Η «ιστορική» αποστολή σελήνης του Πακιστάν θα εκτοξευθεί την Παρασκευή στο πλοίο της Κίνας Lunar Probe-Pakistan

Την Τρίτη, ο Οργανισμός Διαστημικής Τεχνολογίας δήλωσε ότι η «ιστορική» σεληνιακή αποστολή iCube-Q του Πακιστάν θα εκτοξευθεί στις 3 Μαΐου στις 12:50 μ.μ. από το Χαϊνάν της Κίνας, με το σεληνιακό ανιχνευτή Chang'e 6 της Κίνας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικής Τεχνολογίας (IST), ο δορυφόρος ICUBE-Q σχεδιάστηκε από την IST και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης της Κίνας SJTU και την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία του Πακιστάν Superco.

Το τροχιακό ICUBE-Q διαθέτει δύο οπτικές κάμερες για την απεικόνιση της σεληνιακής επιφάνειας.

Μετά από επιτυχή πιστοποίηση και δοκιμές, το iCube-Q είναι πλέον ενσωματωμένο στην αποστολή Chang'e 6.

Το Chang'e 6 είναι το έκτο σε μια σειρά κινεζικών σεληνιακών ανιχνευτών.

Η λειτουργία εκκίνησης θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο του IST και στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων IST.

Ο σεληνιακός ανιχνευτής της Κίνας θα αγγίξει στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού και θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια για να επιστρέψει στη Γη για μελέτη.

Η αποστολή είναι σημαντική για το Πακιστάν καθώς θα μεταφέρει επίσης το iCube-Q, έναν δορυφόρο CubeSat που αναπτύχθηκε από την IST.

Οι CubeSats είναι μικροί δορυφόροι που χαρακτηρίζονται από τυποποιημένο σχεδιασμό.

Είναι κατασκευασμένα σε κυβική μορφή, που αποτελούνται από αρθρωτά στοιχεία που τηρούν ορισμένους περιορισμούς μεγέθους.

Αυτοί οι δορυφόροι συχνά δεν ζυγίζουν περισσότερο από μερικά κιλά και χρησιμοποιούνται στο διάστημα για διάφορους σκοπούς.

Ο πρωταρχικός σκοπός του CubeSats είναι να διευκολύνει την επιστημονική έρευνα, την ανάπτυξη τεχνολογίας και τις εκπαιδευτικές προσπάθειες στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Αυτοί οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες, όπως η παρατήρηση της γης, η τηλεπισκόπηση, η ατμοσφαιρική έρευνα, η επικοινωνία, η αστρονομία και η επίδειξη τεχνολογίας.

READ  Τα πλέι οφ της Παρασκευής στο ΝΒΑ: Οι Μάβερικς νοκ-άουτ τους Κλίπερς. Παιχνίδι Magic Force 7

Λόγω του μικρού τους μεγέθους και του σχετικά χαμηλού κόστους σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς δορυφόρους, οι CubeSats έχουν προσφέρει ευκαιρίες σε πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και εμπορικές εταιρείες να συμμετέχουν σε διαστημικές αποστολές και να συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα για επιστημονική πρόοδο και καινοτομία.

Λειτουργούν ως πλατφόρμες δοκιμών για νέες τεχνολογίες και έννοιες, επιτρέπουν την πρόσβαση στο διάστημα για ένα ευρύ φάσμα χρηστών και προωθούν τη συνεργασία εντός της διαστημικής κοινότητας.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσγείωσε ένα σκάφος κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, μια ιστορική νίκη για το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα με μειωμένες τιμές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *