Ο Yevgeny Prigozhin, ηγέτης του Ομίλου Wagner, φέρεται να έφυγε για τη Λευκορωσία καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα.

ΕΝΑ Μια βραχύβια εξέγερση από μια εξεγερμένη ρωσική μισθοφορική δύναμη Ο διοικητής κατέληξε να σπάσει την υποχώρηση των στρατευμάτων του, αλλά με μια εξαιρετική πρόκληση Πρόεδρος Βλαντιμίρ ΠούτινΔύο δεκαετίες στην εξουσία θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την κυριαρχία του και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

όπως και Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Αντιμετωπίστε το έθνος«Το πρωί της Κυριακής, η τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία είναι μια «ιστορία εξόδου».

«Δεν έχουμε δει την τελευταία πράξη», είπε ο Blinken. «Το εξετάζουμε πολύ προσεκτικά και προσεκτικά, αλλά κάντε ένα βήμα πίσω και βάλτε το στο πλαίσιο».

Το πρωί της Κυριακής, Evgeny Prigozhin, επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει για τη Λευκορωσία στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη με το Κρεμλίνο. Ως μέρος της συμφωνίας, τα στρατεύματα του Βάγκνερ θα λάβουν χάρη και οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του Πριγκοζίν θα αποσυρθούν.

Ο Blinken είπε στο «Face the Nation» ότι δεν μπορούσε να πάει στην τρέχουσα τοποθεσία του Prigogine, αλλά είπε ότι «παρακολούθησαν» μέσω πληροφοριών.

Οι ντόπιοι χειροκροτούν στρατιώτες της στρατιωτικής εταιρείας του Ομίλου Wagner καθώς ετοιμάζονται να αφήσουν μέρος του αρχηγείου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο δρόμο στο Ροστόφ-ον-Ντον, Ρωσία, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.

/ ΑΒ


Τα στρατεύματα του Βάγκνερ έφυγαν από το Ροστόφ την Κυριακή, ένα σημαντικό ρωσικό στρατιωτικό σημείο που είχαν καταλάβει.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, τα στρατεύματα είχαν αποσυρθεί από την πρωτεύουσα και οι άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους και συνέρρεαν στα ξενοδοχεία. Η κυκλοφορία επανήλθε κανονικά και τα οδοφράγματα και τα σημεία ελέγχου απομακρύνθηκαν, αλλά η Κόκκινη Πλατεία παρέμεινε κοντά στους θεατές. Σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στη Μόσχα, οι εργαζόμενοι επισκεύαζαν δρόμους ώρες πριν πανικόβλητοι.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα το Σάββατο, ο Πούτιν κάλεσε για ενότητα και κατηγόρησε τον Πριγκόζ για προδοσία χωρίς να τον κατονομάσει.

Η εικόνα του Πούτιν ως σκληροτράχηλου ηγέτη είχε ήδη πληγεί σοβαρά Πόλεμος της Ουκρανίας, που κράτησε 16 μήνες και απαιτούσε μεγάλο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων. Η πορεία του Σαββάτου στη Μόσχα, με επικεφαλής τον Πριγκόζιν, τον άλλοτε προστατευόμενο του, αποκάλυψε περαιτέρω αδυναμίες, είπαν οι αναλυτές.

Μερικές από τις καλύτερες δυνάμεις που πολεμούσαν για τη Ρωσία στην Ουκρανία εκδιώχθηκαν από το πεδίο της μάχης: τα στρατεύματα Wagner του Prigozhin και οι δυνάμεις της Τσετσενίας στάλθηκαν για να τους αναχαιτίσουν.

Στη συνέχεια προχώρησαν ανεμπόδιστα σε μεγάλη κλίμακα προς τη Μόσχα. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατέρριψαν πολλά ελικόπτερα και ένα στρατιωτικό αεροπλάνο επικοινωνίας. Το υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε.

Σταμάτησαν μόνο με μια συμφωνία αποστολής του Prigozhin στη γειτονική Λευκορωσία, η οποία υποστήριξε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι κατηγορίες εναντίον του για ένοπλη εξέγερση θα αποσυρθούν και ο Πριγκόζιν διέταξε τα στρατεύματά του να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν θα διώξει τους μαχητές Βάγκνερ που συμμετείχαν και ότι σε όσους δεν συμμετείχαν θα ανατεθούν συμβάσεις από το Υπουργείο Άμυνας.

Αν και ο Πούτιν είχε ορκιστεί προηγουμένως να τιμωρήσει όσους ήταν πίσω από την ένοπλη εξέγερση, ο Πεσκόφ υποστήριξε την ανατροπή, λέγοντας ότι ο «υψηλότερος στόχος» του Πούτιν ήταν «να αποφύγει μια αιματηρή και εσωτερική σύγκρουση με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

Αυτή η αμνηστία έρχεται σε αντίθεση με τα πρόστιμα και τις ποινές φυλάκισης που έχουν επιβάλει οι ρωσικές αρχές σε χιλιάδες ανθρώπους που επέκριναν τον πόλεμο.

Αν και αυτό μπορεί να τερματίσει την άμεση κρίση, μπορεί να θέσει σε κίνηση μια μακροπρόθεσμη κίνηση, είπαν αναλυτές και παρατηρητές.

«Για μια δικτατορία που βασίζεται στην ιδέα της αδιαμφισβήτητης εξουσίας, είναι σοβαρή ντροπή και είναι δύσκολο να δούμε το τζίνι του σκεπτικισμού να ξαναμπαίνει στο μπουκάλι», δήλωσε ο Phillips O’Brien, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο πανεπιστήμιο. . St Andrews στη Σκωτία. «Έτσι, εάν ο Πριγκόζιν είναι βραχυπρόθεσμος χαμένος, ο Πούτιν είναι πιθανό να είναι μακροπρόθεσμος χαμένος».

Ο Blinken σημείωσε στο “Meet the Press” ότι η πρόκληση στον Πούτιν ήρθε από μέσα.

«Νομίζω ότι έχουμε δει περισσότερες ρωγμές να εμφανίζονται στη ρωσική πρόσοψη», είπε στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC. «Έχουμε κάθε είδους νέα ερωτήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Πούτιν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έστειλε μια σειρά από ενημερώσεις ήχου και βίντεο κατά τη διάρκεια της αναταραχής του, έχει σιωπήσει από τότε που το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη συμφωνία.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται ακόμα στη Λευκορωσία ή αν κάποιο από τα στρατεύματά του Βάγκνερ θα τον ακολουθήσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Associated Press, το γραφείο Τύπου του Prigozhin είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει αμέσως, αλλά «θα απαντήσει σε ερωτήσεις μετά από κανονική επαφή».

Το βίντεο που τραβήχτηκε από το Associated Press στο Ροστόφ-ον-Ντον δείχνει ανθρώπους να επευφημούν τα στρατεύματα του Βάγκνερ καθώς έφευγαν. Κάποιοι έτρεξαν να δώσουν τα χέρια με τον Πριγκόζιν, ο οποίος επέβαινε σε ένα SUV.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης είπε ότι όλα τα στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει από τότε την πόλη. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι αξιωματούχοι του Λιπέτσκ επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις του Βάγκνερ αποσύρθηκαν από την περιοχή, η οποία βρίσκεται στον δρόμο από το Ροστόφ προς τη Μόσχα.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε την άφιξη των δυνάμεων εγκαθιστώντας σημεία ελέγχου με τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα στο νότιο άκρο της πόλης. Η κρατική τηλεόραση της Τσετσενίας μετέδωσε ότι περίπου 3.000 Τσετσένοι στρατιώτες σύρθηκαν στην Ουκρανία χωρίς μάχη και έσπευσαν εκεί νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ρωσικά στρατεύματα οπλισμένα με πολυβόλα έστησαν σημεία ελέγχου στα νότια προάστια της Μόσχας. Τα συνεργεία έσκαψαν τμήματα αυτοκινητοδρόμων για να επιβραδύνουν την πορεία.

Εκφωνητές σε τηλεοπτικούς σταθμούς που ελέγχονται από την κυβέρνηση έκαναν την κρίση ως επίδειξη της σοφίας του Πούτιν και μετέδωσαν πλάνα από τα στρατεύματα του Βάγκνερ να υποχωρούν από το Ροστόφ-ον-Ντον.

Οι άνθρωποι εκεί, που πήραν συνέντευξη από το Channel 1, επαίνεσαν τον ρόλο του Πούτιν.

Όμως το Ινστιτούτο Πολεμικής Έρευνας με έδρα τις ΗΠΑ προειδοποίησε ότι «το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει τώρα μια βαθιά ασταθή ισορροπία».

«Αυτή η συμφωνία είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση, όχι μια μακροπρόθεσμη λύση», έγραψε το πρακτορείο, το οποίο παρακολουθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία από την αρχή.

Ο Πριγκόζιν ζήτησε την απόλυση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, επί μακρόν επικριτή του πολέμου του Πριγκόζιν στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν συγκέντρωνε τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία για αρκετό καιρό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Prigozhin ότι η εξέγερσή του ήταν ως απάντηση στην επίθεση του ρωσικού στρατού στα στρατόπεδά του στην Ουκρανία την Παρασκευή.

Ανακοινώνοντας την εξέγερση, ο Prigozhin κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι στόχευσαν τα στρατόπεδα Wagner στην Ουκρανία με ρουκέτες, ελικόπτερα και πυροβολικό. Ο στρατηγός του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov διέταξε τις επιθέσεις μετά από συνάντηση με τον Shoigu στην οποία ισχυρίστηκε ότι είχαν αποφασίσει να καταστρέψουν τον στρατιωτικό εργολάβο.

Το υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι τα στρατόπεδα δέχθηκαν επίθεση.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου ενημέρωσαν τον Βάγκνερ για τη δημιουργία νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ο άνδρας δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια και μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το CNN.

Ένα πιθανό κίνητρο για την εξέγερση του Πριγκόζιν ήταν η απαίτηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, με την υποστήριξη του Πούτιν, να υπογράψουν ιδιωτικές εταιρείες συμβάσεις μαζί του μέχρι την 1η Ιουλίου. Ο Πριγκοζίν αρνήθηκε να το κάνει.

Οι Ουκρανοί ήλπιζαν ότι οι ρωσικές εσωτερικές μάχες θα δημιουργούσαν μια ευκαιρία στον στρατό τους να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

«Αυτά τα γεγονότα θα ήταν μεγάλης παρηγοριάς για την κυβέρνηση και τον στρατό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης για χερσαία πολεμική στο Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών.

Τα στρατεύματα του Βάγκνερ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας την ανατολική πόλη Μπαγμούτ, μια περιοχή όπου έγιναν οι πιο αιματηρές και μακροχρόνιες μάχες.

Η αμνηστία του Κρεμλίνου για τον Πριγκόζιν διαπραγματεύτηκε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, κάτι που μπορεί να ενίσχυσε την κατάστασή του στη σχέση του με τον Πούτιν.

Ο 62χρονος Πριγκόζιν, πρώην κατάδικος, είχε μακροχρόνιους δεσμούς με τον Πούτιν και κέρδισε προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας στο Κρεμλίνο, δίνοντάς του το παρατσούκλι «ο σεφ του Πούτιν».

Ο Βάγκνερ έχει στείλει στρατιωτικούς εργολάβους στη Λιβύη, τη Συρία και αρκετές αφρικανικές χώρες, καθώς και την Ουκρανία.

READ  Οι Broncos πέτυχαν 85 εκατομμύρια δολάρια σε νεκρά χρήματα για να περικόψουν τον Russell Wilson

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *