Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε την αποτυχημένη εκτόξευση δορυφόρου «τη μεγαλύτερη αποτυχία»

Σεούλ, 19 Ιουνίου (Reuters) – Μια ασυνήθιστα ειλικρινής Βόρεια Κορέα είπε ότι η εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου τον περασμένο μήνα ήταν μια «τεράστια αποτυχία», αλλά υποσχέθηκε ότι σύντομα θα πετύχει στην αναζήτησή της, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Το κυβερνών κόμμα της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε αξιολόγηση της εκτόξευσης του στις 31 Μαΐου σε μια τριήμερη συνάντηση που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, δίνοντας εντολή στους εργαζόμενους και τους ερευνητές να επανεξετάσουν και να προετοιμαστούν για την αποστολή, η οποία έληξε με τον πύραυλο και το ωφέλιμο φορτίο του κατασκοπευτικού δορυφόρου να βυθίζονται στον ωκεανό. Για άλλη κυκλοφορία σύντομα.

Αξιωματούχοι που «διεξήγαγαν ανεύθυνα προετοιμασίες» για την αποτυχημένη εκτόξευση «δέχθηκαν σοβαρή κριτική» στη συνάντηση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα είπε τότε ότι ο πύραυλος “απέτυχε αφού έχασε την ώθηση λόγω μη φυσιολογικής εκκίνησης του κινητήρα δεύτερου σταδίου”.

Η πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα δήλωσε νωρίτερα ότι θα εκτοξεύσει τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, ένα ακόμη βήμα σε ένα στρατιωτικό σχέδιο για την αύξηση της επιτήρησης των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αύξηση των φόβων για πόλεμο.

Το ναυτικό της Νότιας Κορέας ανέκτησε ένα μεγάλο, κυλινδρικό κομμάτι του πυραύλου την περασμένη εβδομάδα, που ανασηκώθηκε από τη θάλασσα στα ανοιχτά της δυτικής ακτής, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να παρέχει ενδείξεις για την ανάπτυξη πυραύλων του Βορρά.

READ  PwC Αυστραλία: Λογιστική εταιρεία διχάζει τις επιχειρήσεις μετά το σκάνδαλο διαρροής φόρων

Η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος συζήτησε επίσης τη βελτίωση των πυρηνικών δυνατοτήτων και την επιτάχυνση της παραγωγής πυρηνικών όπλων, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του βορρά.

Ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν παρευρέθηκε στη συνάντηση, αλλά δεν αναφέρθηκε αν εκφώνησε μια ομιλία ή δήλωση, όπως συνήθως κάνει σε τέτοιες σημαντικές συνεδριάσεις χάραξης πολιτικής.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το οποίο χειρίζεται τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι η έλλειψη αναφοράς για την ομιλία του Κιμ ήταν «εξαιρετικά σπάνια».

Αυτό και το να κατηγορούν αξιωματούχους κατώτερου επιπέδου για την αποτυχημένη εκτόξευση μπορεί να υποδηλώνουν απώλεια εμπιστοσύνης, ανέφερε το υπουργείο.

Το κόμμα συζήτησε επίσης τη διασφάλιση επαρκούς προσφοράς τροφίμων.

Η Νότια Κορέα δήλωσε πρόσφατα ότι η κατάσταση των τροφίμων “φαίνεται να έχει επιδεινωθεί” στον Βορρά, ο οποίος έχει υποστεί λιμό στο παρελθόν.

Η απομονωμένη Βόρεια Κορέα υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις για τα πυρηνικά της όπλα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της και η οικονομία της έχει πιεστεί περαιτέρω από τα αυτοεπιβληθέντα lockdown των συνόρων που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Ξεχωριστά, το KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, κορυφαίος αξιωματούχος που πιστεύεται ότι παραγκωνίστηκε μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019, ορίστηκε ως αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Αναφορά από Hyunsu Yim. Diane Croft, Μοντάζ Robert Birsal

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *