Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνεται τον Ιούνιο. Στο 3,6% η ανεργία

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 7 Ιουλίου (Reuters) – Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, αλλά οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παρέμειναν σφιχτές, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε από το υψηλό επτά μηνών και συνεχίστηκαν οι πολύ ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις.

Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 209.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας στην έκθεσή του για την απασχόληση που παρακολουθήθηκε στενά την Παρασκευή. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα για να δείξουν ότι οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 306.000 αντί για 339.000 όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 225.000. Η οικονομία χρειάζεται να δημιουργεί 70.000-100.000 θέσεις εργασίας το μήνα για να συμβαδίζει με την αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,6% από 3,7% τον Μάιο.

Παρά την υποτονική αύξηση των θέσεων εργασίας, η αγορά εργασίας παραμένει υποτονική παρά την προσφορά της Federal Reserve για αυξήσεις επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2022, την ταχύτερη εκστρατεία αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Προς το παρόν, η οικονομία βοηθά να αψηφήσει τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ύφεση.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα. Στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,4%, αντιστοιχώντας με την άνοδο του Μαΐου.

Η ετήσια αύξηση των μισθών είναι πολύ υψηλή για να είναι συνεπής με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%. Μετά την παύση τον Ιούνιο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως σηματοδότησε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

READ  Ο ΜακΚαλ λέει «ανησυχώ» για το «κόστος» της επιστροφής του στρατιώτη Τράβις Κινγκ από τη Βόρεια Κορέα

Ενώ οι βιομηχανίες με υψηλή αμοιβή, όπως η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά, εκκαθαρίζουν τους εργαζομένους, τομείς όπως η αναψυχή και η φιλοξενία και η τοπική αυτοδιοίκηση της εκπαίδευσης χάνουν υπαλλήλους και αντιμετωπίζουν γρήγορες απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι εταιρείες αποθησαυρίζουν επίσης εργαζομένους το 2021 και τις αρχές του 2022, μια κληρονομιά σοβαρών ελλείψεων εργατικού δυναμικού καθώς η οικονομία ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του COVID-19.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η συσσώρευση εργασίας συγκάλυψε την αδυναμία στην οικονομία, δείχνοντας την παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο. Σημείωσαν ότι ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ένα παραδοσιακό μέτρο της οικονομικής ανάπτυξης, ήταν σταθερό το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ένα εναλλακτικό μέτρο, το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα, συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Ενώ οι επιχειρήσεις αρκούνται να συσσωρεύουν εργαζόμενους προς το παρόν, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες αρχίζουν να διαβρώνουν τα κέρδη, είπαν οικονομολόγοι, προβλέποντας μεγάλες απολύσεις.

Η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην απώλεια υψηλών αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και της χρηματοδότησης, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των καταναλωτικών δαπανών, που αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομίας.

Έκθεση της Lucia Muticani. Επιμέλεια: Daniel Wallis και Chisu Nomiyama

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *