Ηλιακή έκλειψη 2024: Εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική θα δουν αυτό που υπόσχεται να είναι μια υπερπαραγωγή

  • Του Τζόναθαν Άμος
  • Επιστημονικός δημοσιογράφος

πηγή εικόνας, Getty Images/St.Louis Post-Dispatch

λεζάντα εικόνας,

Οι καλοί άνθρωποι του Carbondale θα πρέπει να το κάνουν ξανά, και μάλιστα για πολύ καιρό

Πόσο τυχεροί μπορούν να είναι οι κάτοικοι του Carbondale του Ιλινόις;

Η Ουράνια Μηχανική υπαγορεύει ότι οποιοδήποτε σημείο στην επιφάνεια της Γης πρέπει να βιώνει μια ολική έκλειψη Ηλίου μόνο μία φορά κάθε 375 χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι 30.000 κάτοικοι της πόλης της μεσοδυτικής πόλης πιθανότατα θα γελάσουν με αυτό το στατιστικό, επειδή πρόκειται να δουν το φεγγάρι να μπλοκάρει τον δίσκο του ήλιου για δεύτερη φορά μέσα σε επτά χρόνια.

Επιπλέον, η επερχόμενη έκλειψη της 8ης Απριλίου θα είναι καλύτερη από ό,τι είδαν το 2017. Ο ουρανός θα γίνει μαύρος για 4 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα, διπλάσιο από την προηγούμενη φορά.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

200.000 άνθρωποι αναμένεται να συρρέουν σε κορυφαία σημεία θέασης στο νότιο Ιλινόις για τη Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη, Μέρος ΙΙ. Το ίδιο όμως ισχύει και για το μονοπάτι της έκλειψης από τις ακτές του Ειρηνικού του Μεξικού έως τις ακτές του Ατλαντικού του Καναδά. Η επερχόμενη εκδήλωση αναμένεται να είναι μια υπερπαραγωγή.

Το 2017, το μονοπάτι της βαθιάς σκιάς – το “Σύνολο” – έτρεχε από το Όρεγκον στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ έως τη Νότια Καρολίνα στα νοτιοανατολικά. Στην πραγματικότητα καλύπτει ορισμένες αραιοκατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων πολλών εθνικών πάρκων.

Η εκδήλωση του 2024, αντίθετα, θα περιλαμβάνει ορισμένες μεγάλες αστικές περιοχές των ΗΠΑ όπως το Ντάλας, η Ινδιανάπολη, το Κλίβελαντ και το Μπάφαλο.

«Θα είναι η πολυπληθέστερη έκλειψη στις ΗΠΑ, με 31,5 εκατομμύρια ανθρώπους να μπορούν να περπατήσουν έξω από τα σπίτια τους για να την βιώσουν», δήλωσε στο BBC News η Δρ Κέλι Κορέκ, η υπεύθυνη προγράμματος εκλείψεων της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

λεζάντα εικόνας,

Έργο τέχνης: Αεριωθούμενα αεροσκάφη εξοπλισμένα με όργανα της NASA κυνηγούν τη σκιά

Όπως θα περίμενε κανείς, η NASA θα κάνει λιγότερα πειράματα την ημέρα, όπως η εκτόξευση πυραύλων στη σκιά που ρίχνει η Σελήνη για να δει πώς επηρεάζει την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης ή την ιονόσφαιρά της. Οι πίδακες με όργανα κυνηγούν επίσης τις σκιές.

“Ο λόγος που πετάξαμε με αεροπλάνα είναι επειδή είναι πολύ πιο δροσερό και αν σηκωθείτε ψηλά στην ατμόσφαιρα, μπορείτε πραγματικά να έχετε πρόσβαση σε μήκη κύματος φωτός που δεν μπορείτε να δείτε από το έδαφος”, είπε ο Δρ Amir Cosby. Southwest Research Institute.

Καθώς η ολική έκλειψη ηλίου του 2024 ξεκινά στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι κάτοικοι της Ατόλης Penryn, μέρος των Νήσων Κουκ, υποδέχθηκαν έναν σκοτεινό ήλιο την αυγή, στις 06:40 CKT (16:40 GMT).

Η σκιά του φεγγαριού, ή umbra, κινείται στην επιφάνεια της Γης με 2.500 km/h (1.500 mph) και θα διασχίσει την ακτή του Μεξικού στις 11:07 MST (18:07 GMT) και τα σύνορα του Ρίο Γκράντε μεταξύ Μεξικού και Μεξικού. 13:27 CDT (18:27 GMT) στις ΗΠΑ.

πηγή εικόνας, Καλές εικόνες

Το ταξίδι συνεχίζεται σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ πριν εισέλθει στις καναδικές επαρχίες του Νιού Μπράνσγουικ (16:32 ADT, 19:32 GMT) και της Νέας Γης (16:39 ADT, 19:39 GMT).

Η σκιά της Σελήνης θα ανέβει πάνω από την επιφάνεια της Γης στον Ατλαντικό Ωκεανό στις 21:55 CEST (19:55 GMT), περίπου 1.120 χιλιόμετρα (700 μίλια) δυτικά της Νορμανδίας, Γαλλία.

Συγγνώμη, Ευρώπη. Ισως την επόμενη φορά.

λεζάντα εικόνας,

Μια ξεχωριστή μέρα: διαφημιστική αφίσα από τον αστρονόμο και καλλιτέχνη Tyler Nordgren (credit: tylernordgren.com)

Οι έντονοι παρατηρητές του ουρανού συχνά έχουν ήδη τα σχέδιά τους.

Θα μελετήσουν τις επιλογές μεταφοράς και διαμονής και θα επικεντρωθούν σε ιστορικά καιρικά μοτίβα.

Οι πιθανότητες να αποφευχθούν τα ενοχλητικά σύννεφα είναι καλύτερες στο Μεξικό και το Τέξας. Αλλά πραγματικά, κάθε μέρα, σε οποιοδήποτε μέρος, ο καιρός μπορεί να είναι φίλος ή μαζορέτα σας — και αυτό συμβαίνει και στο Carbondale.

πηγή εικόνας, SR Hubbell και M Druckmuller

λεζάντα εικόνας,

Μια ολική έκλειψη Ηλίου προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουμε το στέμμα του Ήλιου

Με όλα τα διαστημικά τηλεσκόπια που έχουν εκπαιδευτεί στον Ήλιο αυτές τις μέρες, μπορεί να πιστεύετε ότι μια έκλειψη είναι πολύ σπάνια.

Αλλά οι ολικές εκλείψεις είναι ιδιαίτερες επειδή παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες για τη μελέτη της λεπτής εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου – το στέμμα του.

Σε αυτό το μαγνητισμένο, υπερθερμασμένο «αέριο» φορτισμένων σωματιδίων σχηματίζει ο ηλιακός άνεμος, και δισεκατομμύρια τόνοι του εκτοξεύονται περιοδικά προς τη Γη, διακόπτοντας τους δορυφόρους, τις επικοινωνίες, ακόμη και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το στέμμα είναι η επιφάνεια του Ήλιου, που φωτίζεται από το φωτοστέφανό του. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούν συσκευές που ονομάζονται στεφανογράφοι για να αποτρέψουν την αντανάκλαση, αλλά είναι συνήθως τόσο φαρδιές που εμποδίζουν την προβολή του φωτός ακριβώς πάνω από την άκρη του αστεριού. Σε αυτή τη ζώνη συμβαίνουν οι κύριες διεργασίες της κορώνας.

Μόνο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, όταν ο δίσκος της Σελήνης ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο, είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλες τις όψεις του στέμματος.

πηγή εικόνας, Πανεπιστήμιο Aberystwyth

λεζάντα εικόνας,

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ασχολούνται με την παρατήρηση των εκλείψεων

Βρετανοί επιστήμονες συνεργάστηκαν με τη NASA για να αναπτύξουν τα όργανα στο Ντάλας. Θα υπάρχει ένα πολόμετρο για τη μελέτη της κατευθυντικής ποιότητας του φωτός από το στέμμα και ένα φασματόμετρο για την ανίχνευση της συμπεριφοράς των διεγερμένων ατόμων σιδήρου.

«Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, η φύση παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να μετρήσουμε αυτή την περιοχή σχετικά εύκολα και να δούμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Ήλιου και του ηλιακού ανέμου», εξήγησε ο Δρ Huw Morgan από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth.

λεζάντα εικόνας,

Ακόμα κι αν δείτε την έκλειψη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να το κάνετε με ασφάλεια.

Αλλά δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας επιστήμονας για να συμμετάσχετε στην επιστήμη της έκλειψης. Υπάρχουν πολλά ερευνητικά προγράμματα πολιτών. Για παράδειγμα:

  • ο Sunsketcher Η πρωτοβουλία χρειάζεται βοήθεια για τη μέτρηση του ακριβούς σχήματος του Ήλιου. Ναι, είναι στρογγυλό, αλλά πάντα ελαφρώς κυρτό στους πόλους.
  • Eclipse Soundscapes Καταγράψτε πώς συμπεριφέρεται ο φυσικός κόσμος, ειδικά τα ζώα, όταν βυθίζονται στο σκοτάδι. Οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετούν, προφανώς.
  • ο Globe Observer Το έργο χρειάζεται βοήθεια για την καταγραφή των αλλαγών θερμοκρασίας και της συμπεριφοράς του νέφους.
  • Και Eclipse MegaMovie Κάμερες DSLR θα χρησιμοποιηθούν και πάλι για να καταγράψουν μια λεπτομερή προβολή του συμβάντος.

«Το να έχουμε ανθρώπους στη διαδρομή θα είναι ένας πολλαπλασιαστής δύναμης για αυτές τις παρατηρήσεις, επιτρέποντάς μας να κάνουμε μεγαλύτερες παρατηρήσεις και να συσχετίσουμε καλύτερα τι συμβαίνει και αλλάζει», δήλωσε η Δρ Λιζ ΜακΝτόναλντ της NASA, η οποία συντονίζει πολλές από τις επιστημονικές δραστηριότητες των πολιτών.

Βγείτε έξω και απολαύστε το, αλλά κάντε το με ασφάλεια. Μην κοιτάτε τον ήλιο που ανατέλλει με γυμνό μάτι.

Η Μοντάνα και η Βόρεια Ντακότα θα δουν την ουρά μιας ολικής έκλειψης ηλίου το 2044, αλλά το επόμενο γεγονός που θα διασχίσει ένα μεγάλο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα συμβεί παρά το επόμενο έτος.

«Είναι ξεχωριστό, και γι' αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να το ζήσετε», είπε ο Δρ Κορέκ.

READ  Ο Punxsutawney Phil κάνει την πρόβλεψή του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *