Ο Πούτιν χαιρέτισε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας ως εκλογική νίκη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την «επιστροφή» της Κριμαίας στη Ρωσία σε εκδήλωση για τη 10η επέτειο από την παράνομη προσάρτησή της από την Ουκρανία.

Είπε ότι η Κριμαία «επέστρεψε στο λιμάνι της» και ότι θα προχωρήσει «χέρι-χέρι» με τη Ρωσία.

Μια μέρα μετά τη συντριπτική του εκλογική νίκη, ο κ. Πούτιν μίλησε σε χιλιάδες ανθρώπους στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Οι δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν το δημοψήφισμα ως απάτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Κάμερον είπε ότι οι εκλογές, στις οποίες δεν επετράπη να είναι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης, «υπογραμμίζουν έντονα το βάθος της καταστολής υπό την κυριαρχία του Προέδρου Πούτιν».

Τόνισε επίσης ότι η διεξαγωγή ρωσικών εκλογών στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη αποτελεί «ειδεχθή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και της ουκρανικής κυριαρχίας».

Η Γερμανία τις χαρακτήρισε «πλαστές εκλογές», ενώ οι ΗΠΑ είπαν ότι «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες». Η Ουκρανία κατηγορεί τον Πρόεδρο Πούτιν ότι «προσομοιώνει» άλλες εκλογές.

Η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014 – οκτώ χρόνια πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Τη Δευτέρα, ο Πούτιν είπε ότι η «επιστροφή» αυτών των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία ήταν «πολύ πιο σοβαρή και θλιβερή» από την Κριμαία.

“Αλλά στο τέλος τα καταφέραμε. Αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός στην ιστορία της χώρας μας”, είπε, περιγράφοντας τα κατεχόμενα ως μέρος της “νέας Ρωσίας”. Το πλήθος απάντησε με φωνές «Ρωσία, Ρωσία».

Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε επίσης μια νέα σιδηροδρομική γραμμή από τη ρωσική πόλη Rostov-on-Don μέσω της κατεχόμενης Ουκρανίας στην Κριμαία – η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία.

READ  Jessica Watkins: Oath Keeper και βετεράνος του στρατού καταδικάστηκε σε 8,5 χρόνια στις 6 Ιανουαρίου

“Μαζί, χέρι-χέρι, θα προχωρήσουμε. Αυτό είναι που -όχι με λόγια, αλλά με πράξεις- μας κάνει τόσο δυνατούς”, είπε.

Η υπάρχουσα γέφυρα, η οποία άνοιξε το 2018, έχει δεχθεί επίθεση και αναγκάστηκε να κλείσει δύο φορές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, είπε ότι η σιδηροδρομική γραμμή από το Ροστόφ προς τις κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις Ντόνετσκ, Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ είχε αποκατασταθεί και τώρα θα επεκταθεί στο λιμάνι της Κριμαίας, Σεβαστούπολη.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

λεζάντα εικόνας,

Ο πρόεδρος απευθύνθηκε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε το κοινό για την πρόσφατη εκλογική του νίκη – διεκδίκησε μια πέμπτη θητεία με μερίδιο 87% – και μαζί του στη σκηνή οι τρεις υποψήφιοι της αντιπολίτευσης που του επιτράπηκαν να σταθούν εναντίον του.

Οι Ρώσοι είχαν τρεις ημέρες να ψηφίσουν, και ακόμη περισσότερες για τους κατοίκους των ρωσοκρατούμενων περιοχών της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους κατοίκους να συμμετάσχουν.

Ο πρόεδρος, ο οποίος κυβερνά τη Ρωσία από το 2000, αναμένεται τώρα να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030 – η μεγαλύτερη θητεία ως ηγέτης του Κρεμλίνου από τον Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

Η ανεξάρτητη ρωσική ομάδα εποπτείας Golos είχε απαγορευτεί να παρακολουθήσει την ψηφοφορία, αλλά έχουν εμφανιστεί αναφορές για παρατυπίες, καθώς και πιέσεις σε εργαζόμενους του δημόσιου τομέα να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα ή στο διαδίκτυο.

Οι ψηφοφόροι δεν μπορούσαν να «σχηματίσουν ή να εκφράσουν την ελεύθερη βούλησή τους ή να καθορίσουν το αληθινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Ο Πρόεδρος επαίνεσε τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης για την ενθάρρυνση της προσέλευσης των ψηφοφόρων, αλλά καταδίκασε όσους παραβίασαν τις ψήφους τους και είπε ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *