, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν έχουν λεπτομέρειες για την ευημερία του ή αν είναι ζωντανός.

Ο Κινγκ «έτρεξε διασχίζοντας την αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, τον συνέλαβαν οι Βορειοκορεάτες και δεν έχουμε καμία επαφή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζον Ακουιλίνο, διοικητής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν την Τρίτη. «Αλλά εξακολουθούμε να διεξάγουμε την έρευνά μας για να μάθουμε τι συνέβη».

Μια εβδομάδα πριν περάσει τα σύνορα, ο Κινγκ αφέθηκε ελεύθερος από την κράτηση στη Νότια Κορέα, όπου υπηρέτησε 50 ημέρες σκληρής εργασίας, είπαν στο CNN αξιωματούχοι ασφαλείας.

Η καταδίκη φαίνεται να προέρχεται από ένα περιστατικό τον Οκτώβριο του 2022 στο οποίο ο King φέρεται να έσπρωξε και γρονθοκόπησε ένα θύμα στο πρόσωπο πολλές φορές σε ένα κλαμπ στο Mapo-gu της Σεούλ, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο από το Δυτικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ. Κατηγορήθηκε για επίθεση τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Στρατιωτική Αστυνομία των ΗΠΑ, αλλά αυτές οι κατηγορίες τελικά αποσύρθηκαν.

READ  Ζωντανές ενημερώσεις των ευρωπαϊκών αγορών: μετοχές, ειδήσεις, κεντρικές τράπεζες

«Η υπόθεση επίθεσής του ήταν παρόμοια με άλλες υποθέσεις που είχα εκπροσωπήσει νεαρούς άνδρες που ήταν μεθυσμένοι», είπε στο CNN ένας Νοτιοκορεάτης δικηγόρος που εκπροσωπεί τον King. Η εντύπωσή του για τον Κινγκ ήταν ότι «έμοιαζε με έναν κανονικό τύπο στα 20 του χρόνια».

Πριν συλληφθεί ο King, ένας αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο CNN ότι ο King είχε κριθεί ένοχος κατά τη διάρκεια ακρόασης στρατιωτικού δικαστηρίου στη Νότια Κορέα σχετικά με την επίθεση και άλλες κατηγορίες. Ο Κινγκ υποβιβάστηκε, είπε ο αξιωματούχος, αν και δεν ήταν σαφές αν έγινε πριν ή μετά το στρατοδικείο.

Η μητέρα του Κινγκ, Κλοντίν Γκέιτς, είπε στο ABC την Τρίτη ότι ήταν «σοκαρισμένη» που ο Κινγκ μπήκε στη Βόρεια Κορέα.

«Δεν μπορώ να δω τον Τράβις να κάνει κάτι τέτοιο», είπε ο Γκέιτς στο ABC, προσθέτοντας ότι άκουσε τον γιο του να λέει πριν από αρκετές ημέρες ότι επέστρεφε στη βάση του στο Φορτ Μπλις.

Τη στιγμή της εναλλαγής του στη Νότια Κορέα, ο Κινγκ ήταν εκτός στρατολόγησης και τοποθετήθηκε στην 6η Ταξιαρχία, 1η Ταξιαρχία Ιππικού, 1η Ομάδα Μάχης Ταξιαρχίας, 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, από το Φορτ Μπλις του Τέξας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στρατού Μπράις Ντούμπι.

Τα στρατιωτικά του βραβεία περιλαμβάνουν το Μετάλλιο της Εθνικής Υπηρεσίας Άμυνας, το Μετάλλιο της Κορεατικής Υπηρεσίας Άμυνας και την Κορδέλα Υπηρεσίας Εξωτερικών — τυπικά παράσημα που απονέμονται σε στρατιώτες του βαθμού και της εμπειρίας του.

Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί με πρόσθετες αναφορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *