Τουρκικές εκλογές: Η αντιπολίτευση ζαλίζει τον Ερντογάν με ιστορική νίκη

  • Τους Paul Kirby & Kagil Kasaboglu
  • στο Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη

πηγή εικόνας, REUTERS/Ουμίτ Μπεκτάς

λεζάντα εικόνας,

Καθώς το μέγεθος της νίκης έγινε σαφές, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πανηγύρισαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κέρδισε τις εκλογές σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Τα αποτελέσματα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήλπιζε να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων εντός ενός έτους από την τρίτη θητεία του ως προέδρου.

Οδήγησε μια εκστρατεία για να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, όπου μεγάλωσε για να γίνει δήμαρχος.

Αλλά ο Ekrem Imamoglu, ο οποίος κέρδισε για πρώτη φορά την πόλη το 2019, εξασφάλισε μια δεύτερη νίκη για το κοσμικό αντιπολιτευόμενο CHP.

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε μια νέα εποχή στη μεγαλούπολη της Τουρκίας με περίπου 16 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κέρδισε το 50% των ψήφων, 10 μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο του προέδρου του Κόμματος AK.

Ήταν η πρώτη φορά από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν πριν από 21 χρόνια που το κόμμα του ηττήθηκε στις κάλπες σε εθνικό επίπεδο.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης Mansour Yavas είχε προβάδισμα 59% έναντι του αντιπάλου του. Κήρυξε τη νίκη όταν ψηφίστηκαν λιγότερες από τις μισές ψήφους. Υποστηρικτές απέκλεισαν όλους τους κύριους δρόμους της πόλης, κυματίζοντας σημαίες και κορνάροντας αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, το CHP ήταν επίσης σε πορεία να κερδίσει πολλές μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Σμύρνης και των θέρετρων Προύσα, Άδανα και Αττάλεια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, 70 ετών, παραδέχτηκε ότι οι εκλογές δεν πήγαν όπως ήλπιζε, αλλά είπε στους υποστηρικτές στην Άγκυρα ότι «δεν θα είναι ένα τέλος για εμάς, αλλά ένα σημείο καμπής».

πηγή εικόνας, Emin Sansar/Anatolu μέσω Getty Images

λεζάντα εικόνας,

Ο Πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι το κόμμα του θα διδάξει από την ήττα

Πάντα στηριζόταν στη «βούληση του λαού» για την εξουσία του και είπε στους υποστηρικτές του ότι πλέον σέβεται τους ψηφοφόρους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του υποψηφιότητα καθώς η τελευταία του προεδρική θητεία λήγει το 2028.

Αλλά οι επικριτές ήλπιζαν ότι η νίκη θα τον ενθάρρυνε να αναθεωρήσει το σύνταγμα ώστε να μπορέσει να σταθεί ξανά. Μετά από μια τόσο δραματική αποτυχία, ήταν πολύ απίθανο.

πηγή εικόνας, Ντόλκα Μπόσογλου/ΕΠΑ-ΕΦΕ

λεζάντα εικόνας,

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε ως αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη

Αντίθετα, η απόφαση ήταν μια μεγάλη νίκη για τον αρχηγό του CHP Ozgur Ozel, ο οποίος επαίνεσε τους ψηφοφόρους που αποφάσισαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα: “Θέλουν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον στη χώρα μας. .”

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το δημαρχείο στο Saracen, μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Κουνούσαν τουρκικές σημαίες και πανό που έδειχναν μια φωτογραφία του Ekrem Imamoglu με τον ιδρυτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ.

«Μπορώ να πω ότι η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες μας ανταμείφθηκε», είπε ο κ. Ιμάμογλου.

Αυτός και ο Mansoor Yawas θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρική κούρσα του 2028.

«Όλα θα πάνε καλά», φώναζαν οι υποστηρικτές του Ιμάμογλου καθώς χόρευαν με ντραμς και κλαρίνα στο Σαρακέν, μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Ο σημερινός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το σύνθημα πριν από πέντε χρόνια, όταν κέρδισε την πόλη από το κόμμα του κ. Ερντογάν. Μερικά από τα πανό στο Saracen χρησιμοποίησαν το τρέχον σύνθημά του “Full Speed ​​​​Forward”.

«Είναι μόνο τοπικές εκλογές, αλλά η νίκη της αντιπολίτευσης στις μεγάλες πόλεις δείχνει μια σημαντική δύναμη ενάντια στο κυβερνών κόμμα», δήλωσε στο BBC ο οπαδός του Imamoglu, Yeşim Albayrak, 25 ετών.

Ο 27χρονος Μεχμέτ Μπανγκάζι είπε στο BBC ότι η Τουρκία χρειάζεται αλλαγή: «Αν ο Ιμάμογλου ή ο Μανσούρ Γιαβάς ήταν υποψήφιοι του CHP στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, σίγουρα θα είχαν κερδίσει».

Η Κωνσταντινούπολη καλύπτει το ένα πέμπτο της Τουρκίας με πληθυσμό σχεδόν 85 εκατομμυρίων. Έλεγχος της πόλης Ελέγχετε ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, του τουρισμού και των οικονομικών.

Πριν από πέντε χρόνια, ο κ. Imamoglu ανέτρεψε χρόνια διακυβέρνησης του AK Party στην Κωνσταντινούπολη με την υποστήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αυτός ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης κατέρρευσε μετά την καταστροφή των προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους και το Κόμμα ΑΚ είχε μεγάλες ελπίδες να ανατρέψει τη νίκη του το 2019.

Ενόψει των εκλογών της Κυριακής, το δημοψήφισμα φαινόταν πολύ κοντά, με μια ισχυρή αμφισβήτηση από τον υποψήφιο του Κόμματος AK Murat Kurum.

Όμως το κυβερνών κόμμα δεν μπόρεσε να αποτινάξει την οικονομική κρίση όπου ο πληθωρισμός ήταν 67% και το επιτόκιο στο 50%.

Ενώ τεράστιες εκτάσεις της δυτικής, νότιας και βόρειας Τουρκίας βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο του αντιπολιτευόμενου CHP, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του νοτιοανατολικού τμήματος.

Το Κόμμα AKP του Ερντογάν συνεχίζει να κυριαρχεί στην κεντρική Τουρκία και έχει κερδίσει σε μεγάλο βαθμό στις νοτιοανατολικές περιοχές που καταστράφηκαν από τους δίδυμους σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Καχραμανμάρας και Γκαζιαντέπ.

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τα τέσσερα χρόνια πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές για να «ανανεωθούμε και να επανορθώσουμε τα λάθη μας».

Οι υποστηρικτές του φώναξαν ξανά: «Σταθείτε, αυτό το έθνος είναι μαζί σας».

Περίπου 61 εκατομμύρια Τούρκοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι ψηφοφόροι ψήφισαν για πρώτη φορά. Η προσέλευση των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι είναι πάνω από 77% στις 81 επαρχίες της χώρας.

READ  Οι πιλότοι της Delta εγκρίνουν αύξηση μισθών κατά 34%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *