Οι μετοχές της Alphabet ανεβαίνουν στο κέρδος, ανακοίνωση μερίσματος

Η μητρική Alphabet της Google (GOOG, GOOGL) κέρδισε περισσότερο από 11% στις προκαταρκτικές συναλλαγές την Παρασκευή, μετά από τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις εσόδων και κερδών και ενθουσίασαν τους επενδυτές ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα μερίσματος 0,20 $ ανά μετοχή.

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε εξαγορές μετοχών έως και επιπλέον 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου μας αντικατοπτρίζουν την ισχυρή απόδοση στην αναζήτηση, στο YouTube και στο cloud», δήλωσε ο CEO Sundar Pichai σε δήλωση την Πέμπτη. Καινοτομία AI.”

Τα έσοδα, εξαιρουμένων των δαπανών απόκτησης κίνησης, αυξήθηκαν 16% στα 67,59 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 1,89 $ ανά μετοχή έναντι συναινετικών εκτιμήσεων 1,53 $.

Στην τεχνητή νοημοσύνη, η Google θεωρείται ευρέως ότι πλησιάζει τη Microsoft (MSFT), η οποία ήταν η πρώτη στον κόσμο της τεχνολογίας που αποκόμισε τον πολιτιστικό ενθουσιασμό γύρω από τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης των καταναλωτών. Η Microsoft επένδυσε στο OpenAI, την εταιρεία πίσω από το δημοφιλές ChatGPT.

Ωστόσο, τα στελέχη της Google επέμειναν κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη της Πέμπτης ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να ηγηθεί της μετάβασης σε έναν τεχνολογικό κόσμο με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και ότι είναι δεσμευμένη σε επενδύσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη νέων μοντέλων.

Ο Pichai είπε ότι η εταιρεία έχει σαφείς δρόμους για τη δημιουργία εσόδων από τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης μέσω διαφήμισης, cloud και συνδρομών.

Είπε επίσης ότι η Google ενσωματώνει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με την αναζήτηση, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν πιο περίπλοκες και περιγραφικές ερωτήσεις.

READ  Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ανακοινώνει έρευνα για τον μπερδεμένο βουλευτή Χόρχε Σάντος

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την επιχείρηση αναζήτησης της Google, καθώς οι νέες διεπαφές που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή αναζήτηση και να αλλάξουν τον τρόπο που οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τον Ιστό.

Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί για το κόστος και τις αποδόσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η έκθεση της Alphabet έρχεται μια ημέρα αφότου ο ανταγωνιστής της και μεγάλος τεχνολογικός ομότιμος Meta (META) δήλωσε ότι το ετήσιο κόστος αυξάνει και οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις. Τα σχόλια οδήγησαν τις μετοχές της Meta να πέφτουν περισσότερο από 10%.

Η Alphabet δημοσίευσε κεφαλαιουχικές δαπάνες 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο, που σχετίζονται κυρίως με διακομιστές και κέντρα δεδομένων. Η CFO Ruth Porat δήλωσε στο κάλεσμα ότι θα καταγράψει παρόμοιες δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη της εταιρείας στις επενδύσεις της σε τεχνητή νοημοσύνη.

Το δεύτερο τρίμηνο, τα έσοδα από το cloud αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% από έτος σε έτος σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Google προσπαθεί να κερδίσει περισσότερο μερίδιο στην αγορά cloud, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τους ανταγωνιστές Amazon (AMZN) και Microsoft.

Τα διαφημιστικά έσοδα, ο πυρήνας της επιχείρησης της Google, αυξήθηκαν κατά 13% στα 61,66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Hamza Shaban είναι ανταποκριτής του Yahoo Finance, καλύπτοντας αγορές και οικονομικά. Ακολουθήστε τον Hamza στο Twitter @hshaban.

Για πιο πρόσφατες αναφορές και αναλύσεις κερδών, κουτσομπολιά και προσδοκίες κερδών και νέα για τα κέρδη της εταιρείας, κάντε κλικ εδώ

READ  Οι αμερικανικές μετοχές ανεβαίνουν μετά τα αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Fed αυξάνει τις ελπίδες για παύση

Διαβάστε τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά νέα από το Yahoo Finance

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *