Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το ψήφισμα των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα | Ο πόλεμος του Ισραήλ στα Νέα της Γάζας

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε μια πρόταση των ΗΠΑ που οι επικριτές λένε ότι θα απαιτούσε τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να εγκρίνει ένα ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, αφού δύο μόνιμα μέλη άσκησαν βέτο.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή έλαβε 11 ψήφους υπέρ, τρεις κατά από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία και μία αποχή από τη Γουιάνα.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα άσκησαν το βέτο τους ενάντια στο ψήφισμα, το οποίο θα είχε «επιβάλλει μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» και θα καταδίκαζε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «υποκριτική επίδειξη» που δεν άσκησε πίεση στο Ισραήλ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι το προσχέδιο είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένο και αποτελεί «αποτελεσματικό πράσινο φως» για την ισραηλινή στρατιωτική δράση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου ζουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Ο Νεπένζια, ο οποίος είπε ότι το κείμενο του ψηφίσματος δεν περιείχε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, κατηγόρησε την αμερικανική ηγεσία ότι «παραπλανούσε σκόπιμα τη διεθνή κοινότητα».

Ο εκπρόσωπος της Κίνας, Ζανγκ Τζουν, χαρακτήρισε το προσχέδιο «το πιο κεντρικό ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός» μέσω της «ασαφής» γλώσσας του.

«Δεν δίνει καν απάντηση στο ερώτημα της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός βραχυπρόθεσμα», είπε.

Δεν υπάρχει «αίτημα» για κατάπαυση του πυρός

Αν και οι ΗΠΑ προώθησαν την κίνηση ως έκκληση για κατάπαυση του πυρός, οι επικριτές επεσήμαναν ότι το προσχέδιο απείχε από την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

READ  Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται «αυστηρή παρακολούθηση» της βοήθειας

Η πρόταση ευνοεί μια «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές», που διαφέρει από προηγούμενα σχέδια ψηφισμάτων στα οποία ασκήθηκε βέτο η Ουάσιγκτον και τα οποία ζητούσαν άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ συνδέει επίσης την κατάπαυση του πυρός με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την απελευθέρωση των Ισραηλινών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

«Λέει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Δεν φαίνεται να ζητά ένα», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο διπλωματικός ανταποκριτής του Al Jazeera, Τζέιμς Πέις, ο οποίος έλαβε αντίγραφο του σχεδίου ψηφίσματος.

«Επιπλέον, συνδέει άμεσα την κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση των υπόλοιπων κρατουμένων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες στη Γάζα».

Μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το βέτο της για να δώσει προτεραιότητα στην πολιτική έναντι της προόδου και ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για την προώθηση της ειρήνης.

Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Linda Thomas-Greenfield απευθύνεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 22 Μαρτίου 2024 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. [Mike Segar/Reuters]

Εναλλακτικά σχέδια ψηφίσματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα που ζητούν κατάπαυση του πυρός, με το πιο πρόσφατο φιλοαραβικό μέτρο να υποστηρίζεται από 13 μέλη του συμβουλίου με μία αποχή στις 20 Φεβρουαρίου.

Μια ημέρα νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν ένα ανταγωνιστικό ψήφισμα που υπέστη σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής.

Αρχικά θα υποστήριζε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που θα συνδέεται με την απελευθέρωση όλων των ομήρων και θα υποστήριζε τις διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός ως μέρος ενός προηγούμενου σχεδίου συμφωνίας ομήρων.

READ  Ο πυγμάχος Ryan Garcia βρέθηκε θετικός στο απαγορευμένο φάρμακο Asterine

Την Παρασκευή, ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Amar Bendjama, δήλωσε ότι χιλιάδες αθώες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν το Συμβούλιο είχε εγκρίνει το ψήφισμά του τον Φεβρουάριο. Περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν χαμένες ζωές και «κατεστραμμένες ελπίδες», είπε ο Bendjama, προσθέτοντας ότι το κείμενο των ΗΠΑ δεν ανέφερε την ευθύνη του Ισραήλ για τον θάνατό τους.

Εν τω μεταξύ, τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συντάσσουν το δικό τους ψήφισμα, το οποίο ζητά μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου, «να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη που οδηγεί σε μια μόνιμη και βιώσιμη εκεχειρία “.

Ζητεί την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» και τονίζει την επείγουσα ανάγκη προστασίας των αμάχων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία θα ενεργήσει επίσης για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας πριν από λίγα λεπτά, θα συνεχίσουμε τις εργασίες βάσει του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα εργαστούμε με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για να καταλήξουμε σε συμφωνία», κατέληξε ο Μακρόν. Σύνοδος Κορυφής Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *