Ο Μπάιντεν ενώνει τη Ρωσία και την Κίνα αποκαλώντας τη σύμμαχο των ΗΠΑ την Ιαπωνία «ξενοφοβική»

Ελίζαμπεθ Φραντς/Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφωνεί παρατηρήσεις στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας στις 26 Μαρτίου.



CNN

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τη σύμμαχο των ΗΠΑ, την Ιαπωνία, «ξενοφοβική» σε έρανο στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, εβδομάδες αφότου επαίνεσε τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας σε ένα κρατικό δείπνο.

Ο πρόεδρος έκανε τα σχόλια σε μια μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση, υποστηρίζοντας ότι η Ιαπωνία, μαζί με την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα, θα τα πήγαιναν καλύτερα οικονομικά αν δεχτούν περισσότερη μετανάστευση.

«Ξέρετε, ένας από τους λόγους που η οικονομία μας αναπτύσσεται είναι εξαιτίας σας και πολλών άλλων. Γιατί; Γιατί καλωσορίζουμε τους μετανάστες. Βλέπουμε – τον λόγο – κοίτα, σκέψου – γιατί η Κίνα μένει τόσο άσχημα στην οικονομία; Γιατί η Ιαπωνία αντιμετωπίζει προβλήματα; Γιατί Ρωσία; Γιατί Ινδία; Γιατί είναι ρατσιστές. Δεν θέλουν μετανάστες», είπε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με επίσημο πρακτικό του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Μια αρχική έκθεση των παρατηρήσεων του Μπάιντεν που δημοσιεύτηκε από τους δημοσιογράφους του Πουλ δεν περιλάμβανε την Ινδία στον κατάλογο των χωρών που ανέφερε.

Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος Τύπου Karine Jean-Pierre είπε ότι ο πρόεδρος προσπαθούσε να κάνει μια μεγαλύτερη άποψη όταν περιέγραψε την Ιαπωνία και την Ινδία ως «ξενοφοβικές».

«Όταν πρόκειται για το ποιοι είμαστε ως έθνος», είπε, «είμαστε ένα έθνος μεταναστών, είναι στο DNA μας», είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One, αφού ο Μπάιντεν έκανε το « ευρύτερο σχόλιό του». Σχόλια για την Ιαπωνία και την Ινδία.

Παρά τα σχόλια του Μπάιντεν, χαρακτήρισε τη σχέση ΗΠΑ-Ιαπωνίας ως «ζωτικής σημασίας» και «σταθερή». Όσο για το αν ο πρόεδρος θα προχωρήσει με παρόμοια σχόλια, είπε: «Αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο».

READ  Το Airplay μετατρέπει το Delta Emulator σε μια πλήρη ρετρό κονσόλα

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία επαφή μεταξύ του Λευκού Οίκου και των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας ή της Ινδίας.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά τις δεξιότητες που προσφέρει σε όλο το φάσμα, όχι μόνο σε θέματα ασφάλειας, αλλά σε πολλά ζητήματα», είπε ο Κίρμπι.

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε την Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Κίνα «ξενοφοβικές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ισπανόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό τον Μάρτιο.

«Οι Ιάπωνες, οι Κινέζοι, είναι ρατσιστές, δεν θέλουν τίποτα – οι Ρώσοι, δεν θέλουν να έχουν άλλους ανθρώπους εκτός από Ρώσους, Κινέζους ή Ιάπωνες», είπε τότε ο πρόεδρος.

Η τελευταία κριτική της Ιαπωνίας έρχεται ένα μήνα αργότερα Φιλοξένησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida Μια κρατική επίσκεψη σχεδόν ένα χρόνο αφότου ο Πρόεδρος φιλοξένησε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη δική του επίσημη επίσκεψη. Ο Μπάιντεν έχει στηριχθεί στη βελτίωση των σχέσεων τόσο με την Ιαπωνία όσο και με την Ινδία ως σημαντικό αντίβαρο στην αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας.

Σε κρατικό δείπνο στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν είπε ότι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται «τις ίδιες αξίες, την ίδια δέσμευση για δημοκρατία και ελευθερία στην αξιοπρέπεια».

«Σήμερα, χωρίς αμφιβολία, η συμμαχία μας είναι στην πραγματικότητα ισχυρότερη από ποτέ», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Η Ιαπωνία είναι μεγάλη υπέστη πληθυσμιακή κρίση με εκτεταμένες επιπτώσεις στην εργασία και την οικονομία της χώρας. Η Ιαπωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιήσουν τη μετανάστευση για να αυξήσουν τον πληθυσμό τους.

READ  Γιος του Andrew Lloyd Webber 43 - Variety

Τα σχόλια του προέδρου έρχονται καθώς αντιμετωπίζει πολιτική πίεση στο εσωτερικό για τις δικές του μεταναστευτικές πολιτικές εν μέσω τεταμένων πόρων για να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών και την έντονη κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί με ένα απόσπασμα από την επίσημη μεταγραφή του Λευκού Οίκου και πρόσθετες αναφορές.

CNN Jesse Yeung συνέβαλε στην έκθεση αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *